InterRégió

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
MÁV 6341 sorozatú motorkocsi Pörböly vasútállomás felé. A vonat Sárbogárdról Bajára közlekedik

Az InterRégió egy Magyarországon is használt vonatnem.

InterRégió vonatok Magyarországon[szerkesztés]

Az InterRégió (rövidítve IR) Magyarországon regionális és távolsági forgalmat is ellátó emelt színvonalú sebesvonat. A vonatok pót- és helyjegy váltása nélkül igénybe vehetők. Az InterRégió vonatok – melyek MÁV 6341 sorozatú klimatizált motorvonatokból vannak kiállítva – Magyarországon 2009. december 13-tól SárbogárdSzekszárdBaja illetve Kecskemét–Baja–Dombóvár viszonylatokon kétórás ütemben közlekednek. A vonatok Sárbogárdon, Kiskunfélegyházán és Dombóváron ütemesen csatlakoznak a Budapest, Szeged illetve Pécs felé közlekedő InterCity vonatokhoz.

A 2010. december 12-től az InterRégió hálózat változott: A Szentes-Budapest-Nyugati pályaudvar, illetve Szeged és Békéscsaba között közlekedő korábbi gyorsvonatok is InterRégió márkanéven futnak. Ugyanekkor a korábbi Kecskemét–Baja–Dombóvár InterRégió viszonylat csak Kecskemét és Baja között közlekedik, és az alacsony kihasználtságú dunántúli szakaszon újra Bzmotokból kiállított személyvonatok járnak.

InterRegio Európában[szerkesztés]

Az InterRegio márkanevet a Deutsche Bahn használta 1988 és 2003 között, de a márkanévvel a svájci SBB-CFF-FFS a lengyel PKP és a dán DSB menetrendjében is találkozhatunk. A magyar használattól eltérően, ezekben az országokban az InterRegio-k általában hosszabb útvonalon közlekedő elsősorban távolsági és sok esetben időszakos utazási igényeket szolgáló vonatok.

Források[szerkesztés]