Futópálya (repülés)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A futópálya vagy kifutópálya (angolul: runway) a földfelszínen a repülőgépek fel- és leszállás céljából elkészített sáv a repülőtér területén. Anyaga lehet mesterséges (aszfalt, beton vagy ezek keveréke) vagy természetes (fű, föld, esetleg kavicságy).

A kifutópályákat középvonaluk mágneses tájolása alapján sorszámozzák, a leszállás szerint meghatározott irányban. Az úgynevezett „irányszög” az északi irány felől indul nulla foknál, és az óramutató járásával egyezően növekszik. A szög tizedének az egész részét írják fel a kifutópálya végére. Mivel a kifutópálya alap esetben mindkét irányban egyformán használható, ezért a futópályát a két végén két eltérő számmal jelölik. A 180°-os és 360°-os irányba mutató pálya a 18-as és 36-os sorszámot kapja, s a 360°-os végén van a 18-as szám felírva. Rádióforgalmi beszédben minden számjegyet külön-külön kiejtenek az egyértelmű érthetőség végett.

Ha egy repülőtéren több kifutópálya mutat nagyjából ugyanabba az irányba, akkor megkülönböztetésül az L, C, R betűket (angol Left=bal, Center=közép és Right=jobb) teszik hozzá az irányt jelölő számhoz. Ha a kifutópálya jele One Five Left (15L), akkor a bal oldalit, ha One Five Center (15C), akkor a középsőt, a One Five Right (15R) esetében pedig a jobb oldalit jelöli.

Szabvány szerint egy legalább 1800 m (kb. 6000 láb) hosszú kifutópálya szükséges ahhoz, hogy egy 90 000 kg tömegű repülőgép biztonságosan leszállhasson rajta. A lényegesen nagyobb repülőgéptípusok (mint pl. Airbus A310, A330, A340, A350, A380; Boeing 747, 767, 777, 787; McDonnell-Douglas DC–10, MD–11; Lockheed L1011 Tristar) ennél hosszabb, legalább 2400 m (kb 8000 láb) hosszú pályát igényelnek. A leghosszabb, 5500 m hosszú kifutópálya a kínai Qamdo Bangda repülőtéren található, az ellenkező végletre pedig példa a Lesothóban működő, szokatlanul rövid Matekane kifutópálya.

A pálya részei[szerkesztés]

Runway diagram.svg

A repülőtéri felfestéseket a Federal Aviation Administration (FAA) AC 150/5340-1L szabványa szabályozza.[1]

Amennyiben a repülőtér hivatalos azonosítási pontja (ARP) a pálya közepén (általában olyankor, ha csak egy pálya van) található egy a pálya szélességével arányos méretű derékszögben áthúzott kör.

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Runways
A Wikimédia Commons tartalmaz Futópálya (repülés) témájú médiaállományokat.