Tőzeg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A tőzeg növényi eredetű üledékes talajképző kőzet és talaj, a félig szárazföldi humuszképződés terméke. A tőzeg érett, alacsonyabb szervesanyag tartalmú és erősen átalakult formáját kotunak is nevezik.

A tőzeg az erősen nedves, víz által borított és levegőtől elzárt (anaerob) körülmények között, az ott elhalt növények törmelékéből képződik biológiai, kémiai és fizikai folyamatok révén. A tőzegképződésre alkalmas élőhelyeket tágabb értelemben lápoknak nevezzük, de a mára már kiszáradt lápok területén is fellelhető a tőzeg. Hazánkban valamennyi láp védett. A 2013-as ,,láptörvény" értelmében pár helyen engedélyezett a tőzegbányászat.

Tőzegképződésre alkalmas körülmények a tartósan lefolyástalan természeti helyek, lefűződött holtágak, sekély tavak, patakpartok területén alakultak ki, ahol a vízfelületet részben vagy egészben vízi növényzet, hínár, sás, nád, gyékény, és gyakran mohák, páfrányok nőttek be.

Főbb megjelenési formái[szerkesztés]

A tőzegféléket a színük alapján különböztetjük meg, s neveztük el. A világos fehértőzegnél a növény szerkezete még jól látható, további bomlásnál egy homogénebb, szemmel alig felismerhető szerkezetlen anyag keletkezik, ez a barnatőzeg. A legidősebb tőzegréteg az úgynevezett feketetőzeg.

 • A síkvidéki fátlan lápok növényzetére és tőzegképző anyagára gyakran egyszikű növények dominanciája jellemző (rétlápok, síklápok, sáslápok). Ezek jellemző habitusa a zsombékos-semlyékes rét.
 • A láperdők jellemző növényzeti képét a fásszárú növények határozzák meg, jellemző tőzegképző anyaguk a fák lehullott lombja.
 • A hűvös hegyi élőhelyekre jellemző mohalápok általában források környékén indulnak fejlődésnek a tőzegmohák (Sphagnumfélék) megtelepedése következtében.

Tőzeg használata[szerkesztés]

A tőzeg száraz állapotában tüzelőanyagként használható. Átlagos fűtőértéke 20-22 MJ/kg, így összehasonlítható a barnaszénnel. A friss tőzegnek nagyon magas a víztartalma, ezért égetés előtt szárítani kell. Ezenkívül magas a hamutartalma is, így alacsony hamu olvadásponttal és kémiai adalékkal lehet megakadályozni az égetés korrozív és környezetszennyező hatását. A kiégetés ezért nagyon lassú. Ebből kifolyólag számos tőzegfajtából csak silány minőségű tüzelőanyag lesz.

A tőzegfüstöt – főleg Skóciában – gyakran használják a malátawhisky alapanyagául szolgáló árpamaláta szárításakor.

Lásd még[szerkesztés]

Internet[szerkesztés]

Ajánlott irodalom[szerkesztés]

 • Fehér Dániell (1954): Talajbiológia – Akadémiai Kiadó, Budapest
 • Hargitai Károly (1985): Talajtan és agrokémia I.II. – Kertészeti Egyetem, Budapest
 • Hortobágyi Tibor és mti.(1981): Növényföldrajz, társulástan és ökológia – Tankönyvkiadó, Budapest
 • Simon Tibor és Juhász-Nagy Pál (1993): Talajtan, mint a növényökológia alapja – Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest
 • Stefanovits Pál (1975): Talajtan – Mezőgazdasági Kiadó, Budapest
 • Stefanovits Pál (1963): Magyarország talajai – Akadémiai Kiadó, Budapest
 • Stefanovits Pál (1977): Talajvédelem, környezetvédelem – Mezőgazdasági Kiadó, Budapest
 • Szabó István Mihály (1986): Az általános talajtan biológiai alapjai, Mezőgazdasági Kiadó, Budapest

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Tőzeg témájú médiaállományokat.