Ugrás a tartalomhoz

Zónázó vonat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A zónázó vonat vagy busz olyan járat, amely útvonalának egy adott szakaszán, az úgynevezett külső zónában minden állomáson megáll, a zónahatár elérése utáni belső zónában viszont már általában csak a végállomáson, illetve néhány viszonylat esetében nagyobb utasforgalmú állomásokon és megállóhelyeken, ahol jelentős az átszállásos csatlakozás. A magyar vasútvonalakon többnyire a budapesti elővárosi vonatoknál jellemző, a távolsági viszonylatoknál a fővárost érintő sebesvonat és InterRégió vonatnemeken fordul elő a zónázó jellegű megállókiosztás.

Zónázó vonatok Magyarországon[szerkesztés]

Magyarországon ilyen például a Szob–Vác–Budapest járat, amely Szob és Vác között Dömösi átkelés megállóhely kivételével minden állomáson és megállóhelyen cserél utasokat, Vác és Budapest-Nyugati pályaudvar között pedig egyáltalán nem áll meg (Z70 a 70-esen) vagy a 30a vonalon Székesfehérvár–Budapest-Déli járat, amely Érd alsóig minden állomáson és megállóhelyen megáll, utána viszont csak Budapest-Kelenföld állomáson áll meg, így gyakorlatilag Érd alsót is lehet zónahatárnak tekinteni (Z30}}). Ez utóbbi viszonylatnak hétköznap minden órában van Martonvásárról induló betétjárata is. Ezeken kívül ismert zónázó járat a hazai fővárosi elővárosi hálózaton az esztergomi vonal Z72-es járata, amely Piliscsabáig szintén mindenhol megáll (néhány járatnál is csak a magdolnavölgyi megállás marad ki), utána pedig csak Pilisvörösváron, Solymáron, Aquincumnál, Újpesten és Angyalföldön áll meg a Nyugati pályaudvarig. Hétvégén a zónahatár ezen a vonalon Pilisvörösvárra tolódik, mivel Szabadságliget és Klotildliget megállóhelyek is nagy forgalmat bonyolítanak (hétköznap ezen említett két megállóhelyen nem állnak meg a Z72-esek). A zónahatáron túl a vonat azért áll meg több helyen, mert Aquincumnál a H5-ös HÉV-re (szintén Aquincum megállóhely), Újpesten pedig az M3-as metróra (Újpest-városkapu állomás) való átszállási lehetőségeket biztosítja. Ugyanakkor Angyalföldön nem állnak meg hétvégén. A cegléd-szolnoki vonalon is közlekedik zónázó vonat (Z50), amely Ceglédtől Monorig mindenhol megáll, utána Ferihegyig sehol, majd a Nyugatiig ismét mindenhol (néhány munkanapi járat kiinduló és végállomása Szolnokon van). De a másik szolnok-budapesti vonalon, a nagykátain is közlekedik zónázó vonat (Z60), amely pedig Sülysápig áll meg mindenhol, majd Rákosig sehol, utána a végállomásig (Budapest-Keleti pályaudvar) megáll Rákos mellett Kőbánya felsőn is. 2021-2022 között Hatvanra is járt zónázó vonat munkanapi csúcsidőben (Z80), amely Gödöllőig nem állt meg, azt követően mindenhol. A 150-es vasútvonal felújítása miatt 2022. február 1-jétől április 29-ig napi 1 vonat Délegyháza felé a Z25-ös számot kapta. 2022 júniusától Dunaújvárosba és Dombóvárra is jár zónázó vonat, előbbi viszonylatjelzése Z42, utóbbié Z40.

A zónázó rendszer előnyei[szerkesztés]

A zónázó rendszer azért előnyös, mert az adott zóna állomásairól induló utasok így jóval hamarabb elérik úticéljukat, mintha még az apró, szinte utasforgalom nélküli megállóhelyeken is megállnának. Az alacsony utasforgalmú állomásokat és megállóhelyeket – ahol a zónázó vonatok megállás nélkül áthaladnak – a zónázók üzemidejében személyvonatok szolgálják ki, amelyek csak a zónahatár állomásig/állomástól közlekednek, és mindenhol megállnak.

Zónázó vonatok listája[szerkesztés]

A következő táblázat tartalmazza a Magyarországon közlekedő zónázó vonatokat.

Vonal Útvonal Hossz

(km)

Állomások Üzemidő Követési idő/járatszám
csúcsidőben csúcsidőn kívül hétvégén
30a  Z30  Budapest-DéliKelenföldÉrd alsóMartonvásár (– GárdonySzékesfehérvár) 67 14 egész héten 30 perc 30 perc 60 perc
40a  Z40  Budapest-DéliKelenföldÉrd felsőSzázhalombattaPusztaszabolcsDombóvár 164 25 hétköznap és vasárnap este egy vonat Dombóvár felé
40a, 42  Z42  Budapest-DéliKelenföldÉrd felsőSzázhalombattaPusztaszabolcsDunaújváros 80 7-11 hétköznap 60 perc
100a  Z50  Budapest-NyugatiKőbánya-KispestMonorCegléd (– Szolnok) 100 15 egész héten 60 perc 60 perc 60 perc
120a  Z60  Budapest-KeletiRákosSülysápÚjszászSzolnok 100 15 egész héten 60 perc 60 perc 60 perc
70  Z70  Budapest-NyugatiVácSzob 64 10 egész héten 60 perc 60 perc 60 perc
2  Z72  Budapest-NyugatiPilisvörösvárPiliscsabaEsztergom 53 15 egész héten 30 perc 30 perc 60 perc

Lásd még[szerkesztés]