Zónázó vonat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A zónázó vonat vagy busz olyan járat, amely útvonalának egy adott szakaszán, az úgynevezett külső zónában minden állomáson megáll, a zónahatár elérése utáni belső zónában viszont már általában csak a végállomáson, illetve néhány viszonylaton jelentősebb állomásokon és megállóhelyeken. A magyar vasútvonalakon csak a budapesti elővárosi vonatoknál jellemző.

Ismertebb zónázó járatok Magyarországon[szerkesztés]

Magyarországon ilyen például a Szob–Vác–Budapest vonatjárat, amely Szob és Vác között Dömösi átkelés megállóhely kivételével minden állomáson és megállóhelyen cserél utasokat (illetve a Dömösi komp üzemidejében az említett megállóhelyen is megállnak azok a járatok, amelyekhez van kompcsatlakozás), Vác és Budapest között pedig egyáltalán nem áll meg ( Z70 ), vagy a 30a vonalon Székesfehérvár–Budapest-Déli járat, amely Tárnokig minden állomáson és megállóhelyen megáll, utána viszont csak Érd alsó megállóhelyen és Kelenföld állomáson áll meg ( Z30 ). Ezeken kívül ismert zónázó járat a hazai fővárosi elővárosi hálózaton a esztergomi vonal  Z72 -es járata, amely Piliscsabáig szintén mindenhol megáll utána pedig csak Pilisvörösváron, Solymáron, Aquincumnál és Újpesten áll meg a Nyugati pályaudvarig. Hétvégén a zónahatár ezen a vonalon Pilisvörösvárra tolódik, mivel Szabadságliget és Klotildliget is nagy forgalmat bonyolít. A zónahatárig a vonat azért áll meg több helyen, mert Aquincumnál a H5-ös HÉV-re, Újpesten pedig az M3-as metróra való átszállási lehetőségeket biztosítja.

A zónázó rendszer azért előnyös, mert az adott zóna állomásairól induló utasok így jóval hamarabb elérik úticéljukat, mintha még az apró, szinte utasforgalom nélküli megállóhelyeken is megállnának.

Zónázó vonatok listája[szerkesztés]

A következő táblázat tartalmazza a Magyarországon közlekedő zónázó vonatokat.

Vonal Útvonal Hossz

(km)

Állomások Üzemidő Követési idő/járatszám
csúcsidőben csúcsidőn kívül hétvégén
30 Z30 Budapest-DéliKelenföldÉrd alsóMartonvásár (– GárdonySzékesfehérvár) 67 14 egész héten 30 perc 30 perc 60 perc
100 Z50 Budapest-NyugatiFerihegyMonorCeglédSzolnok 100 15 egész héten 60 perc 60 perc 60 perc
120 Z60 Budapest-KeletiRákosSülysápÚjszászSzolnok 100 15 egész héten 60 perc 60 perc 60 perc
70 Z70 Budapest-NyugatiVácSzob 64 10 egész héten 60 perc 60 perc 60 perc
2 Z72 Budapest-NyugatiPilisvörösvárPiliscsabaEsztergom 53 15 egész héten 30 perc 30 perc 60 perc