Csátés sás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Csátés sás
Carex divisa sl1.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liliopsida)
Csoport: Commelinidae
Rend: Perjevirágúak (Poales)
Család: Palkafélék (Cyperaceae)
Nemzetség: Sás (Carex)
Faj: C. divisa
Tudományos név
Carex divisa
Huds. (1762)
Szinonimák
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Csátés sás témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Csátés sás témájú kategóriát.

A csátés sás (Carex divisa) az egyszikűek (Liliopsida) osztályába, ezen belül a perjevirágúak (Poales) rendjébe és a palkafélék (Cyperaceae) családjába tartozó faj.

Élőhelye[szerkesztés]

Nedves rétek – láp- és mocsárrétek – növénye.

Megjelenése[szerkesztés]

Carex divisa sl1.jpg

Évelő, szürkészöld növény. Gyöktörzse több mm vastag, kúszó, tarackos. Szára 10–15 cm magas, kissé élezett és alig érdes. A levéllemez felálló, 1–4 mm széles, többnyire sima, fokozatosan kihegyesedő és színe kissé érdes. Virágzata hosszúkás, szaggatott füzér, melyben a visszás-tojásdad alakú füzérkék ülők. A füzérkék száma 5-7. A porzós virágok a füzérke csúcsán találhatók. A pelyvák gesztenyebarna színűek, középen egy világos sávval, hosszúkás-kihegyezett tojásdad alakúak és a tömlő hosszával megegyezők v. kissé rövidebbek. A tömlő 2,8-3,6 mm hosszú, széles ovális, hossza 1,5-szer nagyobb a szélességénél, zömök, féldomború, sötétbarna, hátoldalán hosszanti erekkel sűrűn bordázott (erek száma 3-11-ig), felszíne fényes. (Gustav Hegi szerint a tömlő csőre 2,8-3,5 mm, valójában ez az egész tömlő hossza, mert a csőr egészen rövid vagy hiányzik.

A makk kb. 2,2 milliméter hosszú, szélesen ovális, hossza 1,5-szer nagyobb a szélességénél, mindkét vége felé (töve felé valamivel erősebben) kihúzott, lapított, sötét szürkésbarna, felszíne sima.

Április-júniusban virágzik.

Források[szerkesztés]