Sás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Sás
Sziklai sás (Carex halleriana)
Sziklai sás (Carex halleriana)
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liliopsida)
Alosztály: Commelinidae
Rend: Perjevirágúak (Poales)
Család: Palkafélék (Cyperaceae)
Nemzetség: Sás (Carex)
L.
Elterjedés
Areal carex.jpg
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Sás témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Sás témájú médiaállományokat és Sás témájú kategóriát.

A sás (Carex) a perjevirágúak (Poales) rendjébe, a palkafélék (Cyperaceae) családjába tartozó növénynemzetség, a palkafélék legfajgazdagabb nemzetsége. Esetenként más nemzetségbe tartozó növényfajok közönséges nevében is szerepelhet a „sás” szó.

A nemzetséget Carl von Linné írta le Species Plantarum c. munkájában 1753-ban. Az ide tartozó fajok számát 1100 és 2000 közé teszik.[1] Az egész világon elterjedtek, de főleg a mérsékelt égövben.

Megjelenésük, felépítésük[szerkesztés]

Rokonaiktól, a perjeféléktől (Poaceae) jól megkülönbözteti őket, hogy nincs üreges szalmájuk: szárukat mindig bél tölti ki. Virágaik külön termőszáron fejlődnek: külön a sárga, porzós és külön a termős füzérvirágok – utóbbiak eleve termésre emlékeztető, tömlőcske alakúak: a felfújt tömlőből csak a bibeszál áll ki.

Életmódjuk, termőhelyük[szerkesztés]

A legtöbb (de nem az összes) sásfaj mocsarakban, lápokban, egyéb vizes élőhelyeken nő, ezekben gyakran a domináns növények. Számos fajuk azonban erdők aljnövényzetében, illetve sziklákon alkot összefüggő gyepeket.

A legtöbb sásfaj érzékeny a műtrágyákra, a meszet is beleértve. Ha élőhelyükön műtrágyát alkalmaznak, populációjuk gyors csökkenésbe kezd.

Válogatott fajlista[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Anthony Darrouzet-Nardi: Systematics of the genus Carex', 2003. május 5.
  2. USDA NCRS. "Carex haydeniana (cloud sedge)". United States Department of Agriculture (USDA), Natural Resources Conservation Service (NCRS), PLANTS Database. Elérés 2007. június 30.

Források[szerkesztés]

  • D. Nagy Éva: Vadvirágok 2. Búvár Zsebkönyvek, Móra, 1976., p. 18.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Carex című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]