Ivo Andrić nemzetközi gyorsvonat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ivo Andrić nemzetközi gyorsvonat
Ivo Andrić gyorsvonat.jpg
Típus gyorsvonat
Státusz megszűnt
Hely Európa
NévadóIvo Andrić
Első járat 2009. június 11.
Utolsó járat 2021. december 11.
Jelenlegi üzemeltető MÁV
Vonal kezdete Budapest-Keleti
Vonal vége Belgrád Központi pályaudvar
Állomások száma 27
Távolság 350 km
Járatsűrűség napi egy pár
Vonatszám 342-343
Vasúti jármű MÁV V43+Bmz+Bpmz,
MÁV V43+Bhv
Stadler FLIRT
Nyomtáv 1 435 mm
Villamos vontatás 25 kV 50 Hz AC

Az Ivo Andrić nemzetközi gyorsvonat a budapesti Keleti pályaudvar és Belgrád Központi pályaudvar között közlekedett irányonként napi 1 indulással. A vonatot a MÁV üzemeltette (vonatszám: 342-343).

Története[szerkesztés]

2009 nyári szezontól közlekedik a vonat. Elsősorban a Belgrád felé utazók miatt jött létre az új járat és csak nyári szezonban közlekedett. A 2009-2010-es menetrendváltástól [1] már naponta közlekedik Budapest-Keleti pályaudvartól Belgrád főpályaudvarig. Budapest-Keleti pályaudvartól Kunszentmiklós-Tassig csak Ferencvárosban és Pesterzsébeten áll meg. Kunszentmiklós-Tasstól Kelebiáig mindenhol megáll. A szerb vasúti pályafelújítás miatt a vonat csak Újvidékig járt, és Kelebián át kellett szállni egy másik vonatba. A 2020-as koronavírus-járvány miatt ideiglenesen csak Kelebiáig közlekedik. Nyáron egy rövid ideig újraindult Budapest és Szabadka között, de július 14-étől újra csak belföldön járt. 2021. június 1-jétől a vonat ismét Szabadkáig közlekedik (kelebiai átszállással).

2021. december 12-étől a vonat csak Kelebia és Szabadka között közlekedik név nélküli személyvonatként. Budapest és Kelebia között új személyvonatok pótolják, az átszállás Kelebián biztosított.

Vonatösszeállítás[szerkesztés]

Megszűnése előtt Kelebia felé MÁV V43 sorozat mozdonnyal, két-két BDd/BDbh és Bpmee sorozatú kocsival adták ki, míg Budapest felé általában Stadler FLIRT, vagy fecske Bhv-kocsikban lehetett utazni.

Kelebia és Szabadka között a szerb vasút 711-es sorozatú motorvonata járt. Szabadka és Belgrád között nem közlekedett.

Megállóhelyei[szerkesztés]

A *-gal jelzett állomásokon csak Budapest felé állt meg.

Jegyzetek[szerkesztés]