Ugrás a tartalomhoz

EuroRegio

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az EuroRegio (vagy röviden: EuRegio vagy ER) vonatok két, egymással szomszédos ország határaihoz közeli nagyvárosokat kötnek össze. Mivel a vonatok így nemzetközi forgalomban közlekednek, a díjszabásuk eltér a két ország belföldi díjszabásától.

A vonatok csak 2. osztályú, nem dohányzó kocsikkal közlekednek.[1]

Ezekre a vonatokra kedvezményes menettérti díjszabások vannak, az egyirányú jegyek árai meghaladják a menettérti jegyek árát.

Magyarország[szerkesztés]

Magyarországon 2002. június 16-án jelent meg az első ilyen fajta vonat, ami Győr és Bécs között közlekedett, a Sopron–Szombathely-vasútvonal felújítását követően a 20022003-as menetrendváltással egyidőben megjelentek a Szombathely-Sopron-Wiener Neustadt viszonylatban is.

Magyarországot jelenleg az alábbi vonalon közlekedő ER szerelvények érintik:

A fenti vonalakat az ÖBB illetve a GYSEV látja el. Közülük a legjelentősebb a GyőrBécs vonal, ahol már a MÁV 2008-09-es menetrendjének bevezetését követően a korábbi ÖBB-s szerelvények helyett már az új Bombardier Talentek futnak, 2 órás intervallumban.

A MÁV-ÖBB ún. EuRegio Special menetjegyének értelmében 9,6-27,8 áron (távolságtól függően) válthatóak menettérti jegyek a fent említett vonalra. Ezek csak az adott vonattípusra érvényesek, legfeljebb az érvényesség első napjától számított 4. nap 24. órájáig. A vonatokra EURegio hetijegy is váltható 29-68 € áron.

Járat Útvonal Gyakoriság
EuroRegio GyőrAbdaÖttevényLébény-MosonszentmiklósKimle-KárolyházaMosonmagyaróvárLevélHegyeshalomNickelsdorf (Miklóshalma)Zurndorf (Zurány)Parndorf (Pándorfalu)Parndorf Ort (Pándorfalu község)Bruck a.d. Leitha (Bruck-Királyhida)(– GötzendorfGramatneusiedlWien GrillgasseWien Hauptbahnhof (Bécs)) 2 óránként
EuroRegio HegyeshalomNickelsdorf (Miklóshalma)Zurndorf (Zurány)Parndorf (Pándorfalu)Parndorf Ort (Pándorfalu község)Bruck a.d. Leitha (Bruck-Királyhida)Götzendorf(GramatneusiedlHimberg –) Wien GrillgasseWien Hauptbahnhof (Bécs) Napi 6 pár

Európa[szerkesztés]

Kelet- és Közép-Európában minden ország határán közlekednek ER vonatok. A legjelentősebb forgalmat az osztrákoknál és a németeknél bonyolítanak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Egy korábbi EU-s szabályt figyelembe véve az Európán belül közlekedő nemzetközi vonatokon a dohányzás tilos