InterCity Rapid

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
InterCity Rapid
egykori InterCity Rapid kocsi, egy WRbumz sorozatú kocsi Bécsben
egykori InterCity Rapid kocsi, egy WRbumz sorozatú kocsi Bécsben
Adatok
Ország Magyarország
Átadás 2001
Nyomtávolság 1435 mm
Üzemeltető MÁV-START Zrt.

Az InterCity Rapid (röviden: ICR) egy olyan vonattípus volt, amely két nagyváros között közlekedett, és legtöbbször csak a két végállomáson állt meg.

Történet[szerkesztés]

Az első InterCity Rapid vonat 2001. június 10-én indult meg Budapest-Nyugati pályaudvar és Nyíregyháza között, a két állomás között a vonat csak Debrecenben állt meg. Ezek Baross Gábor és Kossuth Lajos néven közlekedtek. A 2003-as menetrend szerint ezek a vonatok a Budapest-Nyíregyháza közötti távot 2 óra 52 perc alatt tették meg, még a normális InterCity vonatok ezt 3 óra 3 perc alatt. Ezeknek magasabb volt a komfort fokozata, mint a normál IC-knek, éppen ezért a jegy is többe került rájuk. Az 1. osztályon utazók ajándékitalt is kaptak. 2003. december 14-től Miskolcra is járnak ezek a vonatok. 2004. decemberétől ezek a vonatok egyszerű csúcsidejű IC vonatokká lettek vissza minősítve, magasabb díjszabással, a Pécs felé közlekedő IC-k is ennek az ICR márkának a része lettek. 2006 decemberében megszűnt Pécs felé ez a szolgáltatás. 2007-ben teljesen eltűntek ezek a vonatfajták, helyüket a sima InterCity vonatok vették át.

Szerelvény[szerkesztés]

A járatokat az EuroCity vonatokon alkalmazott Apmz és Bpmz kocsikból állították ki egy-egy WRbumz sorozatú étkezőkocsival kiegészítve.

Források[szerkesztés]