InterCity (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
InterCity
IC-vonat Maglód határában
IC-vonat Maglód határában
Adatok
Ország Magyarország
Típus vonatkategória
Átadás 1991. június 2.
Üzemeltető
Üzemeltető MÁV-START Zrt.
A Wikimédia Commons tartalmaz InterCity témájú médiaállományokat.
InterCity-állomások Magyarországon 2017 végén
IC-vonat V43-as mozdonnyal a Nyugati pályaudvaron
A Corvinus IC belülről
A lengyel fajta Bo fülkés kocsi

Az InterCity (rövidítve IC) belföldön jellemzően nagyvárosok között közlekedő magasabb komfortfokozatú expresszvonat. A vonatra a menetjegyen felül pót- és helyjegyet is kell váltani. Egyes járatok pótjegy megfizetése nélkül is igénybe vehetők.

Az InterCity magyarországi története[szerkesztés]

1991. június 2-án indult meg az InterCity-szolgáltatás a Magyar Államvasutak vonalain. Az első IC-vonal Budapest–Miskolc között kezdett üzemelni Lillafüred, Szinva, Sajó, Borsod és Hámor vonatnevekkel. A vonatok az utat Miskolcig 2 órán belül tették meg 92 km/h átlagsebességet elérve. 1992. szeptember 27-től a második IC-vonal is megnyílt Budapest és Nyíregyháza között. Az akkori vonatnevek: Hajdú, Délibáb (ebből lett aztán a Westel), Hortobágy, Szabolcs és Nyírség. Két évvel később IC-vonatok kezdtek járni Budapestről Pécsre valamint Szegedre. 1995-től a hálózat Sopron és Szombathely felé bővült. Az 1997-es menetrend váltáskor pedig megszüntették az utolsó belföldi expresszvonatokat, és IC jár azóta Kaposvárra és Békéscsabára is. Ezzel párhuzamosan számos nemzetközi gyorsot és EuroCity vonatot belföldi utazásra is igénybe lehet venni IC-pótjegy váltása mellett és megindult az IC közlekedés Keszthelyre is.

Az IC-vonatok kezdetben átalakított belföldi gyorsvonati kocsikkal jártak (Bko sorozat, komfortkocsik). Ezek belső felépítése megegyezett a belföldi gyorsok első osztályú kocsijaival. Később a pécsi IC üzembeállításával párhuzamosan már nem fülkés, hanem termes elrendezésű - győri gyártású gyorsvonati kocsikból átépített - 2. generációs IC-kocsikat készítettek a Dunakeszi járműjavítóban. A régebbi fülkés kocsikat pedig fokozatosan kivonták az IC forgalomból, jelenleg gyorsvonatokban közlekednek. 1996-ban a GANZ-Hunslettől három új motorvonati szerelvényt vásároltak. Ezek a vonatok először a Budapest–Szeged vonalon jártak.

2001-ben indult el az ún. InterCityRapid szolgáltatás, mely az IC szolgáltatást kívánta még jobban emelni és gyorsítani. Ezek a vonatok a két végpont között csak 1-2 városban, vagy egyáltalán nem álltak meg és a jegy is drágább volt rájuk. Ez a szolgáltatás 2007-ig bezárólag szűnt meg és helyüket sima IC-k vették át.

2004-től IC vonat közlekedik Pécs-Nagykanizsa-Szombathely-Sopron-Bécs között, ez a Corvinus nevet kapta, ez 2010-től a 2012-es megszűnéséig nemzetközi gyorsvonatként közlekedik.

A 2006-os menetrendváltással Kelet-Magyarországon bevezették az ütemes menetrendet, ezzel együtt bővült a vonatszám is. Két fontos újítás történt: az országban egyedülálló módon Szeged-Budapest viszonylatban összevonták a gyorsvonatokat és az InterCityket, a vonatban az IC-kocsik mellett helyjegy nélkül igénybe vehető gyorsvonati kocsik is közlekednek. Emellett a gyorsvonati menetrend szerint, több helyen állnak meg. (Az ilyen fajta vonatokat szaknyelven Hibridvonatnak nevezik, de a menetrendben IC-ként szerepelnek).) A másik újdonság a Kör-IC-k megjelenése volt, melyek Budapest-KeletiFüzesabonyMiskolc-TiszaiSzerencsTokajNyíregyházaDebrecenHajdúszoboszlóPüspökladánySzolnokCeglédFerihegyKőbánya-KispestZuglóBudapest-Nyugati útirányon (és vissza) közlekednek.

Szintén 2006-tól közlekednek mentesítő IC vonatok a fővárosból Sátoraljaújhelyre, iskolai időszakban, vasárnapi napokon. Ezeket rendszerint három Siemens Desiro motorvonatból állítják ki, kedvezményes árú IC-pótjeggyel vehetők igénybe (a Zemplén IC a 2012/2013-as menetrendváltás óta expresszvonatként közlekedik).

A 2008-as menetrendváltással bevezették a Bo kocsikból kialakított 3. generációs IC-kocsikat a PécsBudapestMiskolc viszonylaton és lehetővé tették a kerékpárszállítást több InterCity járaton is. Jelenleg a Budapest–Miskolc, Budapest–Nyíregyháza és a Kör-IC viszonylatain közlekednek.

A 2009-es menetrendváltással naponta IC közlekedik Budapestről Bajára és vissza (ezek a 2012/2013-as menetrendváltás óta expresszvonatként közlekednek); BudapestPécs között pedig új IC-vonatpár közlekedik.

2010-től a nyári időszakokban a Budapest-Keszthely gyorsvonatok közvetlen IC-kocsit továbbítanak, amibe az IC pót- és helyjegy váltása kötelező.

2012-ben Budapest-Békéscsaba-Lőkösháza és Budapest-Eger között is két óránként indulnak IC járatok, amik a szegedi IC-járatokhoz hasonlóan szintén továbbítanak gyorsvonati kocsikat, amik helyjegy nélkül igénybe vehetők. (Ebben az évben a 100-as vonal felújítása idején egyes Budapest–Nyíregyháza–(Záhony) IC-járatok is továbbítottak gyorsvonati kocsikat).

2013-tól a nyári időszakban a BudapestTapolca viszonylatban közlekedő Kék Hullám nevű sebesvonatok is továbbítanak IC-kocsit, amibe IC pót -és helyjegy váltása kötelező. A decemberi menetrendváltással meg 2 új IC-vonatpár közlekedik Budapestről Zalaegerszegre (a Citadella IC Zalaegerszegtől Őrihodoson át Mariborig, később Ljubljanáig közlekedik tovább), iskolaidőben vasárnaponként csak Zalaegerszeg–Budapest-Déli pályaudvar viszonylatban új IC vonat közlekedik; 1 új IC vonatpár közlekedik Budapest–Szeged és Budapest–Győr között; illetve 1 új IC-vonatpár közlekedik Budapest–Kaposvár–Gyékényes–(Zágráb) és Budapest–Siófok–Gyékényes–(Zágráb) viszonylatban (ez utóbbi belföldi forgalomban gyorsvonati kocsikat is továbbít); illetve a Budapest-Keleti pályaudvar–Biharkeresztes–(Brassó) viszonylatban közlekedő Corona Nemzetközi Gyors, a Budapest-Keleti pályaudvar–Záhony–(Moszkva) viszonylatban közlekedő Tisza Nemzetközi Gyors, és a Budapest-Keleti pályaudvar-Budapest-Déli pályaudvar-Székesfehérvár-Zalaegerszeg-Őrihodos-(Koper) viszonylatban közlekedő Istria Nemzetközi Gyors is IC vonatként közlekedik belföldi forgalomban.

2014. június 12-től az egri járatok már nem továbbítanak IC kocsit, gyorsvonatként közlekednek. A decemberi menetrendváltástól 1 új IC-vonatpár közlekedik Budapest–Szeged között, iskolaidőben pénteken és vasárnap új IC vonat közlekedik Budapest–Pécs között, az Arrobona IC pedig meghosszabbított útvonalon Győrtől Hegyeshalomig közlekedik tovább, ezzel egy időben megszűnt a Tisza IC, az Istria IC pedig ismét nemzetközi gyorsvonatként szerepel a menetrendekben.

A 2015/2016-os menetrendváltással egy időben új IC vonatpár közlekedik Budapest-Szombathely és Budapest-Sopron között, ezzel egy időben megszűnt a Bihar IC, a Délibáb IC már nem kör IC-ként közlekedik, hanem Nyíregyházától Miskolc-Keleti PU. helyett Záhonyba közlekedik. 2016. szeptember 12-től a 30-as vonal felújítása miatt az Agram InterCity Budapest-Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes-Zágráb útirányon közlekedik.

A 2016/2017-es menetrendváltástól az Agram IC Zágráb helyett Fiume állomásig közlekedik, ebből adódóan a vonat neve Kvarner lett, a Zemplén Expressz meg ismét IC vonatként közlekedik, ezzel egy időben megszűnt a Zsolnay IC.

A 2017/2018-as menetrendváltástól új IC vonatpár közlekedik Budapest és Kaposvár között, a Rippl-Rónai IC csak Budapest - Kaposvár viszonylatban közlekedik, a Kvarner IC Agram néven nemzetközi gyorsvonatként közlekedik. 2018. február 26-tól 2019. március 31-ig a 40a vasútvonal felújítása miatt a Pécsre közlekedő Baranya, Mecsek, PTE, Sophiane, Zengő, illetve a Kaposvárra közlekedő Rippl-Rónai és Zselic IC-k helyett Kelenföld és Százhalombatta között pótlóbuszok közlekednek, a pécsi Tubes és a Kaposvár-Gyékényesi Somogy IC meg a Keleti pályaudvar helyett a Déli pályaudvarra közlekedik Kelenföld-Érd alsó-Tárnok-Érd felső felé kerülő útvonalon, ezzel egyidőben mentesítő vonatként újra jár a kaposvári Kapos, -és a pécsi Misina IC.

A 2018/2019-es menetrendváltástól a Latorca IC csak Munkácsig közlekedik, Szombathely felé meg új IC vonat közlekedik Iseum néven, továbbá egy új IC vonatpár közlekedik Budapest – Békéscsaba – Brassó viszonylatban Fogaras néven, a soproni Volt Fesztivál IC helyett meg újraindul a 2014-ben megszűnt Ikva IC. 2019. április 7-től új mentesítő IC vonat közlekedik (Záhony)-Nyíregyháza-Budapest viszonylatban Sóstó néven.

A 2019/2020-as menetrendváltástól a Budapest-Székesfehérvár-Szombathely/Zalaegerszeg viszonylatú gyorsvonatok Hibrid-IC vonatként közlekednek (Bakony, Göcsej), ezzel együtt a Citadella nemzetközi gyorsvonat is továbbít IC kocsit (nyártól már a menetrendekben is újra IC-ként szerepel), ezzel egyidőben megszűnt a Hetés IC. 2020. szeptember 28-tól a Budapest - Nagykanizsa és a Budapest - Keszthely viszonylatú gyorsvonatok is IC vonatként közlekednek Tópart és Balaton IC néven.

Főbb magyarországi viszonylatok[szerkesztés]

A felsorolt vonatokra az InterCity pót- és helyjegy váltása kötelező.BékéscsabaLőkösháza, PüspökladányBiharkeresztes és SzékesfehérvárVeszprém (Bakony IC) viszonylatban a vonatok InterCity pót- és helyjegy nélkül is igénybe vehetők.

A Budapest-Őrihodos, Budapest–Hegyeshalom, Budapest–Párkány, Budapest–Biharkeresztes, Budapest–Lőkösháza, NyíregyházaDebrecenSzolnok–Budapest–GyőrHegyeshalom és Budapest-Kelebia viszonylatban nemzetközi EC-, EN- és IC-vonatok is közlekednek. (Budapest–VácSzob viszonylatban pót- és helyjegy nélkül igénybe vehetők).

Elnevezéseik és viszonylataik[szerkesztés]

A vonatokat általában tájegységekről és városokról, híres személyekről nevezik el. Néhány évig reklámnevű IC vonatok is közlekedtek (pl. Westel IC, Uniqua IC) vagy napjainkban a PTE IC, Sopron Bank IC, Soproni Közgáz IC, TVK IC és a Volt Fesztivál IC. 2006 decemberétől kivételt képeznek a kör-IC-k, melyek madár- és virágneveket viselnek. A közölt adatok a 2010-2011 nyári menetrendet tükrözik.

Jellemzők[szerkesztés]

  • Többnyire belföldi forgalom
  • Megállás csak nagyobb városokban
  • Léghűtéses vagy klimatizált kocsik
  • Teljes nemdohányzó kocsik
  • 90 km/h átlagsebesség

Jelenleg közlekedő[szerkesztés]

A Bukarest - Budapest-Keleti pályaudvar - Bécs viszonylatú Dacia Nemzetközi Gyorsvonat Budapest-Keleti pályaudvar - Hegyeshalom között, valamint a Budapest-Déli pályaudvar - Zágráb viszonylatú Agram és Gradec Expressz, illetve elő,- és utószezonban a Budapest-Déli pályaudvar - Nagykanizsa, utószezonban a Budapest-Déli pályaudvar - Keszthely viszonylatú gyorsvonatok is továbbítanak IC kocsit.
Elnevezés Viszonylat
IC Abaúj Budapest-Keleti pályaudvar-Füzesabony-Miskolc-Tiszai pályaudvar (naponta; egy időben Budapestről tovább közlekedett Pécsre)
IC Advent Budapest-Keleti pályaudvar-Hegyeshalom-Bécs (Decemberi szombatokon; 2016/2017-es menetrendváltásig EC-ként közlekedett; utána nemzetközi gyorsvonatként közlekedett 2018/2019-es menetrendváltásig; 2019/2020-as menetrendváltással ismét EC-ként közlekedik)
IC Ady Endre Budapest-Keleti pályaudvar-Szolnok-Püspökladány-Biharkeresztes-Nagyvárad-Kolozsvár (naponta)
IC Agram Budapest-Déli pályaudvar-Székesfehérvár-Siófok-Fonyód-Nagykanizsa-Gyékényes-Zágráb (naponta, egy időben gyorsvonatként és expresszként közlekedett és közvetlen kocsit továbbított Balatonszentgyörgytől Keszthelyig, illetve nyári időszakban Keszthelytől Szombathelyig; egy időben Rijeka (Fiume) volt a végállomása; 2016 végén a 30-as vonal felújítása miatt a Keleti PU.-ról közlekedett Dombóvár-Kaposváron keresztül; régen Zágráb-Salzburg között közlekedett EC vonatként)
IC Alföld Budapest-Keleti pályaudvar-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza (naponta, csak ebben a viszonylatban; egy időben Budapest-Nyugati pu.-Szeged között közlekedett)
IC Alpokalja Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Szombathely (naponta)
IC Aranyhomok Budapest-Nyugati pályaudvar-Cegléd-Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Szeged (naponta)
IC Aranyhíd Szeged-Kiskunfélegyháza-Kecskemét-Cegléd-Kőbánya-Kispest-Székesfehérvár-Siófok-Fonyód-Balatonszentgyörgy-Keszthely (nyári időszakban naponta; a menetrendekben expresszvonatként szerepel, azonban a járat továbbít IC kocsit is)
IC Aranypart Záhony-Nyíregyháza-Debrecen-Szolnok-Cegléd-Kőbánya-Kispest-Székesfehérvár-Siófok-Fonyód-Balatonszentgyörgy (nyári időszakban naponta; a menetrendekben expresszvonatként szerepel, azonban a járat továbbít IC kocsit is; korábban Keszthelyig közlekedett)
IC Arrabona Győr-Tatabánya-Budapest-Keleti pályaudvar (naponta, csak ebben a viszonylatban celldömölki vonattal egyesítve közlekedik; korábban Záhonytól közlekedett; régen expresszvonatként közlekedett)
IC Avas Nyíregyháza-Miskolc-Tiszai pályaudvar-Füzesabony-Budapest-Keleti pályaudvar (naponta, csak ebben a viszonylatban; egy időben tovább közlekedett Pécsre, illetve régen gyorsvonatként tovább közlekedett Siófokon és Gyékényesen át Zágrábba, és közvetlen kocsijai voltak Keszthelyre)
IC Bakony Budapest-Déli pályaudvar-Székesfehérvár-Veszprém-Ajka-Boba-Celldömölk-Szombathely (naponta 7 pár)
IC Balaton Budapest-Déli pályaudvar-Székesfehérvár-Siófok-Fonyód-Balatonszentgyörgy-Keszthely (naponta; 2008-ban a Keleti pu.-ról közlekedett, és Keszthelytől Szombathely-Sopronon keresztül Bécsig közlekedett, Szombathely és Bécs között a pécsi Corvinus IC-vel egyesítve; régen expresszvonatként közlekedett, 2015-től újra közlekedett expresszvonatként, de továbbított IC kocsit is, 2020 szeptemberében lett újra IC)
IC Baranya Budapest-Keleti pályaudvar-Sárbogárd-Dombóvár-Pécs (naponta; egy időben a Déli pu.-ról közlekedett, illetve egy időben Budapestről tovább közlekedett Miskolcra)
IC Bereg Budapest-Nyugati pályaudvar-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony (Budapest-Debrecen között a mátészalkai Kraszna IC-vel egyesítve közlekedik naponta; egy időben a Keleti pu.-ról közlekedett)
IC Békés Budapest-Keleti pályaudvar-Szolnok-Mezőtúr-Gyoma-Mezőberény-Békéscsaba-Kétegyháza-Lőkösháza (naponta)
IC Borostyánkő Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Szombathely (naponta)
IC Borsod Budapest-Keleti pályaudvar-Füzesabony-Miskolc-Tiszai pályaudvar (naponta; egy időben Budapestről tovább közlekedett Pécsre; régen Expresszvonatként közlekedett)
IC Bugac Budapest-Nyugati pályaudvar-Cegléd-Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Szeged (naponta)
IC Citadella Budapest-Déli pályaudvar-Székesfehérvár-Veszprém-Ajka-Zalaegerszeg-Zalalövő-Őriszentpéter-Őrihodos-Ljubljana-Koper; naponta, Ljubljana-Koper között csak nyári időszakban; 2013-ban Ljubljana helyett Maribor volt a végállomása; 2013 előtt, valamint 2015 és 2019 között Boba érintésével közlekedett, és közvetlen kocsikat továbbított Szombathelyre; a 2014/2015-ös menetrend idején EuroCity vonatként közlekedett; a 2015/2016-os menetrendváltás óta nemzetközi gyorsvonatként közlekedik; 2019 óta Bp és Őriszentpéter között ismét továbbít IC kocsit, 2020 nyara óta ismét IC-ként szerepel a menetrendekben)
IC Cívis Budapest-Nyugati pályaudvar-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza (naponta; egy időben a Keleti Pu-ról közlekedett)
IC Claudius Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Szombathely (naponta; egy időben a Déli pu.-ról közlekedett)
IC Corona Budapest-Keleti pályaudvar-Szolnok-Püspökladány-Biharkeresztes-Biharpüspöki-Nagyvárad-Kolozsvár-Brassó (naponta; korábban gyorsvonatként közlekedett; régen a Bp-ről induló vonatok közvetlen kocsit továbbítottak Szolnoktól Szentes-Hódmezővásárhely-Makó felé)
IC Dankó Pista Budapest-Nyugati pályaudvar-Cegléd-Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Szeged (naponta)
IC Dália Budapest-Keleti pályaudvar-Miskolc-Tiszai pályaudvar-Nyíregyháza-Debrecen-Szolnok-Budapest-Nyugati pályaudvar (naponta)
IC Délibáb Budapest-Nyugati pályaudvar-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony (naponta; a 2015/2016-os menetrendváltásig Nyugati PU.-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Miskolc-Keleti PU. útvonalon közlekedett)
IC Dráva Budapest-Keleti pályaudvar-Sárbogárd-Dombóvár-Pécs (naponta; a 2012/2013-as menetrendváltásig közvetlen kocsikat továbbított Magyarbólyon át Szarajevóba; egy időben a Déli pu.-ról közlekedett, egy időben Budapestről Miskolcig közlekedett tovább, illetve régen Budapestről Murakeresztúron, majd később Zalaegerszegen át Triesztig és Velencéig közlekedett)
IC Ezüstpart Sátoraljaújhely-Szerencs-Miskolc-Tiszai pályaudvar-Füzesabony-Hatvan-Budapest-Kelenföld-Székesfehérvár-Siófok-Fonyód-Balatonszentgyörgy (nyári időszakban naponta; a menetrendekben expresszvonatként szerepel, azonban a járat továbbít IC kocsit is; korábban Keszthelyig közlekedett; 2019-ben a 80a vonal felújítása miatt Gödöllő helyett Jászberényen keresztül terelve közlekedett)
IC Feszty Budapest-Nyugati pályaudvar-Cegléd-Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Szeged (naponta)
IC Fogaras Budapest-Keleti pályaudvar-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza-Arad-Fogaras-Brassó (naponta)
IC Gemenc Budapest-Keleti pályaudvar-Szekszárd-Bátaszék-Baja (naponta, a 2012/2013-as menetrendváltás óta expresszvonatként közlekedik; egy időben a Déli pu.-ra közlekedett)
IC Göcsej Budapest-Déli pályaudvar-Székesfehérvár-Veszprém-Ajka-Zalaegerszeg (naponta 7 pár; nyári időszakban Bp. felé a koperi/fiumei Istria Expresszel egyesítve közlekedik)
IC Hajdú Budapest-Nyugati pályaudvar-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza (naponta; egy időben a Keleti pu.-ról közlekedett; korábban expresszvonatként közlekedett)
IC Hargita Budapest-Keleti pályaudvar-Szolnok-Püspökladány-Biharkeresztes-Biharpüspöki-Nagyvárad-Kolozsvár-Brassó-Budapest-Keleti pályaudvar (naponta; 2017-ig közvetlen kocsit továbbított Marosvásárhelyre)
IC Hámor Budapest-Keleti pályaudvar-Füzesabony-Miskolc-Tiszai pályaudvar (naponta, csak ebben a viszonylatban; egy időben Pécsről közlekedett)
IC Hernád Budapest-Keleti pályaudvar-Füzesabony-Miskolc-Tiszai pályaudvar-Hidasnémeti-Kassa (naponta; régen a nyári időszakban tovább közlekedett Budapestről Keszthelyre; egy időben közvetlen kocsit továbbított Krakkóba; egy időben Budapestről tovább közlekedett Pécsre; egy időben EuroCity vonatként közlekedett)
IC Hírös Budapest-Nyugati pályaudvar-Cegléd-Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Szeged (naponta)
IC Holló Budapest-Nyugati pályaudvar-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Miskolc-Tiszai pályaudvar-Budapest-Keleti pályaudvar (naponta)
IC Hortobágy Bécs-Hegyeshalom-Mosonmagyaróvár-Győr-Tatabánya-Budapest-Keleti pályaudvar-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony, közvetlen kocsival Záhony-Kijev (naponta; egy időben Nyugati pu.-Nyíregyháza között közlekedett; a 2014/2015-ös menetrendváltás óta EuroCity vonatként közlekedik; a 2014/2015-ös menetrend idején Debrecen-Szolnok-Cegléd-Kőbánya-Kispest-Ferencváros-Kelenföld-Győr-Bécs útvonalon közlekedett)
IC Ikva Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Sopron (naponta; egy időben a Déli pu.-ról indult és Sopronból Bécsújhelyig közlekedett tovább)
IC Iseum Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Szombathely (naponta, csak ebben a viszonylatban)
IC Istria Budapest-Déli pályaudvar-Székesfehérvár-Veszprém-Boba(→)-Zalaegerszeg-Őrihodos-Maribor(→)-Ljubljana-Koper, közvetlen kocsival Fiume (Koper/Fiume) felé Budapest és Boba között a celldömölki személyvonattal, Bp. felé Zalaegerszeg és Budapest között a Göcsej IC-vel egyesítve közlekedik nyári időszakban naponta; korábban gyorsvonatként közlekedett; régen Tatabánya-Győr-Celldömölk-Bobán keresztül közlekedett; 2018-ban a 20-as vonal felújítása miatt Veszprém helyett Balatonfüred-Tapolca-Ukkon keresztül közlekedett, a végállomása pedig a Déli PU. helyett a Keleti PU. volt; 2019 óta expresszvonatként közlekedik)
IC Ister Budapest-Keleti pályaudvar-Szolnok-Mezőtúr-Gyoma-Csárdaszállás-Mezőberény-Murony-Békéscsaba-Kétegyháza-Lőkösháza-Kürtös-Arad-Déva-Piski-Alba Iulia-Balázsfalva-Medgyes-Segesvár-Brassó-Predeál-Busteni-Sinaia-Ploiesti Vest-Bucuresti Nord (naponta; 2016. december 10-ig EuroNight-ként közlekedett).
IC Írottkő Szombathely-Csorna-Győr-Tatabánya-Budapest-Keleti pályaudvar (naponta, csak ebben a viszonylatban)
IC Jázmin Budapest-Keleti pályaudvar-Miskolc-Tiszai pályaudvar-Nyíregyháza-Debrecen-Szolnok-Budapest-Nyugati pályaudvar (naponta)
IC Kamilla Budapest-Keleti pályaudvar-Miskolc-Tiszai pályaudvar-Nyíregyháza-Debrecen-Szolnok-Budapest-Nyugati pályaudvar (naponta)
IC Kárász Budapest-Nyugati pályaudvar-Cegléd-Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Szeged (naponta)
IC Kékfrankos Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Sopron (naponta)
IC Kék Hullám Budapest-Déli pályaudvar-Székesfehérvár-Balatonfüred-Tapolca-(Szombathely) (nyári időszakban naponta, a menetrendekben sebesvonatként szerepelnek, azonban mindegyik főszezonban járat továbbít IC kocsit is)
IC Kiskun Budapest-Nyugati pályaudvar-Cegléd-Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Szeged (naponta)
IC Kodály Budapest-Nyugati pályaudvar-Cegléd-Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Szeged (naponta)
IC Kócsag Budapest-Nyugati pályaudvar-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Miskolc-Tiszai pályaudvar-Budapest-Keleti pályaudvar (naponta)
IC Körös Budapest-Keleti pályaudvar-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza-Arad-Temesvár (naponta; korábban expresszvonatként közlekedett Gyulára)
IC Kraszna Budapest-Nyugati pályaudvar-Szolnok-Debrecen-Mátészalka (Budapest-Debrecen között a Nyíregyháza-záhonyi Bereg IC-vel egyesítve közlekedik naponta; egy időben a Keleti pu.-ról közlekedett)
IC Kresz Géza Lőkösháza-Kétegyháza-Békéscsaba-Mezőberény-Gyoma-Mezőtúr-Szolnok-Budapest-Keleti pályaudvar (naponta; csak ebben a viszonylatban)
IC Latorca Budapest-Nyugati pályaudvar-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony-Munkács (naponta; egy időben a Keleti pu.-ról közlekedett, a 2018/2019-es menetrendváltásig tovább közlekedett Lvovba (Lembergbe) és Kijevbe)
IC Lehár Budapest-Keleti pályaudvar-Hegyeshalom-Bécs (naponta)
IC Lillafüred Budapest-Keleti pályaudvar-Füzesabony-Miskolc-Tiszai pályaudvar (naponta; egy időben Budapestről tovább közlekedett Pécsre, illetve egy időben Sátoraljaújhely-Győr között közlekedett)
IC Lővér Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Sopron (naponta; egy időben a Déli pu.-ról indult és Sopronból tovább közlekedett Bécsújhelyen át Bécsbe; korábban expresszvonatként közlekedett)
IC Máramaros Budapest-Keleti pályaudvar-Szolnok-Püspökladány-Biharkeresztes-Biharpüspöki-Nagyvárad-Kolozsvár-Máramarossziget (naponta)
IC Maros[1] Budapest-Nyugati pályaudvar-Cegléd-Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Szeged (naponta; egy időben Budapest-Keleti pályaudvar-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza-Arad-Gyulafehérvár-Marosvásárhely útvonalon közlekedett)
IC Mecsek Budapest-Keleti pályaudvar-Sárbogárd-Dombóvár-Pécs (naponta; egy időben a Déli pu.-ról közlekedett, illetve egy időben Budapestről tovább közlekedett Miskolcra; korábban expresszvonatként közlekedett)
IC Móra Budapest-Nyugati pályaudvar-Cegléd-Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Szeged (naponta)
IC Napfény Budapest-Nyugati pályaudvar-Cegléd-Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Szeged (naponta)
A szegedi vasútvonal legrégebbi belföldi vonatneve. Először 1976. május 30-án közlekedett Napfény expressz néven.[2]
IC Nyírség Budapest-Nyugati pályaudvar-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza (naponta; egy időben a Keleti pu.-ról indult és Nyíregyházáról tovább közlekedett Záhonyba)
IC Ung Budapest-Nyugati pályaudvar-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony (naponta, csak ebben a viszonylatban)
IC Pannonia Budapest-Keleti pályaudvar-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza-Arad-Gyulafehérvár-Brassó (naponta; régen Berlin-Prága-Budapest-Bukarest-Szófia útvonalon közlekedett expresszvonatként )
IC Paprika Budapest-Nyugati pályaudvar-Cegléd-Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Szeged (naponta)
IC Páva Budapest-Nyugati pályaudvar-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Miskolc-Tiszai pályaudvar-Budapest-Keleti pályaudvar (naponta)
IC PTE Budapest-Keleti pályaudvar-Sárbogárd-Dombóvár-Pécs (naponta)
IC Pusztaszer Budapest-Nyugati pályaudvar-Cegléd-Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Szeged (naponta)
IC Rába Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Szombathely-Szentgotthárd-Grác (naponta)
IC Rákóczi Budapest-Keleti pályaudvar-Füzesabony-Miskolc-Tiszai pályaudvar-Hidasnémeti-Kassa (naponta; egy időben Eurocity vonatként közlekedett; régen Expresszvonatként közlekedett, és közvetlen kocsikat továbbított Miskolcról Ózdra)
IC Répce Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Szombathely-Szentgotthárd; vissza csak Szombathelytől közlekedik (naponta, Szombathely-Szentgotthárd felé Bp. és Győr között a celldömölki vonattal egyesítve közlekedik)
IC Rétköz Budapest-Nyugati pályaudvar-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony (csak ebben a viszonylatban naponta; Nyíregyháza-Záhony között csak pénteken közlekedik; egy időben a Keleti pu.-ról közlekedett)
IC Rigó Budapest-Nyugati pályaudvar-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Miskolc-Tiszai pályaudvar-Budapest-Keleti pályaudvar (naponta)
IC Rippl-Rónai Budapest-Keleti pályaudvar-Dombóvár-Kaposvár (naponta; korábban Kaposvárról tovább közlekedett Gyékényesen át Zágrábba, közvetlen kocsit továbbított Zágrábtól Ljubljanáig; 2017 nyarán pályafelújítás miatt Székesfehérvár-Siófok-Fonyód-Nagykanizsán keresztül közlekedett)
IC Rózsa Budapest-Keleti pályaudvar-Miskolc-Tiszai pályaudvar-Nyíregyháza-Debrecen-Szolnok-Budapest-Nyugati pályaudvar (naponta)
IC Sajó Budapest-Keleti pályaudvar-Füzesabony-Miskolc-Tiszai pályaudvar-Szerencs-Sátoraljaújhely (naponta, Miskolc-Sátoraljaújhely között csak péntekenként közlekedik, vissza csak Miskolctól közlekedik; egy időben Budapestről tovább közlekedett Pécsre)
IC Savaria Szentgotthárd-Szombathely-Csorna-Győr-Tatabánya(←)-Budapest-Keleti pályaudvar; vissza csak Szombathelyig közlekedik (naponta; egy időben a Déli pu.-ra közlekedett; korábban expresszvonatként közlekedett Budapest-Székesfehérvár-Veszprém-Celldömölk-Szombathely útvonalon)
IC Semmelweis Budapest-Keleti pályaudvar-Hegyeshalom-Bécs (naponta; korábban Avala EC néven közlekedett; a Szerb vasúti pálya felújítása miatt a vonat csak Budapest-Bécs között közlekedik)
IC Scarbanita Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Sopron (naponta)
IC Somogy Budapest-Keleti pályaudvar-Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes (Budapest-Dombóvár között a pécsi Tubes IC-vel egyesítve közlekedik naponta; a 2015/2016-os menetrendben az elő és az utószezonban közvetlen kocsikat továbbít Splitbe/Splitből; egy időben a Déli pu.-ról indult és Gyékényestől Nagykanizsáig közlekedett tovább; korábban expresszvonatként közlekedett)
IC Sopianae Budapest-Keleti pályaudvar-Sárbogárd-Dombóvár-Pécs (naponta, egy időben a Déli pu.-ról közlekedett, illetve egy időben Budapestről tovább közlekedett Miskolcra; régen Pozsony-Pécs között közlekedett)
IC Sopron Bank Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Sopron (naponta)
IC Soproni Közgáz Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Sopron (naponta)
IC Sóstó Záhony-Nyíregyháza-Debrecen-Szolnok-Budapest-Nyugati pályaudvar; vissza csak Nyíregyházáig közlekedik (iskolaidőben pénteken és vasárnap)
IC Sugovica Budapest-Keleti pályaudvar-Szekszárd-Bátaszék-Baja (Baja felé iskolaidőben pénteken; Budapest felé iskolaidőben vasárnap; a 2012/2013-as menetrendváltás óta expresszvonatként közlekedik; korábban a Déli pu.-ról közlekedett)
IC Szabolcs Budapest-Nyugati pályaudvar-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza (naponta; korábban expresszvonatként közlekedett; egy időben a Keleti pu.-ról közlekedett)
IC Szamos Bécs-Hegyeshalom-Győr-Tatabánya-Budapest-Keleti pályaudvar-Szolnok-Püspökladány-Debrecen-Nyírábrány-Érmihályfalva-Nagykároly-Szatmárnémeti (Bécs és Püspökladány között a kolozsvári Transsylvani EC-vel egyesítve közlekedik naponta EuroCity vonatként; régebben a Keleti PU. volt a végállomása és Debrecen-Mátészalka-Tiborszálláson keresztül közlekedett)
IC Szent Márton Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Szombathely (naponta)
IC Szinva Budapest-Keleti pályaudvar-Füzesabony-Miskolc-Tiszai pályaudvar (naponta, Budapest felé csak hétfőtől szombatig; egy időben Budapestről tovább közlekedett Pécsre)
IC Takta Miskolc-Tiszai pályaudvar-Nyíregyháza-Debrecen-Szolnok-Budapest-Nyugati pályaudvar (naponta, csak ebben a viszonylatban)
IC Tenkes Budapest-Keleti pályaudvar-Sárbogárd-Dombóvár-Pécs (naponta; egy időben a Déli pu.-ról közlekedett, illetve egy időben Budapestről tovább közlekedett Miskolcra)
IC Tettye Budapest-Keleti pályaudvar-Sárbogárd-Dombóvár-Pécs (naponta; egy időben a Déli pu.-ról közlekedett, illetve egy időben Budapestről tovább közlekedett Miskolcra)
IC Tiszavirág Budapest-Nyugati pályaudvar-Cegléd-Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Szeged (naponta)
IC Tokaj Budapest-Keleti pályaudvar-Miskolc-Tiszai pályaudvar-Nyíregyháza-Debrecen (naponta; korábban expresszvonatként közlekedett)
IC Torontál Budapest-Nyugati pályaudvar-Cegléd-Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Szeged (naponta)
IC Tópart Budapest-Déli pályaudvar-Székesfehérvár-Siófok-Fonyód-Balatonszentgyörgy-Nagykanizsa-(Gyékényes) (naponta, 2018. június 16-án indult el Expresszvonatként, de IC kocsit is továbbított, 2020 szeptemberében lett IC vonat)
IC Tömörkény Budapest-Nyugati pályaudvar-Cegléd-Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Szeged (naponta)
IC Traianus Budapest-Keleti pályaudvar-Szolnok-Mezőtúr-Gyoma-Mezőberény-Békéscsaba-Kétegyháza-Lőkösháza-Arad-Temesvár (naponta)
IC Transilvania Bécs-Hegyeshalom-Győr-Tatabánya-Budapest-Keleti pályaudvar-Szolnok-Püspökladány-Biharkeresztes-Nagyvárad-Kolozsvár (Bécs és Püspökladány között a szatmárnémeti Szamos EC-vel egyesítve közlekedik naponta; korábban Keleti PU.-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza-Brassó viszonylatban közlekedett; a 2018/2019-es menetrendváltás óta EuroCity vonatként közlekedik, ezzel egyidőben változott az útvonala mostanira)
IC Tubes Budapest-Keleti pályaudvar-Dombóvár-Pécs (Budapest-Dombóvár között a Kaposvár-gyékényesi Somogy IC-vel egyesítve közlekedik naponta; egy időben a Déli pu.-ról közlekedett)
IC Tulipán Budapest-Keleti pályaudvar-Miskolc-Tiszai pályaudvar-Nyíregyháza-Debrecen-Szolnok-Budapest-Nyugati pályaudvar (naponta)
IC Tűztorony Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Sopron (naponta)
IC TVK Nyíregyháza-Miskolc-Tiszai pályaudvar-Budapest-Keleti pályaudvar (naponta; egy időben tovább közlekedett Pécsre)
IC Ung Budapest-Nyugati pályaudvar-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony (naponta; csak ebben a viszonylatban; egy időben a Keleti Pu.-ról közlekedett)
IC Várda Záhony-Nyíregyháza-Debrecen-Szolnok-Budapest-Nyugati pályaudvar (csak ebben a viszonylatban naponta; Záhony-Nyíregyháza között csak vasárnap közlekedik; egy időben a Keleti pu.-ra közlekedett)
IC Vércse Budapest-Nyugati pályaudvar-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Miskolc-Tiszai pályaudvar-Budapest-Keleti pályaudvar (naponta)
IC Viharsarok Lőkösháza-Kétegyháza-Békéscsaba-Mezőberény-Gyoma-Mezőtúr-Szolnok-Budapest-Keleti pályaudvar (naponta, csak ebben a viszonylatban)
IC Zemplén Sátoraljaújhely-Szerencs-Miskolc-Tiszai pályaudvar-Budapest-Keleti pályaudvar (vasárnaponként, csak ebben a viszonylatban)
IC Zengő Budapest-Keleti pályaudvar-Sárbogárd-Dombóvár-Pécs (naponta; egy időben a Déli pu.-ról közlekedett, illetve egy időben Budapestről tovább közlekedett Miskolcra)
IC Zselic Budapest-Keleti pályaudvar-Dombóvár-Kaposvár (naponta; egy időben a Déli pu.-ra közlekedett, és Kaposvárról tovább közlekedett Gyékényesre; korábban expresszvonatként közlekedett)

Jelenleg nem közlekedő[szerkesztés]

Név Útvonala
IC Agria Budapest-Keleti pályaudvar-Hatvan-Füzesabony-Eger (megszűnt 2014. június 12-én, helyét gyorsvonat vette át)
IC Avala Belgrád-Kelebia-Kiskunhalas-Kiskőrös-Kunszentmiklós-Tass-Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Mosonmagyaróvár-Hegyeshalom-Bécs (naponta; a 2011/2012-es menetrendváltástól EuroCity vonatként közlekedik, 2011 és 2014 között Bécs helyett Párkány-Prágába közlekedett; a 2014/2015-ös menetrend idején Kiskőrös-Kunszentmiklós-Tass-Keleti pu. helyett Kiskunfélegyháza-Kecskemét-Cegléd-Kőbánya-Kispest-Ferencváros-Kelenföldön keresztül közlekedett; felújítási munkák miatt 2019-től csak Keleti PU.-Bécs között közlekedett; megszűnt a 2019/2020-as menetrendváltással egyidőben, helyét a Semmelweis EC vette át)
IC Axa Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Sopron (megszűnt)
IC Baross Budapest-Keleti pályaudvar-Székesfehérvár-Siófok-Fonyód-Balatonszengyörgy-Nagykanizsa-Murakeresztúr; közvetlen kocsival Balatonszentgyörgy-Keszthely; később InterCity Rapid vonatként közlekedik Budapest-Keleti pályaudvar-Debrecen-Nyíregyháza viszonylatban (megszűnt)
IC Batsányi Budapest-Déli pályaudvar-Székesfehérvár-Balatonfüred-Tapolca (megszűnt; a nyári időszakban tovább közlekedett Keszthelyre)
IC Bihar Budapest-Keleti pályaudvar-Szolnok-Püspökladány-Biharkeresztes-Biharpüspöki-Nagyvárad-Kolozsvár (megszűnt a 2015/2016-os menetrendváltással egy időben)
IC Bikavér Budapest-Keleti pályaudvar-Hatvan-Füzesabony-Eger (megszűnt 2014. június 12-én, helyét gyorsvonat vette át)
IC Bodrog Budapest-Keleti pályaudvar-Füzesabony-Miskolc-Tiszai pályaudvar-Szerencs-Sátoraljaújhely (megszűnt)
IC Brennberg Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Sopron (megszűnt a 2013/2014-es menetrendváltással egy időben, helyét a Soproni Közgáz IC vette át)
IC Ciklámen Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Sopron (megszűnt; egy időben a Déli pu.-ról indult Bécsújhelyen át Bécsbe; korábban expresszvonatként közlekedett)
IC Corvinus Pécs-Barcs-Gyékényes-Nagykanizsa-Zalaszentiván-Szombathely-Sopron-Bécsújhely-Bécs (a 2004-es menetrendben Barcs helyett Kaposvár felé közlekedett; 2008 nyarán Szombathely-Bécs között a Budapest-Siófok-Sopron-Bécs útvonalon közlekedő Balaton IC-vel egyesítve; 2010-től nemzetközi gyorsvonatként közlekedett, Bécs-Gyékényes között a Zágráb-Bécs közötti Zágráb IC-vel egyesítve; megszűnt a 2012/2013-as menetrendváltással egy időben)
IC Csanád Lőkösháza-Kétegyháza-Békéscsaba-Mezőberény-Gyoma-Mezőtúr-Szolnok-Budapest-Keleti pályaudvar (megszűnt 2020. június 19-én, helyét a Kresz Géza IC vette át)
IC Dobó István Budapest-Keleti pályaudvar-Füzesabony-Eger; régebben a nyári időszakban Budapestről tovább közlekedett Keszthelyre (megszűnt)
IC Egri csillagok Budapest-Keleti pályaudvar-Hatvan-Füzesabony-Eger (megszűnt 2014. június 12-én, helyét gyorsvonat vette át)
IC Füzér Budapest-Keleti pályaudvar-Füzesabony-Miskolc-Szerencs-Sátoraljaújhely (megszűnt a 2019/2020-as menetrendváltáskor, helyét a meghosszabbított Sajó IC vette át)
IC Gárdonyi Budapest-Keleti pályaudvar-Füzesabony-Eger (megszűnt)
IC Goldoni Budapest-Keleti pályaudvar-Székesfehérvár-Fonyód-Nagykanizsa-Gyékényes-Zágráb-Ljubljana-Velence (megszűnt)
IC Halászbástya Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Szombathely-Szentgotthárd-Grác (egy időben a Déli pu.-ról közlekedett, közvetlen kocsit továbbított Szombathelytől Zalaegerszegig; megszűnt a 2013/2014-es menetrendváltással egy időben, helyét a Rába IC vette át)
IC Helikon Budapest-Déli pályaudvar-Székesfehérvár-Siófok-Fonyód-Balatonszentgyörgy-Keszthely (megszűnt; Budapest és Balatonszentgyörgy között a Mura IC-vel egyesítve közlekedett; egy időben a Keleti PU.-ra közlekedett; régen Expresszvonatként közlekedett; 2018 nyarán újra közlekedett csak Budapest-Keszthely viszonylatban, Budapest és Balatonszentgyörgy között az Agram Nemzetközi Gyorsvonattal egyesítve, a menetrendekben gyorsvonatként szerepelt, azonban a járat továbbított IC kocsit is)
IC Hetés Zalaegerszeg-Ajka-Veszprém-Székesfehérvár-Budapest-Déli pályaudvar (megszűnt a 2019/2020-as menetrendváltással egyidőben)
IC Hunyadi Budapest-Keleti pályaudvar-Kiskunhalas-Kelebia-Belgrád (megszűnt)
IC Ízisz[3] Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Szombathely (egy időben a Déli pu.-ról közlekedett; megszűnt a 2015/2016-os menetrendváltással egy időben, helyét az Írottkő IC vette át)
IC Ivo Andrić Budapest-Keleti pályaudvar-Kunszentmiklós-Tass-Kiskőrös-Kiskunhalas-Kelebia-Belgrád (jelenleg nemzetközi gyorsvonatként közlekedik)
IC Kanizsa Budapest-Keleti pályaudvar-Székesfehérvár-Fonyód-Nagykanizsa (megszűnt; régen a Déli pu.-ról közlekedett, Budapest-Balatonszentgyörgy között a Zala IC-vel egyesítve; korábban expresszvonatként közlekedett)
IC Kapos Budapest-Déli pályaudvar-Sárbogárd-Dombóvár-Kaposvár, közvetlen kocsikkal személyvonatként Kaposvár-Gyékényes; a 2012/2013-as menetrendváltástól expresszvonatként közlekedett a Déli pályaudvar helyett a Keleti pályaudvarról; 2013 és 2018 között nem közlekedett; 2018-tól a 40a vonal felújítása idején újra közlekedett Kaposvár-Déli PU. viszonylatban; megszűnt 2019. március 31-én
IC Kvarner Budapest-Keleti pályaudvar-Sárbogárd-Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes-Kapronca-Zágráb-Károlyváros-Rijeka (Fiume) (egy időben Székesfehérvár-Siófok-Fonyód-Nagykanizsa felé közlekedett, és egy időben Zágráb volt a végállomása; 2012 és 2016 között nem közlekedett; megszűnt a 2017/2018-as menetrendváltással egyidőben)
IC Leányka Budapest-Keleti pályaudvar-Hatvan-Füzesabony-Eger (megszűnt 2014. június 12-én, helyét gyorsvonat vette át)
IC Liszt Ferenc Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Sopron (megszűnt; korábban ugyanezen a néven Budapest-Köln között EuroCity vonat közlekedett)
IC Minaret Budapest-Keleti pályaudvar-Hatvan-Füzesabony-Eger (megszűnt 2014. június 12-én, helyét gyorsvonat vette át)
IC Misina Pécs-Dombóvár-Budapest-Déli pályaudvar (egy időben a Keleti pu.-ra közlekedett, illetve egy időben tovább közlekedett Miskolcra; 2014. szeptember 1 és 2018. február 26 között nem közlekedett; megszűnt 2019. március 31-én)
IC Mura Budapest-Déli pályaudvar-Székesfehérvár-Fonyód-Nagykanizsa (megszűnt)
IC Nóniusz Lőkösháza-Kétegyháza-Békéscsaba-Mezőberény-Gyoma-Mezőtúr-Szolnok-Budapest-Keleti pályaudvar (megszűnt 2016. június 17-én, helyét gyorsvonat vette át)
IC Partium Budapest-Keleti pályaudvar-Szolnok-Püspökladány-Biharkeresztes-Nagyvárad (megszűnt; régen Nyugati PU.-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony-Csap útvonalon közlekedett nemzetközi gyorsvonatként)
IC Soproni Ászok Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Sopron (megszűnt)
IC Szalajka Budapest-Keleti pályaudvar-Hatvan-Füzesabony-Eger (megszűnt 2014. június 12-én, helyét gyorsvonat vette át)
IC Szent Gellért Szeged-Kiskunfélegyháza-Kecskemét-Cegléd-Budapest-Nyugati pályaudvar (megszűnt a 2019/2020-as menetrendváltással egyidőben, helyét Televonat vette át)
IC Szent István Budapest-Keleti pályaudvar-Székesfehérvár-Siófok-Fonyód-Balatonszentgyörgy-Keszthely (megszűnt; régen a Déli pu.-ról közlekedett)
IC Széchenyi István Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Sopron (megszűnt 2015. április 11-én, helyét a Volt Fesztivál IC vette át)
IC Szépasszonyvölgy Eger-Füzesabony-Hatvan-Budapest-Keleti pályaudvar (megszűnt 2014. június 12-én, helyét gyorsvonat vette át)
IC Tihany Budapest-Déli pályaudvar-Székesfehérvár-Balatonfüred-Tapolca (megszűnt; korábban expresszvonatként közlekedett)
IC Tisza Budapest-Keleti pályaudvar-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony-Csap-Munkács-Kijev-Moszkva (nyári időszakban hétfőnként, szerdánként, csütörtökönként és szombatonként közvetlen kocsija volt Splitbe és Koperbe; korábban gyorsvonatként és expresszvonatként közlekedett; 2014 nyarán Záhony és Szolnok között a tapolcai Tekergő Gyorsvonattal egyesítve közlekedett; egy időben a Nyugati pályaudvarról indult Cegléden keresztül; megszűnt a 2014/2015-ös menetrendváltással egy időben)
IC Traubi Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Sopron (megszűnt)
IC Uniqa Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Szombathely, közvetlen kocsit továbbított Csornán át Sopronba (egy időben Sopronból Bécsújhelyre közlekedett tovább; megszűnt)
IC Viola Budapest-Keleti pályaudvar-Miskolc-Tiszai pályaudvar-Nyíregyháza-Debrecen-Szolnok-Budapest-Nyugati pályaudvar (megszűnt)
IC Volt Fesztivál Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Sopron (megszűnt a 2018/2019-es menetrendváltással egyidőben)
IC Westel Budapest-Keleti pályaudvar-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza (megszűnt)
IC Zala Budapest-Keleti pályaudvar-Székesfehérvár-Fonyód-Balatonszentgyörgy-Keszthely (megszűnt; régen a Déli pu.-ról közlekedett, Budapest-Balatonszentgyörgy között a Kanizsa IC-vel egyesítve)
IC Zágráb Zágráb-Gyékényes-Nagykanizsa-Zalaszentiván-Szombathely-Sopron-Bécsújhely-Bécs (Gyékényes-Bécs között a Corvinus IC-vel egyesítve közlekedett naponta gyorsvonatként; megszűnt a 2012/2013-as menetrendváltással egy időben)
IC Zürichsee Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Sopron-Zürich (megszűnt)
IC Zsolnay Budapest-Keleti pályaudvar-Dombóvár-Pécs (megszűnt a 2016/2017-es menetrendváltással egy időben)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Maros expressz nevet 1991-ben kapta a korábban Szeged expressz néven közlekedő vonat.
  2. Új Menetrend; Petőfi Népe; 1976. május 22. p2.
  3. Korábban Isis InterCity néven. A nevet 2015 májusában az Iszlám Állam nevű terrorszervezet miatt cserélték le, amelynek angol nyelvű rövidítése (ISIS) hasonlított a vonat nevére.

Források[szerkesztés]

Commons:Category:InterCity
A Wikimédia Commons tartalmaz InterCity (Magyarország) témájú médiaállományokat.
Commons:Category:IC/EC coaches of MÁV-START
A Wikimédia Commons tartalmaz IC/EC Személykocsi (Magyarország) témájú médiaállományokat.

További információk[szerkesztés]