Rákos vasútállomás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Rákos vasútállomás
Rákos train station.JPG
Cím
Ország Magyarország
Hely 1106 Budapest, X. kerület, Jászberényi út 90-92.
Állomáskategória
  • II. személyszállítási kategória
  • I. teherszállítási kategória
Állomáskód RK
UIC állomáskód 5510074
IBNR állomáskód 5501113
Felhasználási terület vasútállomás
Üzemeltető MÁV Magyar Államvasutak Zrt.
Része ennek Magyarország vasúti közlekedése
Szomszédos állomások
Időzóna közép-európai idő
Vasútvonalak
Szolgáltatások
Vonatok
Vágányhálózat
Torzított helyszínrajz Rákos.pdf
Elhelyezkedése
Rákos vasútállomás (Budapest)
Rákos vasútállomás
Rákos vasútállomás
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 29′ 19″, k. h. 19° 10′ 27″Koordináták: é. sz. 47° 29′ 19″, k. h. 19° 10′ 27″
Map
A Wikimédia Commons tartalmaz Rákos vasútállomás témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Rákos vasútállomás egy vasútállomás és rendező pályaudvar, amit a Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV) üzemeltet Budapest X. kerületében.

Története[szerkesztés]

Az állomás épülete

1867-ben adták át a Budapest–Hatvan-vasútvonalat, aminek a mentén létesült Rákos állomás is. Hamar fontos csomóponttá vált, mivel Szolnok felé a második vasútvonalat (a belváros felől nézve) Rákos után ágaztatták le (ez a Budapest–Újszász–Szolnok-vasútvonal). 1892-ben épült meg a Körvasút pesti oldala, ami szintén közvetlenül Rákos állomás mellett (annak belváros felőli végén) csatlakozik a hatvani/szolnoki vonalhoz.

Környezete mind a mai napig szinte kizárólag ipari jellegű, lakóházak gyakorlatilag nincsenek a közelében, ennek következtében számos iparvágány csatlakozik hozzá.

A Mátyásföldi repülőtér felé létesült leágazás egykor az Ikarus, manapság a NABI budapesti üzemét, valamint az ugyanott található honvédségi létesítményt szolgálja ki, mint iparvágány. Szintén Rákos állomásra lett bekötve az Egis Gyógyszergyár Zrt. által felvásárolt egykori Egyesült Gyógyszer és Tápszergyár kőbányai központi telephelyéről és több, a közelben a vasút mentén található fémhulladék-feldolgozóból is egy-egy iparvágány. Ezeken máig is előfordul teherfogalom.

Szintén létezik iparvágány, igaz használaton kívül, a Danone által felvásárolt Tejipari Vállalat 2015-ben megszüntetett üzeméből, valamint a szintén már csak egykori kőbányai téglagyárból több más, jóval régebben megszűnt környékbeli üzemi leágazással (pl MÁV Olajosztó) együtt. Többségük igen leromlott állapotban, de még létezik, míg például az egykori Tejipari Vállalat iparvágányát az 1990-es években bontották el, a vasúti rakodóépületet az üzemen belül viszont meghagyták raktárnak.

Egykor futott egy iparvágány Rákos állomástól egészen Rákoscsaba megállóhelyig is, ahol volt egy vasúti rakodó is, ám ezt az idők során fokozatosan visszabontották az egykori Rákoskeresztúr megállóhelyig, pontosabban a megállóval szemben lévő Egyesült Vegyiművek telephelyéig.

Az állomás területén 1952. június 4-én egy hibás váltóállítás következtében súlyos baleset történt, ami 23 halálos áldozatot és 122 sebesültet követelt.

Az üzem 2013. december 31-i végleges bezárása után az iparvágány teljesen használaton kívülre került, amit a 80a vasútvonal Rákos–Hatvan „A” elágazás szakaszának 2018-ban megkezdett felújítása során 2019-ben visszabontották.[1] 2020-ban a Budapesti Fejlesztési Központ pályázatot írt ki Kőbánya felső és Rákosliget közötti harmadik vágány megtervezésére, amit Rákostól részben az egykori iparvágány nyomvonalán terveznek, és csatlakozna a Keleti pályaudvar–Kőbánya felső között megépülő új vágányhoz.[2]

A 2020-as években indult számos vasútfejlesztési projekt keretében vizsgálták az állomás szerepének csökkentését, illetve (utasforgalmi szempontból) megszüntetését is.

A rengeteg iparvágány, valamint a két rendkívül forgalmas vasútvonal miatt Rákos állomás gyakorlatilag rendezőpályaudvarként is funkcionál. Nevük, méretük és funkciójuk hasonlatossága miatt gyakorta tévesztik össze (vagy gondolják egynek) a Budapest XIV. kerületében található Rákosrendező vasútállomásral.

Megközelítés budapesti tömegközlekedéssel[szerkesztés]

A vasútállomás épülete mellett található közvetlenül a Rákos vasútállomás nevű buszmegálló, ahol több nappali és két éjszakai járat is megáll.

Forgalom[szerkesztés]

Járat Útvonal Gyakoriság
 S60  Budapest-KeletiKőbánya felsőRákosRákoshegyRákoskertEcserMaglódMaglódi nyaralóGyömrőMendePusztaszentistvánSülysáp (– SzőlősnyaralóTápiószecsőSzentmártonkátaNagykátaTápiószentmártonFarmosTápiószeleTápiógyörgyeÚjszászZagyvarékasSzolnok) Kb. félóránként
 G60  Budapest-KeletiKőbánya felsőRákos(Szolnok felé: RákoshegyGyömrőMende; Budapest felé: Gyömrő ←) SülysápSzőlősnyaralóTápiószecsőSzentmártonkátaNagykátaTápiószentmártonFarmosTápiószeleTápiógyörgyeÚjszászZagyvarékasSzolnok Reggel Budapest felé 20–30 percenként, délután Szolnok felé óránként
 Z60  Budapest-KeletiKőbánya felsőRákosSülysápSzőlősnyaralóTápiószecsőSzentmártonkátaNagykátaTápiószentmártonFarmosTápiószeleTápiógyörgyeÚjszászZagyvarékasSzolnok Óránként
 S76  RákosÚjpalotaAngyalföldÚjpestAquincum(Óbuda)Aranyvölgy(Üröm)SolymárSzélhegyVörösvárbányaPilisvörösvárSzabadságligetKlotildligetPiliscsaba Munkanapokon félóránként, hétvégén óránként
 S80  Budapest-KeletiKőbánya felsőRákosAkadémiaújtelepRákosligetRákoscsaba-ÚjtelepRákoscsabaPécelIsaszegGödöllő-Állami telepekGödöllő (– MáriabesnyőBagAszódHévízgyörkGalgahévízTuraHatvan – napi 1 tovább Füzesabony felé) Félóránként
Agria InterRégió Budapest-KeletiGödöllőMáriabesnyőBagAszódTuraHatvanVámosgyörk – (AdácsKarácsondLudasNagyút –) Kál-KápolnaFüzesabonyMaklár – (Andornaktálya →) Eger Napi 1 Eger felé

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Rákostól Aszódig: nyomokban vasutat tartalmaz. iho.hu. (Hozzáférés: 2019. június 26.)
  2. Megkezdődhet a Kőbánya-felső – Rákosliget közötti vasútfejlesztés tervezése. bfk.hu. Budapesti Fejlesztési Központ, 2020. november 15. (Hozzáférés: 2021. november 12.)

További információk[szerkesztés]