Muharsás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Muharsás
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liliopsida)
Csoport: Commelinidae
Rend: Perjevirágúak (Poales)
Család: Palkafélék (Cyperaceae)
Nemzetség: Sás (Carex)
L.
Faj: C. panicea
Tudományos név
Carex panicea
L., 1753
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Muharsás témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Muharsás témájú médiaállományokat és Muharsás témájú kategóriát.

A muharsás (Carex panicea) a perjevirágúak (Poales) rendjébe, a palkafélék (Cyperaceae) családjába és a sás (Carex) nemzetségbe tartozó növényfaj, gyógynövény. Lágy szárú, évelő növény.

Leírása[szerkesztés]

A szürkészöld növény 10–50 centiméter magasra nő meg. Szártövi levélhüvelyei barnák, levelei 2–4 milliméter szélesek, laposak, felálló termős füzérkéi 2–3 centiméter hosszúak, hengeresek, lazán elállók, csak egy porzós füzérkéjű, 3 bibéjű tömlője gömbös-tojásdad, szürkészöld vagy sárgásbarna, rövid, vastag csőrű, pelyvái feketések. Nagy tömegben májustól júliusig virágzik. Virágporát a szél terjeszti, de gyöktörzsek útján is szaporodik.

Elterjedése[szerkesztés]

Közép-Európától Nyugat-Ázsiáig mindenhol előfordulhat, Amerika keleti részébe is behurcolták, mint neofita növényt. Kiszáradó láprétek jellemző növénye. A Mátrában megtalálhatóak állományai.[1][2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. [http://kitaibelia.unideb.hu/articles/Kitaibelia_vol81_p139-160.pdf Adatok a Mátra és környéke edényes flórájának ismeretéhez]. kitaibelia.unideb.hu. (Hozzáférés: 2017. március 22.)
  2. A Woodsia ilvensis (L.) R. Br. ˙j előfordulása az Eperjesi Tokaji-hegységben. kitaibelia.unideb.hu. (Hozzáférés: 2017. március 22.)

Források[szerkesztés]