Stadler FLIRT

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Stadler FLIRT
Stadler FLIRT a székesfehérvári pályaudvaron, 2006-ban
Stadler FLIRT a székesfehérvári
pályaudvaron
, 2006-ban
MÁV-START 415 sorozat
GYSEV 415 sorozat
DB 429 sorozat
Pályaszám
MÁV-START 415 001-123
GYSEV 415 500-509
GYSEV 435 500-509 (Flirt3)
SBB RABe 521, RABe 522, RABe 523, RABe 524
UIC-D 0426.1, 0427, 0428, 0429
DB 429
Általános adatok
Gyártó Stadler Rail, Bussnang Svájc
Gyártásban 2006- 2015
Darabszám MÁV-Start: 123 GYSEV: 10 (+10 rendelés)
Összesen: 1000+
Sorozat Flirt1: MÁV/GYSEV 415
Flirt3: GYSEV 435
Műszaki adatok
Tengelyelrendezés Bo’2’2’2’Bo’
Nyomtávolság 1435 mm
Hajtókerék-átmérő 860 mm
Futókerék-átmérő 750 mm
Indító vonóerő 200 kN (0-50 km/h)
Gyorsítás 1,3 m/s² (indító)
1,2 m/s² (0-47 km/h)
Fékezés 1,3 m/s²
Engedélyezett legnagyobb sebesség 160 km/h
Kapcsolókészülékek közötti hossz 74 078 mm
Magasság 4281 mm
Szélesség 2880 mm
Forgócsaptávolság 16 000 / 16 100 mm
Tengelytáv forgóvázon belül 2700 mm
Teljes tengelytávolság 64 200 mm
Szolgálati tömeg 124 t
Legnagyobb tengelyterhelés 18 t
Hajtás a forgóvázban keresztirányban elhelyezett vontatómotorok, Voith SZH 590 típ. teljesen rugózott, üreges tengelyű
Sebességmérő Deuta KWR21
Vezérlés szinkronvezérlés max. 3 motorvonatig
Kapcsolókészülék típusa Scharfenberg 10
Fékek
Kiegészítőfék mágneses sínfék
Rögzítőfék rugóerőtárolós
Dinamikus fék visszatáplálásos, elektrodinamikus
Átmenő fék elektropneumatikus tárcsafék
Vonatfűtés villamos
Vonatbefolyásoló rendszer EVM-120/160
Legkisebb pályaívsugár 150 m (üzemszerűen)
100 m (műhelyben)
Villamos vontatás
Áramnem 25 kV 50 Hz AC
Áramellátás felsővezeték
Teljesítmény
Rövid idejű 2600 kW
Állandó 2000 kW
Vontatómotorok száma 4
Kocsi / Motorkocsi
Ülőhelyek száma 0+200(+11)[1]
Állóhelyek száma 164 (3 fő/m²)
Padlómagasság 600 / 1120 mm
Alacsony padlós rész (%) >90
Osztályok 2.
Üzemmód villamos
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Stadler FLIRT témájú médiaállományokat.

A Stadler FLIRT a Stadler Rail által gyártott többrészes csuklós villamos motorkocsi, illetve motorvonat. Neve egy német betűszó, a Flinker Leichter Innovativer Regional-Triebzug (fürge légkönnyű innovatív regionális motorvonat) rövidítése. Hivatalos magyar (MÁV-)definíció szerint a FLIRT nem motorvonatnak, hanem csuklós motorkocsinak, azaz egyetlen önálló járműnek tekintendő. Ennek köszönhető, hogy az első hatvan jármű minden tagja eredetileg ugyanazon sorozatjelet és pályaszámot visete. Ezzel ellentétes a Németországban és Olaszországban követett szisztéma, ahol minden tag önálló sorozatjelet és pályaszámot kap, és ott motorvonatnak nevezik. A kocsiszekrényenként külön számozást már Magyarországon is előírja a jelenleg aktuális jogszabály.[2] Az új rendszer szerint érkezik a Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút valamennyi és a MÁV-START újabb 42 db szerelvénye, míg az eredeti 60 db MÁV-jármű átszámozása 2015. decemberében fejeződött be. A MÁV-os szerelvények teljes hosszának sorozatszáma korábban 5341 volt, 2014 tavasza óta a járműtípus számozása 415, míg a vonatrészek 1415, 2415, 3415 és 4415 számokat kapják. E típusból a 123. jármű 2016. december 13-án érkezett meg és a 415 123 számot kapta. Ezzel a világ legnagyobb FLIRT flottája Magyarországon található.[3] A Gysev részére szállított Flirt3 sorozat a 435-ös sorozatszámot kapta.[4]

Története[szerkesztés]

A típus első példányát 2004-ben a Svájci Államvasutak (SBB-CFF-FFS) rendelte meg a Stadlertól a Bázel, Zug, Luzern körüli S-Bahn (elővárosi) közlekedés számára. A típust az SBB a Bombardier Transportation által ajánlott Remo típussal (mely a NINA továbbfejlesztett változata lett volna) szemben választotta.

A járművek a svájci Bussnangban, illetve a német megrendelések esetében a berlini Pankowban található Stadler-üzemben készülnek. A lengyel FLIRT-ök összeszerelésére a lengyelországi Siedlce-ben hoztak létre új üzemet. 2008 februárjában kezdték építeni és 2009 nyarán adták át a magyarországi Szolnokon az új kocsiszekrény gyárukat.

Felépítése[szerkesztés]

Elrendezés[szerkesztés]

A FLIRT a Stadler már bevált GTW-típuscsaládja számos részegységének (pl.: hajtáselektronika, vezérlés, kocsiszekrény- és utastéri elemek) felhasználásával jött létre. A GTW esetében a gépészeti berendezések egy külön szekcióban (kvázi mozdonyban) találhatóak a vonat közepén, az utasokat szállító Rowan pótkocsik félig a gépes szekcióra támaszkodnak, másik végükön pedig futóforgóvázakkal rendelkeznek. A FLIRT hagyományosabb elrendezésű, a közúti villamosoknál már régóta használt ún. Jacobs-forgóvázas, csuklós elrendezést követi: a gépezet a GTW-nél alkalmazott külön középső egység helyett a FLIRT két szélső tagjában ("kocsijában"), a vezetőállások mögött kialakított géptérben és kisebb részben a jármű tetején kapott helyet, a gépterek között a szerelvény egyetlen átjárható utastérré változott. A Jacobs-futóforgóvázak (a konkurens vonatokhoz képest) különlegesen alacsony szerkezeti kialakítása következtében a teljes vonaton lépcső nélküli, akadálymentes átjárás lehetséges.
A FLIRT járművek 2–6 részes kivitelben, akár eltérő kocsiszekrény-hosszal és -szélességgel, egy- és több feszültségrendszerre alkalmas kivitelben, többféle nyomtávval is rendelhetők. Ezidáig 2–6 részes, 15 kV 16,7 Hz, 25 kV 50 Hz, 3 kV DC, illetve kétfrekvenciás (15 kV 16,7 Hz + 25 kV 50 Hz) és kétáramnemű (15 kV 16,7 Hz + 3 kV DC) kivitelben rendelték meg.
Tekintettel arra, hogy a hatrészes kivitelben csak kevésbé intenzív gyorsítás érhető el, ezért a hatrészes kivitel további egy vagy két gépi berendezéssel, valamint hajtott forgóvázzal is rendelhető. Ezek tulajdonképpen két, állandóan összekapcsolt háromrészes járműnek tekinthetők, melyek egyik vezetőállása helyén zárt átjárót alakítottak ki.[5] Kiviteltől függően egyik, vagy mindkét ilyen, zárt átjárós vég alatt hajtott forgóvázak találhatók.

Járműszerkezet[szerkesztés]

A kocsiszekrényt az UIC 566 illetve EN 12663 szabvány szerint hosszában 1500 kN nyomószilárdságra tervezték. A szerkezet nagyméretű alumínium profilokból áll, melyeket hegesztéssel erősítenek össze. A megfelelő ütközési ellenállást a jármű homlokrészének kialakításával, a középütközős vonókészülékben elhelyezett hidraulikus energiaemésztővel, valamint energiaemésztő segédütközőkkel érik el. Ha két FLIRT 10 km/h sebességgel ütközik, akkor azt a vonatok maradandó alakváltozás nélkül elviselik. A segédütközők két fokozatban működnek: először egy rugó emészti fel az energiát. Ha a vasúti jármű egy teherautóval 40 km/h sebességgel ütközik össze, akkor a segédütközők összenyomódnak. A középütköző betolódik az ún. előépítménybe. Az üvegszál-erősítéses műanyagból készült kabin (könnyen javítható módon) behorpad. A mozdonyvezető biztonságát ez nem csökkenti és az alumíniumszerkezet sem szenved alakváltozást. Az utasokra ható gyorsulás nem lépi túl az 1,3 g-t. A keret nélküli oldalablakokat profilgumival közvetlenül az oldalfalhoz rögzítették. Az ablakok biztonsági, hőszigetelt üvegezésűek (belül egy kétrétegű, ragasztott biztonsági üveg , kívül pedig egy egyrétegű biztonsági üveg). Az egyes tagok közötti átjárást a Hübner cég harmonika-átjárói biztosítják. A svájci LRS-Engineering AG által fejlesztett kéttengelyes forgóvázak csavarrugós primer és légrugós szekunder rugózásúak. Forgócsap viszi át az erőt a hajtott forgóvázról a kocsiszekrényre. A vontatómotorok felfüggesztése a forgóvázban teljesen rugózott (csőtengelyes hajtás gumielemes kardáncsuklóval).

Villamos berendezés[szerkesztés]

A felsővezeték feszültségét a tetőn elhelyezett, olajhűtésű transzformátor csökkenti az áramirányítók, valamint a vonatfűtés által megkívánt szintre. Az aszinkron vontatómotorokat 1-1 db a vezetőfülke mögötti gépterekben két oldalt található, IGBT-elemekből felépített áramirányító táplálja háromfázisú váltakozó árammal. Az áramirányító érdekessége, hogy a segédüzemeket is innen táplálják.
A négynegyedes hálózati oldali impulzus-egyenirányítókat a transzformátor két, 384 V feszültségű szekunder oldali tekercse táplálja. (Egy további szekunder tekercs látja el árammal a vonatfűtést.) A hálózati áramirányítók biztosítják közbenső kör (egyébként viszonylag alacsony) 750 V-os egyenáramot. A vontatómotorokat közvetlenül tápláló (ún. motorköri) áramirányítók – impulzus-inverterek – a közbenső kör áramát 0...480 V feszültségű 0...172 Hz frekvenciájú háromfázisú váltakozóárammá alakítják át. A segédüzemi áramátalakító a közbenső egyenáramú kör áramát háromfázisú 400 V 50 Hz-es árammá alakítja át. Az akkumulátorok töltőberendezése a vezetőfülke mögötti géptérben nyert elhelyezést. Az ABB svájci üzemeiből származnak a nagyfeszültségű villamos berendezések, a transzformátorok (ABB Sécheron, Genf) és az áramirányítók (ABB Turgi). A vontatómotorokat az osztrák TSA Wiener Neudorfban található üzeme szállítja. Valamennyi motor állórészét a BanKonzult Energy Kft. tekercseli Tiszaújvárosban.
A jármű géptér alatt elhelyezkedő (szélső) forgóvázainak kerékpárjai hajtottak, a közbülső, Jacobs-forgóvázak kerékpárjai futókerékpárok.[6]

Fékberendezés[szerkesztés]

A FLIRT háromféle fékberendezéssel rendelkezik. Egyfelől a visszatápláló villamos fék a hajtott forgóvázak tengelyeire hat. Ez a fék lép először működésbe a jármű „menet-fék” karjának működtetésekor. Valamennyi kerékpárt ellátták elektropneumatikus tárcsafékkel. A villamos fék kiegészítésekor lépnek működésbe a futóforgóvázak tárcsafékjei, míg a villamos fék esetleges kiesésekor a hajtott forgóvázak tárcsafékjei is lassítanak. A féktárcsákat a keréktárcsákra szerelték fel. A jármű az indirekt levegős fékkel közvetlenül is fékezhető. A hajtott forgóvázak kerékpárjainak levegős fékjeihez rugóerő-tárolós kiegészítő egység is tartozik, mely a jármű állva tartását biztosítja. Vészfékezéskor a fékutat jelentősen csökkenti a futó forgóvázakra szerelt mágneses sínfék. A levegőellátást két, a szélső tagok tetején elhelyezett Ganzair-gyártmányú rotációs légsűrítő biztosítja. A légtartályok és a fékpanel a vezetőfülke mögötti gépterekben találhatók.

Vezérlés[szerkesztés]

A vezérlés elemeit, az elektronikai modulokat (számítógépek, bemeneti/kimeneti interfész) svájci Selectron cég szállította és a MAS-T családba tartoznak. A programozásuk az EN 50128 szabvány szerint történik. A szerelvényen két, a CANopen szabvány szerint működő redundáns adatbusz áll rendelkezésre. Ehhez a buszhoz csatlakoznak a főszámítógépek a jármű- és az áramátalakító vezérlésre, valamint az egyéb számítógépek. Az adatbuszon az időjel GPS-szel szinkronizált. A vezérlés maximum három FLIRT szerelvény szinkronvezérlését teszi lehetővé, de a FLIRT-ekkel együtt vezérelhetők a harmadik és negyedik generációs GTW-k mind dízel-, mind villamos hajtású kivitele.

Utastér[szerkesztés]

A MÁV egyik FLIRT-jének utastere

Az üléstávolság a megrendelő igénye szerint 1650 mm vagy 1800 mm lehet. A MÁV-kivitel a kényelmesebb, 1800 mm-es üléstávolsággal készül. Az ülések, melyek csak az oldalfalakhoz rögzítettek (Cantilever rendszer) a svájci Schlegel Swiss Standard termékei. Az elválasztó falak szintén csak az oldalfalhoz és a tetőhöz vannak rögzítve. A padlóburkolat a győri Graboplast-tól származik. Az utastér klimatizált, a Faiveley Transport HVAC-típusú klímaberendezését a tetőn helyezték el. A levegő hangtompítón át áramlik a légcsatornákba. A beérkező levegő a kocsi hosszában elosztva, majd perforált paneleken át áramlik be az utastérbe. Hideg időben az ülések melletti fűtőtestek, továbbá a beszálló ajtóknál, átjáróknál elhelyezett ventilátoros hősugárzók biztosítanak kellemes hőmérsékletet. A vezetőfülke légkondicionálója a vezetőfülke mögötti géptérben található. Az utastér világítása az ülőhelyek felett fénycsöves, míg a látáskorlátozott utasok érdekében a beszállóperonokat erős spotlámpák világítják meg. Az utastájékoztatás (a következő megállóhely bemondása) előre programozottan, számítógépen tárolva és GPS-vezérléssel automatikusan történik. A mozdonyvezetőnek és a vonatirányító központi diszpécserének is van lehetősége az utasok közvetlen tájékoztatására, például az átszállási lehetőségről, s ezek a közlemények a külső hangszórókon is hallhatók. A vonat útiránya, célállomása kívülről a jármű homlok- és oldalfelületén elhelyezett LED-mátrix-kijelzőkről olvashatók le. Az utastérben a beszállótér folyosó felett egy kétoldalú mátrix-kijelző tájékoztatja az utasokat a következő megállóról. Az utastájékoztató rendszer vezérlését a MÁV FLIRT-jeinél a magyar Vultron cég berendezése biztosítja. A járművek rongálásának megelőzése érdekében az egész utasteret vandálbiztos kivitelű videokamerák ellenőrzik. A német Bode gyártotta kétszárnyas, villamos hajtású lengő-toló ajtók 1300 mm szélességre nyílnak ki. 550 mm peronmagasság esetén lépcső nélkül lehet beszállni, míg alacsonyabb peronok esetében egy-egy, kb. 300 mm magasságban kimozduló lépcső segíti a le- és felszállást. A járművek egyik tagjában kerekesszék-emelők állnak a mozgáskorlátozott utasok rendelkezésére. A zárt rendszerű mosdó-WC fülke kerekes székkel is igénybe vehető.

A típus annyira sikeres, hogy 2008 októberére már 514 db-ra kaptak megrendelést.

Az egyes változatok főbb műszaki adatai[szerkesztés]

Műszaki adatok
kétrészes kétrészes háromrészes háromrészes négyrészes ötrészes hatrészes hatrészes hatrészes
Gyári típusjelzés[7] FLIRT 2/6 FLIRT 4/6 FLIRT 2/8 FLIRT 4/8 FLIRT 4/10 FLIRT 4/12 FLIRT 4/14 FLIRT 6/16 FLIRT 8/16
Gyártási év 2006-tól terv 2004-től 2004-től 2007-től 2008-tól terv
Tengelyelrendezés Bo'2'2' Bo'2'Bo' Bo'2'2'2' Bo'2'2'Bo' Bo'2'2'2'Bo' Bo'2'2'2'2'Bo' Bo'2'2'2'2'2'Bo' Bo'2'2'2'+
Bo'2'2'Bo'
Bo'2'2'Bo'+
Bo'2'2'Bo'
Áramnem
 • 15 kV 16,7 Hz
 • 25 kV 50 Hz
 • 3 kV DC
 • 15 kV 16,7 Hz + 25 kV 50 Hz
 • 15 kV 16,7 Hz + 3 kV DC
 • (25 kV 50 Hz + 3 kV DC)
Szolgálati tömeg 76 t 100 t
145 t
Hossz 42 066 mm 58 166 mm 74 078–74 266 mm 90 378 mm
Szélesség 2880 / 3200[10] mm
Magasság 4150–4185 mm
Padlómagasság 1120 mm / 580–800 mm
Ülőhelyek száma[11]
 • 16+68(+28)
  (Abellio)
 • 16+116(+45)
  (Abellio)
 • 0+167(+37) (Cantus)
 • 0+136 (SNTF)
 • 20+141(+19) (RABe 523)
 • 24+153(+40) (SOB)
 • 0+219(+41) (Cantus)
 • 15+226(+33) (DB)
 • 16+200(+84) (WFB)
 • 299 (STA)
Állóhelyek száma
(4 fő/m²)
107
(Abellio)
 • 161 (Abellio)
 • 174 (Cantus)
 • 828[12] (SNTF)
 • 297 (RABe 523)
 • 243 (SOB)
 • 238 (Cantus)
251 (DB)
Legnagyobb
sebesség
140 km/h 160 km/h 140 km/h 160 km/h
Tartós
teljesítmény
1000 kW 2000 kW 1000 kW 2000 kW[13] 3000 kW 4000 kW
Legnagyobb
teljesítmény
1300 kW 2600 kW 1300 kW 2600 kW[14] 3900 kW 5200 kW
Indító vonóerő
(0–47 km/h)
100 kN 200 kN 100 kN 200 kN[15] 300 kN 400 kN
Indító gyorsulás 0,83 m/s² 1,19–1,2 m/s² 1,0–1,3 m/s² 0,87 m/s²
Lassulás 1,3 m/s²

Története Magyarországon[szerkesztés]

A MÁV vonalain[szerkesztés]

FLIRT személyvonatként Tatán

Magyarországon a MÁV Zrt. indított közbeszerzési eljárást 30 + 30 db elővárosi motorvonat szállítására és karbantartására.

A nyílt közbeszerzésen a Siemens, a Bombardier és a Stadler Rail indult. A Siemenset kizárták, a Bombardier nyert, de érvénytelenítették az eredményét. Végül a győztes a svájci Stadler cég lett.

A konkurens Bombardier Transportation háromszor is megtámadta az eljárás eredményét a közbeszerzési döntőbizottságnál illetve a bíróságon, a végső győztes mégis a Stadler maradt. Ennek ellenére a MÁV állományába került 10 db Talent motorvonat, az első négy példánya az osztrák vasúttól érkezett, szinte új állapotban, hat darab pedig újonnan lett gyártva. Az első MÁV-os FLIRT 2006 decemberében érkezett meg Magyarországra és 2007 április elejétől szállít utasokat. A járművek karbantartására Pusztaszabolcson épült meg a karbantartó bázis, amelyet 2007 május elején adtak át.

A piros járművek jelenleg a következő viszonylatokon közlekednek:

Induló állomás Végállomás Vonal Típus Időszak
Budapest-Déli Győr (-Hegyeshalom) 1 Személyvonat, gyorsított személyvonat

(Ezen a fordulón a kék-sárga motorvonatokkal megosztva dolgoznak Győrig.)

Naponta
Tatabánya Oroszlány 12 Személyvonat (Ezen a fordulón a kék-sárga motorvonatokkal megosztva dolgoznak hétköznap.)
Budapest-Déli Martonvásár 30a Zónázó vonat (Ezen a fordulón a kék-sárga motorvonatokkal megosztva dolgoznak.) Munkanapokon
Kőbánya-Kispest Martonvásár Személyvonat, gyorsított személyvonat (Ezen a fordulón a kék-sárga motorvonatokkal megosztva dolgoznak.) Naponta
Budapest-Déli Fonyód 30a, 30 Személyvonat Nyári szezonban
Budapest-Déli Dunaújváros/Dombóvár 40a, 40,42 Dombóvárig 2014. december 14-től az elővárosi vonatok közvetlen kocsija, kétóránként, Pusztaszabolcsi szét- és összeakasztással, a vasútvonal korábbi sebes és személyvonatai helyett Naponta
Pincehely Budapest 40a, 40 Személyvonat Hajnalban
Budapest-Nyugati Vác 71 Személyvonat (3 pár) Szombaton délután, késő este
Budapest-Keleti Hatvan (-Füzesabony) 80a, 80 Személyvonat, gyorsított személyvonat Naponta
Budapest-Keleti Eger 80a, 80, 87a Gyorsvonat (Ezen a fordulón a kék-sárga motorvonatokkal megosztva dolgoznak.) Hétvégén
Hatvan Szolnok 82 Személyvonat Naponta
Füzesabony Eger 87a Helyi személyvonat Hétvégén
Budapest-Nyugati Monor (-Szolnok) 100a Monori, valamint Szolnoki személyvonat (5 pár)
Budapest-Nyugati Záhony 100a, 100 Távolsági személyvonat, sebesvonat
Budapest-Nyugati Sülysáp (-Szolnok) 120a Sülysápi valamint Szolnoki személyvonat, Szolnoki zónázó vonat, valamint gyorsított személyvonat Naponta, Kora-reggel,

Késő-este

A pirosak korábban a következő viszonylatokon is előfordultak:

Induló állomás Végállomás Vonal Típus Időszak
Székesfehérvár Veszprém 20 Helyi személyvonat, Budapest-Veszprém gyorsvonat (Jelenleg ezen a fordulón a kék-sárga motorvonatok dolgoznak Veszprémi gyorsvonatként hétköznap is.) Hétvégén
Budapest-Déli Székesfehérvár 30a Személyvonat, gyorsított személyvonat (Jelenleg ezen a fordulón a kék-sárga motorvonatok dolgoznak.) Naponta, kora reggel, késő este
Budapest-Nyugati Szob 70 Zónázó vonat, személyvonat (Jelenleg ezen a fordulón a kék-sárga motorvonatok dolgoznak hétköznap is.) Hétvégén
Budapest-Nyugati Vác 71 Gyorsított személyvonat (Jelenleg ezen a fordulón a kék-sárga motorvonatok dolgoznak.) Munkanapokon
Füzesabony Hidasnémeti 80, 90 Személyvonat (1 pár) Hétvégén

Ma már fordulóoptimalizálás (és egyéb okok) miatt az előző vasútvonalakhoz kapcsolódóan bármely villamosított vonalon felbukkanhatnak.

A Stadlernek nagy tervei vannak Magyarországon: Szolnokon építette fel alumínium kocsitesteket gyártó üzemét a helyi ipari park területén. A MÁV 2007 őszén lehívta a + 30 db járműre szóló opcióját, így – 2010. februárra – 60 db-ra bővült a hazai FLIRT-flotta. A járművek a megrendelő MÁV Zrt. tulajdonát képezik, amelytől 100 százalékos leányvállalata, a MÁV-Start Zrt. azokat bérli. A opcióban szereplő 30 jármű utolsó néhány példányának alumínium kocsiteste már a Stadler szolnoki gyárában készült. A gyárból látják el az anyacég öt másik gyárát is kocsiszekrénnyel, a Stadlernél évente gyártott 650-750 darab harmadával. Az első harminc vonatért a MÁV 144,6 millió eurót (36,3 milliárd forintot) fizetett a Stadlernak, a második harminc Flirt ára ennél némileg kedvezőbb, 141,6 millió euró (35,5 milliárd forint). (Ez csak a beszerzési ár, amihez hozzájönnek még a karbantartási és egyéb költségek.) 2013 márciusában aláírt szerződés alapján a MÁV újabb 42 db motorvonatot rendelet, amelyek 2014 őszétől 2015 szeptemberéig álltak forgalomba. A beruházás értéke a GYSEV 6 db járművével együtt - összesen 48 db járműre - 266,784 millió euró volt.[16]

Az első két - immár hagyományos kék árnyaltú festéssel ellátott - motorvonatot 2014. március 19-én mutatták be. 2014. október 16-ától négy FLIRT kezdte meg szolgálatát (415 061-064 pályaszámúak).[17][18] 2015. szeptember 21-én pedig az utolsó is (415 102 pályaszámú) forgalomba állt.

Az új, kék járművek a tervek szerint következő viszonylatokon közlekednek:

Induló állomás Végállomás Vonal Típus Időszak
Budapest-Déli Komárom (-Győr) 1 Személyvonat (5 pár), gyorsított személyvonat Naponta, munkanapokon
Budapest-Déli Oroszlány 1, 12 Személyvonat (3 pár) Munkanapokon
Budapest-Nyugati Esztergom 2 Villamosítás befejezése után piliscsabai és esztergomi személyvonat, gyorsított személyvonat Naponta
Budapest-Déli Veszprém 30a, 20 Gyorsvonat
Budapest-Déli Martonvásár (-Székesfehérvár) 30a Személyvonat, gyorsított személyvonat, zónázó vonat (néha Martonvásárig) Naponta, kora-reggel, késő-este
Kőbánya-Kispest Martonvásár Személyvonat, gyorsított személyvonat Naponta
Kőbánya-Kispest Siófok 30a, 30 Gyorsított személyvonat Nyári szezonban
Budapest-Déli Százhalombatta 40a Személyvonat (2 pár) Munkanapokon
Budapest-Déli Dombóvár 40a, 40 Személyvonat (fordulóhelyettesítés céljából) Nem állandó jelleggel
Budapest-Nyugati Vác (-Szob) 70 Személyvonat (Többnyire Vácig), zónázó vonat, gyorsított személyvonat Naponta
Budapest-Nyugati Vác 71 Személyvonat, gyorsított személyvonat Naponta, munkanapokon
Budapest-Keleti Hatvan 80a Személyvonat, gyorsított személyvonat Munkanapokon hajnalban, késő este
Budapest-Keleti Eger 80a, 80, 87a Gyorsvonat Hétvégén alkalmanként
Budapest-Nyugati Szolnok 100a Monori, Albertirsai, valamint Ceglédi személyvonat, zónázó vonat Naponta

2015. június 23-án a MÁV-START Zrt bejelentette, hogy további 21 járművet - ebből 6-ot a KÖZOP, 15 járművet pedig IKOP költségeinek terhére - a STADLER szállíthat.[19] Az új vonatok a 42 db-os 2014-2015-ös beszerzés járműveihez képest nem nagyon különböznek kinézetükben, csak annyiban, hogy a többcélú vonatrész padlóján piktogramok segítik a tájékozódást. A flotta létszáma a leszállításukat követően 133-ra nő – MÁV-START: 123 egység, GYSEV: 10 egység.

Az új járművek a következő viszonylaton közlekednek:

Induló állomás Végállomás Vonal Típus Időszak
Kőbánya-Kispest Kunszentmiklós-Tass 150 Elővárosi személyvonat Naponta
Budapest-Keleti Kelebia Távolsági személyvonat Hétvégén

A GYSEV vonalain[szerkesztés]

A GYSEV Zrt. 2011. november 26-án írt ki tárgyalásos közbeszerzést négy regionális villamos motorvonat szállítására, amelyet a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vasútvonal közlekedésének korszerűsítésével összefüggésben hirdetett meg a vasúttársaság. Az első 415 500 pályaszámú motorvonat 2013. októberében elkészült a lengyelországi üzemben. Az átvételi próbát a Győr–Hegyeshalom vasútvonalon teljesítette. Az első szerelvény ünnepélyes átadására Sopronban 2013. december 6-án került sor.[20] 2013. december 15-től kezdődőn az elsők, majd 2014 márciusában már mind a négy Szolnokon gyártott motorkocsi üzembe állt zöld-sárga színben, felszabadítva ezzel az ingázó Taurus és V43-as mozdonyokat. A szállítás értéke 20.332.000 euró volt.[21]

2013 márciusában aláírt szerződés alapján a MÁV-val közösen újabb 6 db motorvonatot rendelt, amelyek 2014 őszétől 2015 szeptemberéig fognak forgalomba állni. A beruházás értéke a MÁV 42 db járműparkjával együtt - összesen 48 db járműre - 266,784 millió euró volt.[16]

Az első négy jármű (500-503) nagyobb részt az alábbi viszonylaton közlekednek:

Induló állomás Végállomás Vonal Típus Időszak
Sopron Szentgotthárd 15, 21 Személyvonat Naponta

A második hat jármű (504-509) a következő viszonylatokon közlekednek:

Induló állomás Végállomás Vonal Típus Időszak
Sopron Szentgotthárd 15, 21 Személyvonat Naponta
Győr Sopron 8
Csorna Szombathely 16
Szombathely Zalaegerszeg 20, 25

2016. augusztusában jelentették be, hogy újabb 10 db FLIRT 3 típusú járművet vásárol 21,5 milliárd forintért. A tervek szerint az első járművet 2018 márciusában, míg a tizedik vonatot 2019 januárjáig szállítja le a gyártó.[22].

Az új, FLIRT 3 járművek a tervek szerint következő viszonylatokon közlekednek:

Induló állomás Végállomás Vonal Típus Időszak
Sopron Szentgotthárd 15, 21 Személyvonat Naponta
Győr Sopron 8
Csorna Szombathely 16

Üzemeltetők Európában[szerkesztés]

Az SBB négyrészese a zugi Stadtbahnon
A SOB egyik RABe 526-osa
 • Svájc Svájc
  • SBB-CFF-FFS
   RABe 521 001–032, 523 001–043[23] (négyrészes, FLIRT 4/10, 15 kV 16,7 Hz), 82
   RABe 522 201–214 (négyrészes, FLIRT 4/10, 15 kV 16,7 Hz + 25 kV)
  • TILO SA
   RABe 524 001–019 / ETR 150 001–019[24] (négyrészes, FLIRT 4/10, 15 kV 16,7 Hz + 3 kV DC)
   RABe 524 101–111 (hatrészes, FLIRT 4/10, 15 kV 16,7 Hz + 3 kV DC)
  • Thurbo AG
   (bérbeadva az SBB GmbH-nak)
  • SOB (Schweizerische Südostbahn)
   RABe 526 041–051 (négyrészes, FLIRT 4/10, 15 kV 16,7 Hz)
  • TRN, Transports Régionaux Neuchâtelois
   RABe 527 331–333 (négyrészes, FLIRT 4/10, 15 kV 16,7 Hz)
 • Németország Németország
  • SBB GmbH (Deutschland)
   RABe 526 651–659 (négyrészes, FLIRT 4/10, 15 kV 16,7 Hz)
  • Deutsche BahnDB Regio divízió
   429 026–030[25] (ötrészes, FLIRT 4/12, 15 kV 16,7 Hz)
  • Cantus Verkehrsgesellschaft
   427 001–007[26], 427 051–057[27] (háromrészes, FLIRT 4/8, 15 kV 16,7 Hz),
   428 001–003[28], 428 051–053[29] (négyrészes, FLIRT 4/10, 15 kV 16,7 Hz)
  • CB Rail
   (lízingelve az Abellio Rail részére)
  • Angel Trains Europa
   (lízingelve az Eurobahn és a Westfalenbahn részére)
  • Az Abellio Rail háromrészes FLIRT-je Witten főpályaudvarán
   Abellio Rail (csak üzemeltető)
   ET 22 001–008[30] (kétrészes, FLIRT 2/6, 15 kV 16,7 Hz),
   ET 23 001–009[31] (háromrészes, FLIRT 4/8, 15 kV 16,7 Hz)
  • Westfalenbahn (csak üzemeltető)
   ET 001–014[32] (háromrészes, FLIRT 4/8, 15 kV 16,7 Hz)
   ET 015–019[33] (ötrészes, FLIRT 4/12, 15 kV 16,7 Hz)
  • Eurobahn Niedersachsen GmbH & Co. KG (Keolis SA) (csak üzemeltető)
   ET 5.01–5.25[34] (négyrészes, FLIRT 4/10, 15 kV 16,7 Hz)
   4 db (négyrészes, FLIRT 4/10, 15 kV 16,7 Hz)
   14 db (ötrészes, FLIRT 4/12, 15 kV 16,7 Hz)
  • Regentalbahn AG / Salzburg AG[35] (csak üzemeltető)
   5 db (háromrészes, FLIRT 4/8, 15 kV 16,7 Hz)
  • HLB
   3 db (háromrészes, FLIRT 3/8, 15 kV 16,7 Hz)
   6 db (négyrészes, FLIRT 4/10, 15 kV 16,7 Hz)
  • VIAS GmbH.
   7 db (háromrészes, FLIRT 3/8, 15 kV 16,7 Hz)
   12 db (négyrészes, FLIRT 4/10, 15 kV 16,7 Hz)
 • Magyarország Magyarország
EN75-002 Cieszyn
 • Lengyelország Lengyelország
  • Koleje Mazowieckie
   2 140 000–009 (négyrészes, FLIRT 4/10, 3 kV DC)
  • PKP
   EN75-001–004[38] (négyrészes, FLIRT 4/10, 3 kV DC)
Az STA egyik ETR 155-öse
 • Olaszország Olaszország
  • ST Sistemi Territoriali S.p.A.
   ETR 340 001 SI –[39] 2 db (négyrészes, FLIRT 4/10, 3 kV DC)
  • Ferrovie del Gargano
   ETR 330 001 – 3 db (háromrészes, FLIRT 4/8, 3 kV DC)
  • Ferrovie Emilia Romagna
   ETR 350 001 - 12 db[40]
  • Ferrovie del Nord Barese – Ferrotramviaria S.p.A.
   ETR 340 101 FT –[41] 4 db (négyrészes, FLIRT 4/10, 3 kV DC)
  • STA (Südtiroler Transportstrukturen AG / Strutture Trasporto Alto Adige S.p.A.) → Bozen/Bolzano – Meran/Merano – Innichen/San Candido (Pustertal Bahn – Treno Val Pusteria)
   ETR 155 001 SD –[42] 4 db (négyrészes, FLIRT 4/10, 15 kV 16,7 Hz + 3 kV DC)
   ETR 150 sorozat 2 db (ötrészes, FLIRT 4/12, 15 kV 16,7 Hz + 3 kV DC)
   ETR 170 001 SD –[43] 2 db (hatrészes, FLIRT 4/14, 15 kV 16,7 Hz + 3 kV DC)
VR Sm5 sorozatú motorvonat próbaúton

Üzemeltetők Afrikában[szerkesztés]

 • Algéria Algéria
  • Société nationale des transports ferroviaires (SNTF)
   101–164[45] (négyrészes, FLIRT 4/10, 25 kV 50 Hz)

További képek[szerkesztés]

FLIRT3[szerkesztés]

A PKP Intercity FLIRT3 típusú vonata
Az ŁKA FLIRT3 típusú vonata
A DB Regio AG 94 80 1428 003-6 pályaszámú FLIRT3-asa

A Veolia Verkehr által az E-Netz Rosenheim forgalmának 2011. februárjában leadott 35 darabos megrendelésével a FLIRT motorvonatok új generációjának története kezdődött el. A Stadler a típust FLIRT3 márkanéven forgalmazza. A legfontosabb műszaki változtatások az új szabványok és az Interoperabilitási Műszaki Specifikációk (TSI-k) szabta követelményeknek való megfelelést, a FLIRT2-höz képesti tömegcsökkentést, a kocsiszekrények méretének és elrendezésének megrendelői igényekhez való jobb igazodást, az üzemeltetési költségek csökkentését, valamint a más járműcsaládokkal még több közös részegység felhasználására törekvést célozták. A kocsiszekrények méretezésénél és a járműhomlokok kialakításánál az EN 15277 szabványnak való megfelelést is figyelembe vették, vagyis két azonos kialakítású motorkocsi közötti, vagy egy hagyományos (oldalütközős-csavarkapcsos) vasúti járművel való 36 km/h-s ütközés, illetve vasúti átjáróban egy 15 tonnás tehergépkocsival 110 km/h sebességgel történő ütközésre, továbbá kisebb tárgyakkal való ütközés elviselésére, az energia elnyelésére az utasok és a mozdonyvezető testi épségének megóvásával. A járműhomloknál az ütköző-vonókészüléken túl energiaemésztő ütközők (Crashmodul), valamint az ütközők mögött és a szélvédők alatt több energiaemésztő elem (Crashbox) került beépítésre, melyek a másik jármű ütközéskor való felugrásának és vezetőállásba hatolásának megakadályozására is szolgálnak. A hosszabb, hatrészes szerelvényeknél a csuklószerkezetek is részt vesznek az energiaelnyelésben. A kocsiszekrények 1800 mm hosszú szelvényekből épül fel, ezáltal az egyes kocsiszekrények hosszúsága és az oldalajtók elhelyezése is változtatható. A hajtott forgóvázakat a KISS motorvonatoknál alkalmazott típusra cserélték, így a kerékátmérő 920 mm-re nőtt, míg a forgóváz tengelytávja 2500 mm-re csökkent. A Jacobs-futóforgóvázak méretei nem változtak, csak az érvényes szabvány követelményeihez igazították őket. Hajtásrendszernél az ABB BORDLINE CC750 típusú áramirányítókat a KISS motorvonatoknál is alkalmazott BORDLINE CC1500 típusúak váltották.[46] A A fékrendszernél említésre méltó módosítás a Jacobs-forgóvázak csoportos vezérlése helyett a forgóvázankénti külön vezérlés.

A FLIRT3 eddig üzemeltetői:

Üzemeltető Kivitel Mennyiség
Veolia Verkehr Regio GmbH, E-Netz Rosenheim háromrészes villamos
hatrészes villamos
7
28
DB Regio AG, Rheinland-Pfalz ötrészes villamos 28
DB Regio AG, Haard-Achse négyrészes villamos 14
Alpha Trains/WestfalenBahn GmbH, E-Netz Emsland négyrészes villamos 15
Nordbahn BeNEX GmbH ötrészes villamos
hatrészes villamos
7
8
Zweckverband Verkehrsverbund Rhein-Ruhr/Abellio Rail NRW GmbH ötrészes többáramnemű villamos
ötrészes villamos
7
13
Łódzka Kolej Aglomeracyjna kétrészes villamos 20
Železnice Srbije négyrészes villamos 21
Fort Worth Transportation Authority (The T) négyrészes dízel 8
PKP Intercity ötrészes villamos 20

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. 1. osztályú + 2. osztályú (+ felcsapható) ülőhely
 2. (XII. 23.) NFM rendelet a vasúti járművek üzembehelyezése engedélyezéséről, időszakos vizsgálatáról és hatósági nyilvántartásáról 6. számú melléklet
 3. A Mikulás hozta, és már közlekedik is!
 4. http://fonodo.reblog.hu/kesz-a-gysev-elso-flirt-3-asa
 5. Ehhez hasonló elrendezést alkalmaznak a GTW 4/12 motorvonatoknál is.
 6. Kivéve a már említett, két darab háromrészes egységből álló hatrészes változatokat.
 7. A gyári típusjelzés a GTW-knél alkalmazotthoz hasonlóan a régi svájci vonatatójárműsorozatjel-rendszert követi ahol a tengelyek száma törtszámként volt megadva a következő módon: hajtott tengelyek száma / összes tengelyek száma
 8. Egyenfeszültségű változat
 9. Kétáramnemű változat
 10. Normál/széles nyomtávolságú kivitel
 11. A terjedelemre való tekintettel csak néhány jellegzetesebb kivitel adata
 12. 8 fő/m²
 13. KM és PKP változat: 1600 kW
 14. KM és PKP változat: 2200 kW
 15. KM és PKP változat: 160 kN
 16. ^ a b propeller.hu (2013. március 20.). Új FLIRT-öket rendelt a GYSEV és a MÁV. Nyugat.hu. (Hozzáférés ideje: 2013. október 7.)  
 17. www.mav-start.hu (2014. március 19.). Megérkezett az első két új FLIRT-motorvonat. www.mav-start.hu. (Hozzáférés ideje: 2014. május 16.)  
 18. Új motorvonatok járnak majd az esztergomi vonalon – ha elkészül valaha
 19. Korszerű elővárosi motorvonatok érkeznek
 20. regionalbahn.hu (2013. december 6.). FLIRT-átadás Sopronban. regionalbahn.hu. (Hozzáférés ideje: 2013. december 9.)  
 21. VN Online (2012. április 13.). Aláírta a GYSEV és a Stadler a motorvonatok szállításáról szóló szerződést. Vas Népe. (Hozzáférés ideje: 2012. április 13.)  
 22. Tíz, új generációs Flirtöt vesz a GYSEV
 23. A RABe 523 032–043 pályaszámú vonatok eredetileg RABe 522,001–012 pályaszámmal 15 kV 16,7 Hz + 25 kV kivitelben készültek volna.
 24. Az előbbi a svájci, az utóbbi az olaszországi rendszer szerinti megjelölése a komplett motorvonatnak. Az egyes tagok pontos megjelölése:
  svájci olasz
  1. RABe 524 0xx-x A ETR 151 0xx
  2. RABe 524 0xx-x D ETR 154 0xx
  3. RABe 524 0xx-x C ETR 153 0xx
  4. RABe 524 0xx-x B ETR 152 0xx

  A többi svájci és olasz vasúttársaság jelölési sémája az egyes tagok esetén ugyanezt az elvet követi, azaz a két szélső tag jele az A és B (svájc), illetve sorozatjele az ETR 151 és 152 (olasz), a közbenső tagok pedig C, D, E, F jelet, illetve ETR 153, 154, 155, 156 sorozatjelet kapják.

 25. A teljes szerelvény pályaszáma. A teljes szerelvény UIC-pályaszáma: 94 80 0429 026–030 D-DB. Az egyes tagok belső, és UIC-pályaszáma rendre:
  DB UIC
  1. 429 026–030/a 94 80 0429 026–030 D-DB
  2. 429 026–030/c 94 80 0829 026–030 D-DB
  3. 429 026–030/d 94 80 0829 326–330 D-DB
  4. 429 026–030/e 94 80 0829 626–630 D-DB
  5. 429 026–030/b 94 80 0429 526–530 D-DB

  A motorvonatok sorozatjele és pályaszáma 2009 januárjáig 427 001–005 volt.

 26. A teljes szerelvény sorozatjele és pályaszáma. Az egyes tagok belső és UIC-pályaszáma rendre:
  Cantus UIC
  1. 427 001–007 94 80 0427 135–141 D-CAN
  2. 827 001–007 94 80 0827 135–141 D-CAN
  3. 427 501–507 94 80 0829 635–641 D-CAN
 27. A teljes szerelvény sorozatjele és pályaszáma. Az egyes tagok belső és UIC-pályaszáma rendre:
  Cantus UIC
  1. 427 051–057 94 80 0427 142–148 D-CAN
  2. 827 051–057 94 80 0827 142–148 D-CAN
  3. 427 551–557 94 80 0829 642–648 D-CAN
 28. A teljes szerelvény sorozatjele és pályaszáma. Az egyes tagok belső és UIC-pályaszáma rendre:
  Cantus UIC
  1. 428 001–003 94 80 0428 129–131 D-CAN
  2. 828 001–003 94 80 0828 229–231 D-CAN
  3. 828 201–203 94 80 0828 329–331 D-CAN
  4. 428 501–503 94 80 0428 629–631 D-CAN
 29. A teljes szerelvény sorozatjele és pályaszáma. Az egyes tagok belső és UIC-pályaszáma rendre:
  Cantus UIC
  1. 428 001–003 94 80 0428 132–134 D-CAN
  2. 828 001–003 94 80 0828 232–234 D-CAN
  3. 828 201–203 94 80 0828 332–334 D-CAN
  4. 428 501–503 94 80 0428 632–634 D-CAN
 30. Az egyes tagok UIC-pályaszáma rendre: 94 80 0426 100–107, 94 80 0826 100–107 D-ABRN
 31. Az egyes tagok UIC-pályaszáma rendre: 94 80 0427 100–108, 94 80 0827 100–108, 94 80 0427 600–608 D-ABRN
 32. A teljes szerelvény pályaszáma. A teljes szerelvény UIC-pályaszáma: 94 80 0427 109–122 D-WFB. Az egyes tagok belső, és UIC-pályaszáma rendre:
  WFB UIC
  1. ET 001–014/a 94 80 0427 109–122 D-WFB
  2. ET 001–014/c 94 80 0827 109–122 D-WFB
  3. ET 001–014/b 94 80 0427 609–622 D-WFB
 33. A teljes szerelvény pályaszáma. A teljes szerelvény UIC-pályaszáma: 94 80 0429 001–005 D-WFB. Az egyes tagok belső, és UIC-pályaszáma rendre:
  WFB UIC
  1. ET 015–019/a 94 80 0429 001–005 D-WFB
  2. ET 015–019/c 94 80 0829 001–005 D-WFB
  3. ET 015–019/d 94 80 0829 301–305 D-WFB
  4. ET 015–019/e 94 80 0829 601–605 D-WFB
  5. ET 015–019/b 94 80 0429 501–505 D-WFB
 34. A teljes szerelvény sorozatjele és pályaszáma. Az egyes tagok belső és UIC-pályaszáma rendre:
  Eurobahn UIC
  1. ET 5.01a–5.25a 94 80 0428 100–124 D-ERB
  2. EM 5.01a–5.25a 94 80 0828 300–324 D-ERB
  3. EM 5.01b–5.25b 94 80 0828 200–224 D-ERB
  4. ET 5.01b–5.25b 94 80 0428 600–624 D-ERB
 35. Berchtesgadener Land-Bahn
 36. A teljes szerelvény sorozatjele és pályaszáma. Az egyes tagok UIC-pályaszáma rendre:
  1. 94 55 1415 xxx-x
  2. 94 55 3415 xxx-x
  3. 94 55 4415 xxx-x
  4. 94 55 2415 xxx-x

  A vonatok eredeti pályaszáma: 5341 001–060, míg eredeti UIC-pályaszáma:
  95 55 5341 001–030 H-START, valamint
  94 55 5341 031–060 H-START voltak.

 37. A teljes szerelvény sorozatjele és pályaszáma. Az egyes tagok UIC-pályaszáma rendre:
  1. 94 55 1415 xxx-x
  2. 94 55 3415 xxx-x
  3. 94 55 4415 xxx-x
  4. 94 55 2415 xxx-x
 38. A szerelvény UIC-pályaszáma: 214 0010–0013.
 39. A komplett motorvonat pályaszáma. Az egyes tagok pontos megjelölése:
  1. ETR 341 0xx
  2. ETR 344 0xx
  3. ETR 343 0xx
  4. ETR 342 0xx
 40. http://www.stadlerrail.com/it/referenze/ferrovie-emilia-romagna/
 41. A komplett motorvonat pályaszáma. Az egyes tagok pontos megjelölése:
  1. ETR 341 1xx
  2. ETR 344 1xx
  3. ETR 343 1xx
  4. ETR 342 1xx
 42. A komplett motorvonat pályaszáma. Az egyes tagok pontos megjelölése:
  1. ETR 156 0xx
  2. ETR 159 0xx
  3. ETR 158 0xx
  4. ETR 157 0xx
 43. A komplett motorvonat pályaszáma. Az egyes tagok pontos megjelölése:
  1. ETR 171 0xx
  2. ETR 176 0xx
  3. ETR 175 0xx
  4. ETR 174 0xx
  5. ETR 173 0xx
  6. ETR 172 0xx
 44. Rongidest. Elron. (Hozzáférés: 2016. március 26.)
 45. A szerelvény UIC-pályaszáma: RBe 91 92 9 541 101–164
 46. A váltakozó áramú FLIRT3 motorvonatok BORDLINE CC1500 típusú áramirányítójának adatlapja

Források és külső hivatkozások[szerkesztés]