Pályaudvar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A pesti Indóház megnyitása 1846-ban

A vasútüzem legfontosabb pontjai az állomások, illetve azok sokvágányos, teljes üzemi munkát (szerelvények összeállítása, megbontása, tárolása, kocsik rendezése, tisztítása, stb.) lehetővé tevő változatai a pályaudvarok. A pályaudvarok a vasúti hálózatban kiemelkedő, csomóponti szerepet töltenek be. A fejpályaudvar a vasúti hálózat egyik végpontja, amelyen nincsen átmenő forgalom. A pályaudvarok működtetését Európában a pályavasutak végzik. A pályaudvarokat részben méretük, részben funkciójuk különbözteti meg az egyszerű vasútállomásoktól. A pályaudvarokat az állomásoktól megkülönböztető legfontosabb funkciója, hogy alkalmasak a szerelvények megbontására átrendezésére tárolására.

A pályaudvarok felosztása[szerkesztés]

Forgalmi pályaudvarok[szerkesztés]

A forgalmi pályaudvarokat tovább bonthatjuk elsődleges forgalmi feladataik szerint. Így megkülönböztetünk:

  • Személypályaudvarokat

Elsődleges feladatuk a személyszállító vonatok indítása és fogadása, azok szervizelése (takarítás, műszaki karbantartás stb.)

  • Teherpályaudvarokat

A teherpályaudvarok az árúrszállítás lebonyolításában játszanak alapvető szerepet. A tehervonatok mozgása eltér a személyszálló vonatok mozgásától. Vannak egy állomáson feltöltött és egy célállomásig továbbított szállítmányok. De a teherszállítást végző szerelvényeket gyakran meg kell bontani. A teherkocsik ki- és berakodása is időbe telik, ezért a szerelvények tovább tartózkodnak ezeken az állomásokon. Ehhez több vágányra, a ki- és berakodást biztosító épületekre, raktárakra, rámpákra van szükség.

  • Ipari, kikötői pályaudvarok.

Az ipari és kikötői pályaudvarok napjainkban intermodális áruszállítási csomópontokat jelentenek. A kikötői pályaudvarok általában nagy konténer átrakásra alkalmas pályaudvarok ahol a konténeres árufuvarozás három alapvető formája (folyami, közúti, vasúti) egyszerre található meg. Ilyen Magyarországon a Csepelen található Mahart Container Center ahonnan rendszeresen irányvonatok indulnak Európa különböző országaiba.[1]. További fontos Ipari pályaudvar Magyarországon a Kecskeméti- vagy a Veszprémi intermodális pályaudvar.

Üzemi pályaudvarok[szerkesztés]

  • Rendező pályaudvarok
  • Tároló pályaudvarok. (Vontatási telepek, Műhelytelepek)

Magyarországi pályaudvarok[szerkesztés]

A Nyugati pályaudvar homlokzata

Érdekességek[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Pályaudvar témájú médiaállományokat.
  1. Irányvonatok Csepelről