Å (Moskenes)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Å
Å település
Å település
Közigazgatás
Ország Norvégia
Földrajzi régióÉszak-Norvégia
MegyeNordland megye
KözségMoskenes
Irányítószám8392
Népesség
Teljes népesség64 fő
Földrajzi adatok
Tszf. magasság6 m
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 67° 52′ 46″, k. h. 12° 58′ 52″Koordináták: é. sz. 67° 52′ 46″, k. h. 12° 58′ 52″
A Wikimédia Commons tartalmaz Å témájú médiaállományokat.

Å egy falu a Moskenes községben, Nordland megyében, Norvégiában. Sørvågen településétől nagyjából 2 km-re délnyugatra, a Moskenesøya szigetén található, a Lofoten szigetcsoport végén. A szigetcsoport többi részével az E10-es európai főúton keresztül áll összeköttetésben, mely ebben a faluban ér véget. A főútnak ez a szakasza Kong Olav Vs vei (V. Olaf király útja) néven is ismert.

Az 1990-es évekig Å egy kis halászfalu volt, ahol elsősorban tőkehal halászatból éltek, azonban azóta a legfőbb bevétel a turizmusból származik. A településen található a Lofoten tőkehal múzeum, valamint a Norvég halászfalu múzeum.

Nevének eredete[szerkesztés]

A falut (akkor még tanyát) 1567-ben említik először Aa néven. A név az óészaki nyelvből, á-ból származik, mely patakot jelent. A falu nevét 1917-ig Aa alakban írták, amikor is a norvég nyelvújítás során az aa betűt å-ra cserélték. A településre időnként Å i Lofoten alakban utalnak (Å Lofotenben).

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Å, Moskenes című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.