InterPici

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
InterPici Békéscsaba állomáson
InterPici Dombóvár állomáson
Btzx belső

Az InterPici (rövidítve: IP) olyan helybiztosítással közlekedő vonat volt, amely elsősorban az InterCity-forgalom gyűjtő és -elosztó szerepét töltötte be a mellékvonalakon. Továbbá InterPici volt a szolgáltatást működtető felújított Bzmot motorkocsik és az átalakított Bzx vezérlőkocsik neve is. Az InterPici szolgáltatás 2010. december 12-től megszűnt.

IP-helyjegy váltása kötelező volt rá, amely egyben érvényes volt a hozzá csatlakozó InterCityre is, egy árért. Csak nemdohányzó, klímatizált másodosztályú kocsikkal közlekedett. Kerékpár nem volt szállítható rajta. Modernizált, részben hátrányos változtatásokkal átépített Bzmot motorkocsiból és Btzx jelű vezérlőkocsiból állt, illetve esetenként IC-kocsik közlekedtek mozdonyvontatással.

Története[szerkesztés]

A szolgáltatás az 1998/1999-es menetrendben jelent meg először, a MiskolcÓzd vasútvonalon. 1997 és 2001 között összesen 23 motor- és öt vezérlőkocsi épült, melyek több villamosítatlan mellékvonalon is szolgáltak. A szolgáltatás 12 év után, 2010 december 12-én szűnt meg. A motorkocsik továbbra is forgalomban maradnak, és immár helyjegy nélkül igénybe vehetőek.

Kötelező IP-helyjegy megváltása nélkül a megszűnt InterPici viszonylatokon továbbra is utazhatunk. Átmenetileg a Bzmot motorkocsik karbantartásakor, felújításakor is közlekedhettek InterPici szerelvények – melyekre természetesen nem volt szükség helyjegyre.

Régi InterPici-viszonylatok[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]