Železnice Slovenskej republiky

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Železnice Slovenskej republiky
Logo Železnice Slovenskej republiky.jpg
Mapa zeleznicnych trati ZSR ENG.png
Típus üzleti vállalkozás
Alapítva 1993
Székhely Pozsony
A(z) Železnice Slovenskej republiky weboldala
A ŽSR logója

A Železnice Slovenskej republiky a.s. (rövidítve ŽSR) Szlovákia állami vasúttársasága volt 1993-tól 2002-ig.

Csehszlovákia kettészakadása és a Csehszlovák Államvasutak megszűnése után jött létre.

2002-ben széttagolták az egységes állami céget, létrejött a Železničná spoločnosť a.s., amely a személy- és árufuvarozást vette át. A ŽSR azóta csak a vasúti infrastruktúráért felel. 2005-ben a ŽSSK-t is felosztották, megalakult a személyszállítással foglalkozó Železničná spoločnosť Slovensko a.s., a teherszállítás pedig a Železničná Spoločnosť Cargo Slovakia a.s.-hez került.

Fejlesztések[1][szerkesztés]

Szlovákia az Orosz Vasutakkal, Ausztriával és Ukrajnával együttműködve 2007-ben kezdte meg az előkészítését a Kassát Pozsonnyal és Béccsel összekötő széles nyomtávú (1520 mm) vasútvonal, és egy Bécs és Pozsony között megépítendő logisztika központ építését. Ez a széles nyomtávú vasútvonal az Európai Unió 5 számú páneurópai közlekedési korridorjának a részeként a Transzszibériai vasútvonallal együtt versenyképes szállítási alternatívát biztosít Európa és a távolkeleti országok (Kína, Japán, Korea) között. A Kassa–Pozsony–Bécs széles nyomtávú vasútvonal lehetővé teszi az átrakodás nélküli áruszállítást, csökkentve ezzel a szállítás idejét és költségeit. A Szuezi-csatornán keresztüli tengeri szállítás 28-30 napos ideje 14-15 napra rövidül. Jelenlegi számítások szerint egy konténer szállítási költsége nagyságrendileg 1000 $ és 2025-re a Pozsony és Bécs között épülő logisztikai központból évi 23-24 millió tonna árú szállítását tervezik. A tervek szerint mind konténerek szállítását, mind ömlesztett anyagok szállítását is biztosítani fogja az új vasútvonal. A Kassa(Haniska)-Pozsony-Bécs közötti széles nyomtávú vasútvonal hossza szlovák területen 500 km míg osztrák területen további 60 km lesz. Tervezett költsége 4,7 milliárd euró.

A közös beruházás megvalósítására alapított közös vállalkozás szándéknyilatkozatát 2009. május 28-án írta alá Oroszország, Ukrajna, Szlovákia és Ausztria képviselője Szocsiban. A végleges szerződés aláírására 2010. április 6-án került sor Pozsonyban. 2011-2013 között végzik el a jogi előkészítést, a tervezést. Az építkezésre 2013-2015 között kerül sor és a menetrend szerinti forgalom 2016-ban indulhat meg az új vasútvonalon. 2025-re a Pozsony és Bécs között épülő logisztikai központból évi 23-24 millió tonna árú szállítását tervezik.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  1. Orosz Vasutak honlapja