Örnsköldsvik

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Örnsköldsvik
Örnsköldsvik 2009-ben
Örnsköldsvik 2009-ben
Közigazgatás
Ország Svédország
Történelmi tartományÅngermanland tartomány
MegyeVästernorrland megye
KözségÖrnsköldsvik község
Körzethívószám0660
Népesség
Teljes népesség33 348 fő (2020. dec. 31.)[1]
Népsűrűség1188 fő/km²[2]
Földrajzi adatok
Tengerszint feletti magasság18 m
Terület24.40 km²
Összesen24.40 km²
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 63° 15′ 56″, k. h. 18° 40′ 34″Koordináták: é. sz. 63° 15′ 56″, k. h. 18° 40′ 34″
Örnsköldsvik weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Örnsköldsvik témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Örnsköldsvik (kiejtése megközelítően: Örnsöldszvijk) városa, Västernorrland megyében, Örnsköldsvik községben, Svédországban található. Kikötője és szigetvilága a Botteni-öbölben helyezkedik el. A város papírgyártmányok, illetve nehéz gépek exportálásáról ismert.

Története[szerkesztés]

Örnskölsdvik 1861-ben

A város Per Abraham Örnsköld kormányzóról kapta nevét, s szó szerinti fordításban sas-páncél-öbölt (örn-skölds-vik) jelent.

Az első emberi tevékenysége utaló jelek a területen az északi bronzkorból származnak, továbbá egy vaskorból származó, Gene fornby nevet viselő település rekonstrukciója is megtalálható a városon kívül, mely turistaattrakciónak számít. Örnsköldsvik viszonylag fiatal településnek tekinthető, 1842-ben jött létre mint mezőváros, és 1894-ben avanzsált teljes jogú várossá.

Örnsköldsvik község[szerkesztés]

Örnsköldsvik város Örnsköldsvik község székhelye. A községnek több mint 55 ezer lakosa van, mely jóval több mint a városé, mivel rengeteg vidéki közösséget foglal magába.

Gazdaság[szerkesztés]

Történelmileg a legfontosabb gazdasági tevékenység a kereskedelem, illetve a nehézipar volt. A környező falvakban (mára már beolvadtak Örnsköldsvikbe) két cég emelkedett fel: a Modo, egy papír- és fakitermelő vállalkozás, illetve Hägglunds, mely pedig egy nehézipari vállalat volt. Napjainkban, ennek a két vállalatnak jogutódjai igen fontosak a város számára.

Az "M-real" (a Modo utódja) üzemelteti Európa legnagyobb papírgyárát, Husum városban, mely Örnsköldsviktől 30 km-re található északra. A "Domsjö Fabriker", mely szintén a Modo jogutódja, speciális cellulózmalmokat üzemeltet Örnsköldsvikben, míg a Hägglunds számos kis vállalattá alakult át. Egyik ilyen fontosabb vállalat például a "BAE Systems Hägglunds" nevű, mely a BAE Systems leányvállalata. Más jelentősebb vállalatok örnsköldsviki központtal, például a "Svensk Etanolkemi", egy etanolkészítményeket gyártó vállalat, vagy a "Fjällräven", mely egy túrafelszereléseket készítő cég.

Híres örnsköldsvikiek[szerkesztés]

Örnsköldsvik számos világhírű sportoló szülővárosa, itt születtek olyan ismert hokijátékosok, mint Peter Forsberg, Markus Näslund, Niklas Sundström, Victor Hedman és a Sedin ikrek (Daniel és Henrik) és Anders Hedberg. A város hokiarénája a Fjällräven center, hokicsapata a Modo.

Itt születtek még:

  • Niklas Edin, curlingjátékos.
  • Thomas Hammarberg, diplomata és emberjogi aktivista.
  • Hans Hedberg, szobrász, keramikus.
  • Magdalena Forsberg, sífutó és sílövő.
  • Peter Forsberg, jégkorongozó.
  • Staffan Götestam, svéd zenész és színész.
  • Tomas Haake és Mårten Hagström, a svéd metál zenekar, a "Meshuggah" tagjai.
  • Victor Hedman, jégkorongozó.
  • Sofia Jakobsson, labdarúgó.
  • Malin Moström, labdarúgó.
  • Markus Näslund, jégkorongozó.
  • Märta Norberg, sífutó.
  • Frida Östberg, labdarúgó.
  • Miah Persson, szoprán énekesnő.
  • Daniel Sedin, jégkorongozó.
  • Henrik Sedin, jégkorongozó.
  • Niklas Sundström, jégkorongozó.

Érdekesség[szerkesztés]

A városról nevezték el a 6795 Örnsköldsvik aszteroidát, melyet az Európai Déli Obszervatórium svéd csillagászai fedeztek fel.

Testvértelepülések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Statistiska tätorter 2020, befolkning, landareal, befolkningstäthet per tätort. Svéd Statisztikai Hivatal, 2021. november 24.
  2. Tätorternas landareal, folkmängd och invånare per km² 2005 och 2010 (svéd nyelven). Statistics Sweden, 2011. december 14. [2012. január 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. január 10.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Örnsköldsvik című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.