Budapest–Székesfehérvár-vasútvonal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Budapest–Székesfehérvár-vasútvonal
Székesfehérvár vasútállomás
A Budapest–Székesfehérvár-vasútvonal útvonala
Vonalszám: 30a
Hossz: 67 km
Nyomtávolság: 1435 mm
Feszültség: 25 kV 50 Hz ~
Maximális sebesség: 120 (160) km/h
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Budapest–Székesfehérvár-vasútvonal témájú médiaállományokat.
0 Budapest-Déli pályaudvar
Márvány utca
Alagút a Gellért-hegy alatt
Villányi út
egykori Pamuttextil vontatóvágány (megszűnt, felszedve)
Nagyszőlős utca
Körvasút Ferencváros pu. felé
(Dayka elágazás)
4 Kelenföld
egykori Andor utcai vontatóvágány
1
Egér út
40a
üzemi v. a 4-es metró járműtelepe felé
7 Albertfalva mh.
9 Budafok mh.
11 Háros (40a)
iparvágány az Élesztőgyár felé (40a)
12 Budatétény (40a)
14 Barosstelep (40a)
M0-s autóút
13 Kastélypark (30a)
16 Nagytétény-Diósd(40a) / Nagytétény
18 M6-os autópálya
18 Tétényliget mh.
BudapestPest megye határ
19 Érdliget (40a)
7-es főút (Balatoni út)
Diósdi út
20 Érd felső (40a) / Érd alsó mh.
40a (Érd-Elágazás)
24 Tárnok
33 81 108-as közút
33 Martonvásár
36 8111-es mellékút
36 Baracska mh.
41 Pettend mh.
44 Kápolnásnyék
46 8116-os közút
Velencei-tó
47 Velence mh.
48 Velencefürdő mh.
50 Gárdony
52 Agárd mh.
7-es Főút
55.5 Dinnyés mh.
Velencei-tó
57 Ódinnyés forgalmi kitérő
62-es Főút
M7-es autópálya
6 / 44, 45
67 Székesfehérvár
5, 20 / 29, 30

A Budapest–Székesfehérvár-vasútvonal a MÁV 30a számú kétvágányú, villamosított vasúti fővonala, a transzeurópai vasúthálózat része. Folytatása a Balaton déli partján futó 30-as fővonal. Magyarország egyik legfontosabb és egyik legforgalmasabb vasútvonala: a Velencei-tó és a Balaton miatt turisztikailag kiemelt vonal, amely két nagyváros, Budapest és Székesfehérvár elővárosi forgalmát is bonyolítja, mindezek mellett pedig távolsági és nemzetközi forgalma is jelentős. A teherfuvarozásban is kiemelt szállítási folyosó.

Története[szerkesztés]

A kezdetek[szerkesztés]

1861-ben építette a Déli Vaspálya Társaság Budapest-Déli pályaudvarral együtt. A pályaudvar neve akkor még Buda állomás volt. Kelenföld állomás később épült, az 1880-as években az 1-es és a 40a vonalak üzembe helyezése idején. 1983-ban - a 40a-val egy időben - a Déli pályaudvartól Kelenföldig, 1987-ben Siófokig villamosították a vonalat.

Közelmúlt és fejlesztések[szerkesztés]

A Budapesten belüli helyi és elővárosi vasúti közlekedés fejlesztéseként európai uniós pénzekből a vonalon és a 40a kisegítő vonalon egy állomás és két megállóhely átépült, illetve egy új megállóhely létesült, mindegyik ugyanazt a kialakítást követve. Ezeket 2007 márciusában adták át végleg az utasoknak.

A 2008/2009-es menetrend előtt a 40a-n lévő megállóknak is szerepe volt a vonal forgalmában, akkor viszont egy teljesen új menetrend került bevezetésre, amely alapján a 30a-n továbbközlekedő vonatok a 40a-n csak Budatétény és Érd felső megállóhelyeken állnak meg.

A 2008-ban kezdett felújítás keretében európai uniós pénzekből 2013-ra teljesen megújult a vasútvonal. A cél a menetidő csökkentése, a gyakori lassújelek megszüntetése és a 160 km/h általános pályasebesség elérése Nagytétény és Velence, valamint Agárd és Székesfehérvár között. (kivéve a Velencei-tó mellett Velence és Agárd között, ahol a jelentős gyalogosforgalom miatt csak 120 km/h lesz a megengedett pályasebesség). Fontos megjegyezni azonban, hogy a 160 km/h sebességet csak az ETCS (European Train Control System - Egységes Európai Vonatbefolyásoló Rendszer) kiépítése után fogják engedélyezni. Kelenföld és Tárnok között megépítették a hiányzó második vágányt, így Kelenföldtől Székesfehérvárig végig kétvágányú lett a pálya. Ezzel növelhető a vonal kapacitása, áteresztő képessége és csökken a zavarérzékenysége.[1]

2008-ban Gárdony vasútállomás vágányzatának átépítésével kezdődött el a munka. Új Dinnyés megállóhelyet építettek a falu mellé a távolabbi régi állomás helyébe,[2] valamint Kelenföld és Tárnok vasútállomások között kétvágányúvá építették át a pályát.[3]

2013. szeptember 16-án, hétfőn megindult két vágányon a közlekedés Kelenföld és Tárnok közt és ezzel a megszűnt Nagytétény vasútállomást felváltó Kastélypark megállóhely is használatba került.

Biztosítóberendezés[szerkesztés]

A vasútvonalat Siemens vasúti biztosítóberendezéssel látják el. Az 53 millió eurós beruházás megrendelője a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. A Siemens két Simis típusú elektronikus váltó- és jelzőállító központot, egy Iltis típusú távvezérlési rendszert, valamint 15 darab Simis LC típusú, az útátjárók biztosítására szolgáló berendezést szállít le a megrendelés keretében. Az üzembe helyezés tervezett ideje 2013. A vonalszakaszon a vasúti közlekedést a Trainguard 200 RBC típusú berendezés, az Egységes Európai Vonatbefolyásoló Rendszer (ETCS) egyik eleme felügyeli majd, amelynek alkatrészei a Siemens és partnereinek üzemeiben Budapesten, Wallisellenben (Svájc) és Braunschweigben (Németország) készülnek.[4]

Alkalmazott technológia[szerkesztés]

A Tárnok–Martonvásár közötti vasúti pálya felújítása a munkálatokhoz használt RU 800 S típusú vágányátépítő gépnek köszönhetően csökkentette a vasúti közlekedés forgalomkorlátozását. A pályaszakasz felújítása egy Magyarországon addig ritkán használt módszerrel, az úgynevezett nagygépes technológiával történt. A munkálatokhoz használt RU 800 S a világon az első gép, amellyel az átépítés folyamatosan végezhető. A 177 méter (további egységekkel, így például a vasbetonalj-szállítóval kiegészülve közel 800 méter) hosszú és 692 tonna tömegű egyedi vágányátépítő gép elvégezte a munkát. A MÁV-vonalon korábban még nem alkalmazott gép először felbontja a régi vágányt, felszedi a vasbeton aljakat, újakat fektet le, befűzi az új síneket, a bontott aljakat vasúti kocsira rakja, s az újakat szintén vagonról építi be. A vágányátépítő gép napi 10 órás műszakban dolgozva 1500-2000 méter vonal teljes átépítésére képes, elméletben a 15 vonalkilométernyi állomásköz teljes átépítése 10 munkanap lett volna.[5]

Pálya[szerkesztés]

Vonalvezetés[szerkesztés]

Igen változatos vonalvezetésű. A Déli pályaudvar után a Gellért-hegy alatti kétvágányos alagúton át éri el a pálya a Kelenföldet. Ezen a szakaszon az alagútban végzett tolatások miatt alapértelmezetten bal oldali közlekedés van érvényben. Kelenföldtől párhuzamosan fut a 40a vasútvonallal. Budafok megállóhelytől Nagytétény állomásig a Duna partján halad a pálya, viszont még mielőtt Háros állomás mellé érne, egy hosszú ívvel eltávolodik a 40a-tól. Budapestről kiérve átszeli Érdet, ahol a ismét a 40a-val találkozik: az egy felüljárón keresztezi. Tárnokon becsatlakozik az Érd elágazástól (Érd felső megállóhely) induló, 40a-val összekötő Érdi összekötő vágány. Onnantól hosszan halad a Mezőföld és a Dunazug-hegyvidék határán, Martonvásár előtt ér át Pest megyéből Fejérbe. A Velencei-tavat délről megkerülve éri el Székesfehérvárt. A vonal folytatása a Balaton déli partján haladó Székesfehérvár–Gyékényes-vasútvonal, amely egészen a horvát határáig tart.

Kezdőpont Végpont Hossz [km] Sebesség [km/h]
Déli pályaudvar Kelenföld 4 80
Kelenföld Albertfalva 4 100
Albertfalva Tárnok 16 120
Tárnok Velence 23 160
Velence Agárd 5 120
Agárd Székesfehérvár 15 160

Az ETCS L2 vonatbefolyásoló berendezés telepítésének befejezéséig 120 km/h marad a megengedett legnagyobb sebesség.

Forgalom[szerkesztés]

A hivatásforgalom egész évben nagy, nyáron ezt még tovább növeli a Velencei-tó és a Balaton miatti jelentős üdülőforgalom.

Elővárosi vonatok[szerkesztés]

A vonalon az úgynevezett "zónázó" rendszerű közlekedés van érvényben. A zónahatár a vasútvonalon Tárnok, óránként indulnak személyvonatok. A zónázó vonatok Tárnokig csak Kelenföldön és Érd alsón állnak meg; Tárnoktól mindenhol. Munkanapokon közlekednek plusz zónázó vonatok csak Martonvásárig. Emellett 2013 decemberétől gyorsított személyvonatok közlekednek Kőbánya-Kispestről Érd felsőn át Székesfehérvárra. Ezen vonatok megállási rendje: Kőbánya-Kispest – Ferencváros – Kelenföld – Budafok – Budatétény – Barosstelep – Érd felső – Tárnok – Martonvásár – Baracska – Kápolnásnyék – Velence – Gárdony – Székesfehérvár. 2013 decemberében bevezették a viszonylatszámozást, így a vasútvonalon az alábbi járatok közlekednek:

Viszonylat Végállomások Indult Megjegyzés
 S30  Déli pályaudvar Székesfehérvár 2013. december 15.
 Z30  Déli pályaudvar Székesfehérvár 2013. december 15.
 S34  Déli pályaudvar Keszthely 2015. december 11.
 S35  Déli pályaudvar Nagykanizsa 2013. december 15.
 S36  Kőbánya-Kispest Kápolnásnyék 2014. december 14.
 G43  Kőbánya-Kispest Székesfehérvár 2013. december 15.
 G44  Tárnok Déli pályaudvar 2016. április 4. Csak egy irányban közlekedik!

Korábban, 2013 és 2014 decembere között  G34 -es jelzéssel is közlekedett vonat Keszthelyre.[6]

Távolsági vonatok[szerkesztés]

A vonalon haladnak Közép-Dunántúlra a gyorsvonatok, illetve néhány, az előbbi órás ütem szerinti, de Székesfehérváron túlmenő személyvonat. Szintén a Déli pályaudvarról indulnak a gyorsvonatok a 30-as, illetve 29-es vonalon a Balaton déli, illetve északi partjára, valamint a 20-as vonalon Veszprémen át Szombathelyre és közvetlen kocsikkal Zalaegerszegre. Ezek a vonatok Kelenföld és Székesfehérvár között jelenleg nem állnak meg. Az Balatonra télen csak kevés vonat jár, Szombathelyre/Zalaegerszegre pedig napközben kétóránként, ütemes menetrend szerint van gyors.

Nyáron a Balatonra a gyorsvonatok jóval sűrűbben indulnak, valamint több, csak nyáron közlekedő sebesvonat is indul a Déli pályaudvarról, illetve átlós fürdősvonatok járnak Záhonyból, Miskolcról és Szegedről, köztük egy expresszvonat. Ezeknek a vonatoknak nagyobb része megáll a Velencei-tó partján is. A 2010-es nyári menetrendben a 140-es vonalhoz hasonlóan egyesített InterCity+gyorsvonatok is közlekedtek a déli partra kétóránkénti gyakorisággal, de a 2010–2011-es menetrendben ez már nem valósult meg.

A Citadella nemzetközi gyorsvonat szintén a Déli pályaudvarról indul a gyorsvonatok ütemébe illeszkedve. Ezeken kívül nyáron még egy nemzetközi gyorsvonat (Adria) közlekedik a Keleti pályaudvarról az egész évben közlekedő Agram nemzetközi gyorsvonat (Budapest-Déli – Zágráb) mellett. Ezek a nemzetközi vonatok Zágrábba (Agram, Gradec), Splitbe (Adria) Ljubljanába (Citadella) és Fiuméba (Istria) közlekednek. Székesfehérvárig (a gyorsvonatokhoz hasonlóan) csak Kelenföldön állnak meg.

2011. december 11-én a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. és a Trenitalia közötti jogvita miatt megszűnt az 1994 óta Budapest-Keleti pályaudvar és az olaszországi Velence között közlekedő Venezia EuroNight.[7]

Utasforgalom[szerkesztés]

A Budapest–Székesfehérvár-vasútvonalat igénybe vevő utasok számát az alábbi táblázat tartalmazza, nem számítva a jogszabály alapján díjmentesen utazókat (65 év felettiek, 6 év alattiak, határon túli magyarok, díjmentesen utazó diákcsoportok), valamint a fővároson belül Budapest-bérletet használókat.[8]

Év Utasszám Változás
2015[8] 7,0 millió
2016[8] 7,2 millió +3%
2017[8] 8,0 millió +11%
2018[9] 9,4 millió +18%

Járművek[szerkesztés]

2007 és 2010 között a MÁV 60 darab Stadler FLIRT nevű korszerű motorvonatot állított az elővárosi forgalomba, egy részét erre a vonalra, ezzel jelentősen javítva az utazási komforton.

A motorvonatok a vonal forgalmában jelenleg Budapest-Déli - Martonvásár, a Budapest-Déli - Székesfehérvár, a Budapest-Déli - Siófok és a Budapest-Déli - Celldömölk viszonylaton vesznek részt, minden esetben személy- vagy gyorsított vonatként. Sok olyan elővárosi járat van azonban - legfőképpen munkanapokon -, amik régi Bhv illetve halberstadti személykocsikból kerülnek kiállításra, az előbbiek vezérlőkocsival, ingavonatként. Ezeket, és a távolsági vonatokat is rendszerint V43-s mozdonyok húzzák, de a tehervonatok élén gyakran látható V63-as szintén előfordul a személyszállító vonatok élén.
Ritkán nehéz tehervonatokat vontató M62-es mozdony is feltűnik.

A MÁV-START 20142015-ben forgalomba álló további 42 Stadler FLIRT motorvonata közül a tervek szerint 8 a székesfehérvári és a pusztaszabolcsi vonalon váltja majd ki az összes elővárosi forgalomban közlekedő mozdony vontatta szerelvényt.[10]

Járatok[szerkesztés]

S30 / S34 / S35 (Budapest-Déli – Székesfehérvár)
Sorszám Megállóhely Átszállási kapcsolatok
1 Budapest-Déli
végállomás
Budapest M2 Metro.svg
Logo tramway-budapest.svg 17, 56, 56A, 59, 59A, 59B, 61
BKV busz symbol.svg 21, 21A, 39, 102, 139, 140, 140A, 142
BKV-Volánbusz-bus-symbol.svg 1256
BSicon MAV.svg  S10 ,  S12 ,  Z30 ,  S40 ,  S42 , IC, sebesvonat, gyorsvonat, expresszvonat
2 Kelenföld Budapest M4 Metro.svg
Logo tramway-budapest.svg 19, 49
BKV busz symbol.svg 8E, 40, 40B, 40E, 53, 58, 87, 88, 88B, 101B, 101E, 103, 108E, 141, 150, 153, 154, 154B, 172, 172B, 173, 187, 188E, 250, 250B, 251, 251A, 272
Bkktavolsagibusz.svg 689, 691, 710, 712, 715, 720, 722, 724, 725, 731, 732, 734, 735, 736, 760, 762, 763, 767, 770, 774, 775, 777, 778, 798, 799
BKV-Volánbusz-bus-symbol.svg 1257
BSicon MAV.svg  S10 ,  G10 ,  S12 ,  Z30 ,  S36 ,  S40 ,  S42 ,  G43 , IC, EC, EN, sebesvonat, gyorsvonat, expresszvonat, Railjet logo.svg
3 Albertfalva BKV busz symbol.svg 7, 58, 114, 213, 214
Logo tramway-budapest.svg 17, 41, 47, 48, 56
BSicon MAV.svg  S36 ,  S40 
4 Budafok BKV busz symbol.svg 33, 58, 114, 133E, 141, 158, 213, 214, 241, 241A, 250, 250B, 251, 251A
Logo tramway-budapest.svg 47, 56
Bkktavolsagibusz.svg 702, 703
BSicon MAV.svg  S36 ,  S40 ,  S42 ,  G43 
5 Kastélypark BKV busz symbol.svg 33, 133E
Bkktavolsagibusz.svg 699, 700, 701, 702
BSicon MAV.svg  S36 ,  S40 ,  G43 
6 Tétényliget BSicon MAV.svg  S36 ,  S40 
7 Érd alsó Bkktavolsagibusz.svg 699, 700, 701, 702, 703, 705, 710, 712, 715, 720, 722, 731, 734, 735, 736, 741, 742, 744, 745, 746, 755, 756
BKV-Volánbusz-bus-symbol.svg 1120, 1134
BSicon MAV.svg  Z30 ,  S36 ,  S40 ,  S42 , sebesvonat, gyorsvonat
8 Tárnok Bkktavolsagibusz.svg 741, 742
BSicon MAV.svg  Z30 ,  S36 ,  S40 ,  S42 ,  G43 
9 Martonvásár Bkktavolsagibusz.svg Helyközi buszok
BSicon MAV.svg  Z30 ,  S36 ,  G43 
10 Baracska KRESZ busz.svg 1
BSicon MAV.svg  Z30 ,  S36 ,  G43 
11 Pettend Bkktavolsagibusz.svg Helyközi buszok
BSicon MAV.svg  Z30 
12 Kápolnásnyék Bkktavolsagibusz.svg Helyközi buszok
BSicon MAV.svg  Z30 ,  S36 ,  G43 
13 Velence Bkktavolsagibusz.svg Helyközi buszok
BSicon MAV.svg  Z30 ,  G43 
14 Velencefürdő Bkktavolsagibusz.svg Helyközi buszok
BSicon MAV.svg  Z30 
15 Gárdony Bkktavolsagibusz.svg Helyközi buszok
BSicon MAV.svg  Z30 ,  G43 
16 Agárd Bkktavolsagibusz.svg Helyközi buszok
BSicon MAV.svg  Z30 ,  G43 
17 Dinnyés Bkktavolsagibusz.svg Helyközi buszok
BSicon MAV.svg  Z30 
18 Székesfehérvár
végállomás[11]
KRESZ busz.svg 13, 13A, 13G, 13Y, 20, 30, 31, 31E, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 40, 41, 43, 44
BSicon MAV.svg  Z30 ,  G43 ,  S150 ,  S440 ,  Z440 ,  S450 , IC, sebesvonat, gyorsvonat, expresszvonat, személyvonat
Z30 (Budapest-Déli – Székesfehérvár)
Sorszám Megállóhely Átszállási kapcsolatok
1 Budapest-Déli
végállomás
Budapest M2 Metro.svg
Logo tramway-budapest.svg 17, 56, 56A, 59, 59A, 59B, 61
BKV busz symbol.svg 21, 21A, 39, 102, 139, 140, 140A, 142
BKV-Volánbusz-bus-symbol.svg 1256
BSicon MAV.svg  S10 ,  S12 ,  S30 ,  S34 ,  S35 ,  S40 ,  S42 , IC, sebesvonat, gyorsvonat, expresszvonat
2 Kelenföld Budapest M4 Metro.svg
Logo tramway-budapest.svg 19, 49
BKV busz symbol.svg 8E, 40, 40B, 40E, 53, 58, 87, 88, 88B, 101B, 101E, 103, 108E, 141, 150, 153, 154, 154B, 172, 172B, 173, 187, 188E, 250, 250B, 251, 251A, 272
Bkktavolsagibusz.svg 689, 691, 710, 712, 715, 720, 722, 724, 725, 731, 732, 734, 735, 736, 760, 762, 763, 767, 770, 774, 775, 777, 778, 798, 799
BKV-Volánbusz-bus-symbol.svg 1257
BSicon MAV.svg  S10 ,  G10 ,  S12 ,  S30 ,  S34 ,  S35 ,  S36 ,  S40 ,  S42 ,  G43 , IC, EC, EN, sebesvonat, gyorsvonat, expresszvonat, Railjet logo.svg
3 Érd alsó Bkktavolsagibusz.svg 699, 700, 701, 702, 703, 705, 710, 712, 715, 720, 722, 731, 734, 735, 736, 741, 742, 744, 745, 746, 755, 756
BKV-Volánbusz-bus-symbol.svg 1120, 1134
BSicon MAV.svg  S30 ,  S34 ,  S35 ,  S36 ,  S40 ,  S42 
4 Tárnok Bkktavolsagibusz.svg 741, 742
BSicon MAV.svg  S30 ,  S34 ,  S35 ,  S36 ,  S40 ,  S42 ,  G43 
5 Martonvásár Bkktavolsagibusz.svg Helyközi buszok
BSicon MAV.svg  S30 ,  S34 ,  S35 ,  S36 ,  G43 
6 Baracska KRESZ busz.svg 1
BSicon MAV.svg  S30 ,  S34 ,  S35 ,  S36 ,  G43 
7 Pettend Bkktavolsagibusz.svg Helyközi buszok
BSicon MAV.svg  S30 ,  S34 ,  S35 
8 Kápolnásnyék Bkktavolsagibusz.svg Helyközi buszok
BSicon MAV.svg  S30 ,  S34 ,  S35 ,  S36 ,  G43 
9 Velence Bkktavolsagibusz.svg Helyközi buszok
BSicon MAV.svg  S30 ,  S34 ,  S35 ,  G43 
10 Velencefürdő Bkktavolsagibusz.svg Helyközi buszok
BSicon MAV.svg  S30 ,  S34 ,  S35 
11 Gárdony Bkktavolsagibusz.svg Helyközi buszok
BSicon MAV.svg  S30 ,  S34 ,  S35 ,  G43 
12 Agárd Bkktavolsagibusz.svg Helyközi buszok
BSicon MAV.svg  S30 ,  S34 ,  S35 ,  G43 
13 Dinnyés Bkktavolsagibusz.svg Helyközi buszok
BSicon MAV.svg  S30 ,  S34 ,  S35 
14 Székesfehérvár
végállomás*
KRESZ busz.svg 13, 13A, 13G, 13Y, 20, 30, 31, 31E, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 40, 41, 43, 44
BSicon MAV.svg  S30 ,  S34 ,  S35 ,  G43 ,  S150 ,  S440 ,  Z440 ,  S450 , IC, sebesvonat, gyorsvonat, expresszvonat, személyvonat
S36 (Kőbánya-Kispest – Kápolnásnyék)
Sorszám Megállóhely Átszállási kapcsolatok
1 Kőbánya-Kispest
végállomás
Budapest M3 Metro.svg (hétköznap)
BKV busz symbol.svg M3 (hétköznap késő este és hétvégén)

BKV busz symbol.svg 68, 85, 85E, 93, 93A, 98, 98E, 136E, 148, 151, 182, 184, 193E, 200E, 201E, 202E, 282E, 284E
Bkktavolsagibusz.svg 575, 576, 577, 580, 581
BSicon MAV.svg  S20 ,  S21 ,  S25 ,  G43 ,  S50 ,  G50 ,  Z50 ,  S51 , IC, EC, sebesvonat, gyorsvonat
2 Ferencváros Logo tramway-budapest.svg 1, 51A
BKV busz symbol.svg 281
BSicon MAV.svg  G10 ,  S25 ,  G43 , EC, gyorsvonat
3 Kelenföld Budapest M4 Metro.svg
Logo tramway-budapest.svg 19, 49
BKV busz symbol.svg 8E, 40, 40B, 40E, 53, 58, 87, 88, 88B, 101B, 101E, 103, 108E, 141, 150, 153, 154, 154B, 172, 172B, 173, 187, 188E, 250, 250B, 251, 251A, 272
Bkktavolsagibusz.svg 689, 691, 710, 712, 715, 720, 722, 724, 725, 731, 732, 734, 735, 736, 760, 762, 763, 767, 770, 774, 775, 777, 778, 798, 799
BKV-Volánbusz-bus-symbol.svg 1257
BSicon MAV.svg  S10 ,  G10 ,  S12 ,  S30 ,  Z30 ,  S34 ,  S35 ,  S40 ,  S42 ,  G43 , IC, EC, EN, sebesvonat, gyorsvonat, expresszvonat, Railjet logo.svg
4 Albertfalva Logo tramway-budapest.svg 17, 41, 47, 47B, 48, 56
BKV busz symbol.svg 7, 58, 114, 213, 214
BSicon MAV.svg  S30 ,  S34 ,  S35 ,  S40 
5 Budafok Logo tramway-budapest.svg 47, 56
BKV busz symbol.svg 33, 58, 114, 133E, 141, 158, 213, 214, 241, 241A, 250, 250B, 251, 251A
Bkktavolsagibusz.svg 702, 703
BSicon MAV.svg  S30 ,  S34 ,  S35 ,  S40 ,  S42 ,  G43 
6 Kastélypark BKV busz symbol.svg 33, 133E
Bkktavolsagibusz.svg 699, 700, 701, 702
BSicon MAV.svg  S30 ,  S34 ,  S35 ,  S40 ,  G43 
7 Tétényliget BSicon MAV.svg  S30 ,  S34 ,  S35 ,  S40 
8 Érd alsó Bkktavolsagibusz.svg 699, 700, 701, 702, 703, 705, 710, 712, 715, 720, 722, 731, 734, 735, 736, 741, 742, 744, 745, 746, 755, 756
BKV-Volánbusz-bus-symbol.svg 1120, 1134
BSicon MAV.svg  S30 ,  Z30 ,  S34 ,  S35 ,  S40 ,  S42 
9 Tárnok
végállomás
Bkktavolsagibusz.svg 741, 742
BSicon MAV.svg  S30 ,  S34 ,  S35 ,  Z30 ,  S40 ,  S42 ,  G43 
10 Martonvásár
végállomás
Bkktavolsagibusz.svg Helyközi buszok
BSicon MAV.svg  S30 ,  Z30 ,  S34 ,  S35 ,  G43 
11 Baracska KRESZ busz.svg 1
BSicon MAV.svg  S30 ,  Z30 ,  S34 ,  S35 ,  G43 
12 Kápolnásnyék
végállomás
Bkktavolsagibusz.svg Helyközi buszok
BSicon MAV.svg  S30 ,  Z30 ,  S34 ,  S35 ,  G43 
G43 (Kőbánya-Kispest – Székesfehérvár)
Sorszám Megállóhely Átszállási kapcsolatok
1 Kőbánya-Kispest
végállomás
Budapest M3 Metro.svg (hétköznap)
BKV busz symbol.svg M3 (hétköznap késő este és hétvégén)

BKV busz symbol.svg 68, 85, 85E, 93, 93A, 98, 98E, 136E, 148, 151, 182, 184, 193E, 200E, 201E, 202E, 282E, 284E
Bkktavolsagibusz.svg 575, 576, 577, 580, 581
BSicon MAV.svg  S20 ,  S21 ,  S25 ,  S36 ,  S50 ,  G50 ,  Z50 ,  S51 , IC, EC, sebesvonat, gyorsvonat
2 Ferencváros Logo tramway-budapest.svg 1, 51A
BKV busz symbol.svg 281
BSicon MAV.svg  G10 ,  S25 ,  S36 , EC, gyorsvonat
3 Kelenföld Budapest M4 Metro.svg
Logo tramway-budapest.svg 19, 49
BKV busz symbol.svg 8E, 40, 40B, 40E, 53, 58, 87, 88, 88B, 101B, 101E, 103, 108E, 141, 150, 153, 154, 154B, 172, 172B, 173, 187, 188E, 250, 250B, 251, 251A, 272
Bkktavolsagibusz.svg 689, 691, 710, 712, 715, 720, 722, 724, 725, 731, 732, 734, 735, 736, 760, 762, 763, 767, 770, 774, 775, 777, 778, 798, 799
BKV-Volánbusz-bus-symbol.svg 1257
BSicon MAV.svg  S10 ,  G10 ,  S12 ,  S30 ,  Z30 ,  S34 ,  S35 ,  S36 ,  S40 ,  S42 , IC, EC, EN, sebesvonat, gyorsvonat, expresszvonat, Railjet logo.svg
4 Budafok Logo tramway-budapest.svg 47, 56
BKV busz symbol.svg 33, 58, 114, 133E, 141, 158, 213, 214, 241, 241A, 250, 250B, 251, 251A
Bkktavolsagibusz.svg 702, 703
BSicon MAV.svg  S30 ,  S34 ,  S35 ,  S36 ,  S40 ,  S42 
5 Kastélypark BKV busz symbol.svg 33, 133E
Bkktavolsagibusz.svg 699, 700, 701, 702
BSicon MAV.svg  S30 ,  S34 ,  S35 ,  S36 ,  S40 
6 Tárnok Bkktavolsagibusz.svg 741, 742
BSicon MAV.svg  S30 ,  Z30 ,  S34 ,  S35 ,  S36 ,  S40 ,  S42 
7 Martonvásár Bkktavolsagibusz.svg Helyközi buszok
BSicon MAV.svg  S30 ,  Z30 ,  S34 ,  S35 ,  S36 
8 Baracska KRESZ busz.svg 1
BSicon MAV.svg  S30 ,  Z30 ,  S34 ,  S35 ,  S36 
9 Kápolnásnyék Bkktavolsagibusz.svg Helyközi buszok
BSicon MAV.svg  S30 ,  Z30 ,  S34 ,  S35 ,  S36 
10 Velence Bkktavolsagibusz.svg Helyközi buszok
BSicon MAV.svg  S30 ,  Z30 ,  S34 ,  S35 
11 Gárdony Bkktavolsagibusz.svg Helyközi buszok
BSicon MAV.svg  S30 ,  Z30 ,  S34 ,  S35 
12 Agárd Bkktavolsagibusz.svg Helyközi buszok
BSicon MAV.svg  S30 ,  Z30 ,  S34 ,  S35 
13 Székesfehérvár
végállomás
KRESZ busz.svg 13, 13A, 13G, 13Y, 20, 30, 31, 31E, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 40, 41, 43, 44
BSicon MAV.svg  S30 ,  Z30 ,  S34 ,  S35 ,  S150 ,  S440 ,  Z440 ,  S450 , IC, sebesvonat, gyorsvonat, expresszvonat, személyvonat

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. https://index.hu/belfold/2011/07/28/belenyugodott_a_kisajatitasi_arba_erd/
 2. http://www.kapella.hu/vz_megrendeles_megtekint.php?id_vz_megrendeles=51819
 3. http://www.kapella.hu/vz_megrendeles_megtekint.php?id_vz_megrendeles=51829
 4. Siemens technikát kap az V. Páneurópai Vasúti Folyosó pályaszakasza (application/pdf objektum) (magyar nyelven). vasutgepeszet.hu, 2011 [last update]. (Hozzáférés: 2011. október 30.)
 5. Martonvásár közötti vasúti szakasz felújítását (application/pdf objektum) (magyar nyelven). vasutgepeszet.hu, 2011 [last update]. (Hozzáférés: 2011. október 30.)
 6. Újabb lépés a budapesti S-Bahn felé: viszonylatszámok december 14-től. vonatosszeallitas.hu. (Hozzáférés: 2015. december 24.)
 7. Index - Belföld - Megszűnik a Velencébe járó vonat. Index.hu, 2012 [last update]. (Hozzáférés: 2012. január 29.)
 8. a b c d Új csúcs: 8,7 millió jegyet vettek az utasok idén a székesfehérvári vasútvonalon (magyar nyelven). MÁV-START Zrt., 2018. december 28. (Hozzáférés: 2018. december 28.)
 9. Székely Sarolta: 3,8 évet késtek itthon a vonatok tavaly (magyar nyelven). mfor.hu, 2019. február 6. (Hozzáférés: 2019. február 7.)
 10. Szolgálatba állnak az új motorvonat-flotta első járművei (magyar nyelven). MÁV Magyar Államvasutak Zrt., 2014. október 15. (Hozzáférés: 2014. október 16.)
 11. Az S34-es Keszthelyig, az S35-ös Nagykanizsáig közlekedik.

További információk[szerkesztés]