Ferihegy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ferihegy
Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér
Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér
Közigazgatás
Település Budapest
Kerület XVIII.
Népesség
Teljes népesség706 fő (2001)[1] +/-
Elhelyezkedése
Ferihegy (Budapest)
Ferihegy
Ferihegy
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 26′ 20″, k. h. 19° 14′ 12″Koordináták: é. sz. 47° 26′ 20″, k. h. 19° 14′ 12″

Ferihegy Budapest XVIII. kerületének egyik városrésze. Területének majdnem egészét a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér (régebbi nevén a Ferihegyi repülőtér) foglalja el.

Fekvése[szerkesztés]

Határai: Csévéző utca a MÁV újszászi vasútvonalától (120a) – a XVII. és XVIII. kerület közigazgatási határa – A Ferihegyi repülőtérre vezető út – a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kerítése délkeletnek futva – főváros határa – a MÁV ceglédi vasútvonala (100a) a Csévéző utcáig.

A név eredete[szerkesztés]

A név Mayerffy Xavér Ferencre emlékeztet, akinek a 19. században szőlőbirtokai voltak e területen. Ő adományozta a területet az akkor induló magyar aviatika számára, hogy ott repülőtér létesülhessen.

A Ferihegyi repülőtér[szerkesztés]

A Ferihegyi repülőtér 1-es terminálja

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret, amelynek csak egy része esik a főváros területére, korábban erről a városrészről nevezték el; a repülőteret a közbeszédben ma is gyakran csak „Ferihegyként” emlegetik.

A két terminálos repülőtér két futópályával (mindkettő II. kategóriás mindkét irányból) rendelkezik. Mindkét pálya két irányból közelíthető meg, észak felől a 31L és a 31R futópályák, míg dél felől a 13L és a 13R futópályák. A repülőtér a XVIII. kerülethez (és részben Vecséshez) tartozik. A XVII. kerületi önkormányzat – a helyi iparűzési adóbevétel reményében – többször sikertelen kísérletet tett a terület megszerzésére.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

A Ferihegy 1-es terminálja pont úgy néz ki, mint régen