Szalajka-völgy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szalajka-völgy
Fátyol-vízesés
Fátyol-vízesés
Ország Magyarország
TelepülésSzilvásvárad
Elhelyezkedése
Szalajka-völgy (Magyarország)
Szalajka-völgy
Szalajka-völgy
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 48° 05′ 08″, k. h. 20° 24′ 23″Koordináták: é. sz. 48° 05′ 08″, k. h. 20° 24′ 23″
A Wikimédia Commons tartalmaz Szalajka-völgy témájú médiaállományokat.

A Szalajka-völgy Szilvásváradon található. A Bükk-vidék egyik legszebb, a kirándulók számára egyik legjobban kiépített része.[1]

Leírása[szerkesztés]

A magashegységi jellegű völgy nevét a 19. században kapta az itteniek fő megélhetéséről, a latin sal alcali után szalalkálinak nevezett kálium-karbonát (hamuzsír) égetéséről. A Szalajka-patakban már hosszú ideje vadon él a sebes pisztráng, aminek szaporítása érdekében a patak medrét több helyen visszaduzzasztották, mesterséges neveldéket alakítottak ki. A völgyben mintegy 100 éve tenyésztik a pisztrángokat. Helyi specialitás a füstölt, sült pisztráng. Ezen kívül csak egy hasonló pisztrángkeltető telep működik még a Bükkben, az Lillafüred közelében van.

A Szikla-forrás a Szalajka-völgyben

A völgyben közlekedik a Szilvásváradi Erdei Vasút.

A Szalajka-patak forrásai tipikus karsztforrások, szélsőséges vízjárással. A Szalajka-forrás egy rövid szakaszon bejárható cseppkőbarlangból tör a felszínre. Vize hideg, az éves középhőmérsékletnek megfelelő.

A Szikla-forrás a vízzáró agyagpala és a mészkő határán, egy sziklahasadékból tör elő. Időszakos forrás, aminek vize a Szalajka-forrásénál egy-két fokkal melegebb. Ebből valószínűsíthető, hogy mielőtt a felszínre érne mélyebb kőzetrétegeken (mélykarszton) halad át.

A vadaskert fő látnivalói a hazánkba az 1880-as években betelepített muflon (Ovis musimon), valamint a dámszarvas (Dama dama).

A források fölött magasodik az Istállós-kő. Az Istállós-kő és a Tar-kő között, a hegység Virágos-sár nevű részén található a Bükki Nemzeti Park egyik nevezetessége, az őserdő.

Nevezetességei[szerkesztés]

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. (Hozzáférés: 2019. március 18.)
  2. A Kárpátok őre szobor. [2015. július 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 5.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Szalajka Valley
A Wikimédia Commons tartalmaz Szalajka-völgy témájú médiaállományokat.