Ugrás a tartalomhoz

Pályavasút

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A pályavasút vagy pályavasúti társaság olyan vasúti társaság, amely a vasút infrastruktúrájának, vagyis a vasúti pályák és kapcsolódó pályatartozékok, a vasútállomások és pályaudvarok, a vasúti járművek kiszolgálását végző létesítmények üzemeltetésével és fejlesztésével foglalkozik. A vasút mint kötöttpályás közlekedés sajátos forgalmi kötöttségei miatt a pályavasúti feladatok közé tartozik a vasúti járművek, illetve a vonatok forgalmának a szervezése is. A pályavasúti szolgáltatások egy adott országban vagy régióban természetes monopóliumot alkotnak. A vasúti áruszállítás és a jelentős népsűrűséggel rendelkező területeken a vasúti személyszállítás viszont nem természetes monopólium. Az Európai Unió vasútpolitikája a pályavasúti monopóliummal való visszaélés lehetőségének elkerülése végett a pályavasúti szolgáltatók számára megtiltja a vasúti áru- és személyszállítást.

A pályavasúti szolgáltatások az Európai Unióban közvetlen, a határköltség-számításon alapuló árszabályozás alá esnek.

Európában akkor kínálhat egy vasúttársaság egyszerre pályavasúti és szállítási szolgáltatásokat, ha azokat önálló mérleggel rendelkező, számviteli szempontból elválasztott üzleti egységek kínálják. Magyarországon a pályavasúti szolgáltatásokat a MÁV és a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút esetében a Pályavasúti Üzletágak nyújtják. A legjelentősebb önálló pályavasúti társaságok Európában a brit Network Rail és a német DB Netz. Európán kívül az integrált vasúttársaságok a jellemzőek, vagyis a pályavasúti társaság az Európai Unió tagállamaiban jellemző vasúttársasági forma. Az európai pályavasúti társaságok egy kivétellel állami tulajdonban vannak.

Pályavasutak Európában[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Speck, Georg: Wer soll künftig zahlen? Erhalt von NE-Bahnstrecken. Eisenbahninfrastrukturverantwortung von Bund und Ländern., in: Güterbahnen, Heft 4/2008, S.7-14, Alba Fachverlag Düsseldorf, ISSN 1610-5273

Források[szerkesztés]

  • www.eimrail.org Az európai infrastruktúra-kezelők szövetségének honlapja