Železnice Slovenskej republiky

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Železnice Slovenskej republiky
Logo Železnice Slovenskej republiky.jpg
Mapa zeleznicnych trati ZSR ENG.png
Hivatalos név Železnice Slovenskej republiky
Típus üzleti vállalkozás
Alapítva 1993
Székhely Pozsony
Iparág vasút
Forma állami tulajdonú vállalat
A(z) Železnice Slovenskej republiky weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Železnice Slovenskej republiky témájú médiaállományokat.
A ŽSR logója

A Železnice Slovenskej republiky a.s. (rövidítve ŽSR) Szlovákia állami vasúttársasága volt 1993-tól 2002-ig.

Csehszlovákia kettészakadása és a Csehszlovák Államvasutak megszűnése után jött létre.

2002-ben széttagolták az egységes állami céget, létrejött a Železničná spoločnosť a.s., amely a személy- és árufuvarozást vette át. A ŽSR azóta csak a vasúti infrastruktúráért felel. 2005-ben a ŽSSK-t is felosztották, megalakult a személyszállítással foglalkozó Železničná spoločnosť Slovensko a.s., a teherszállítás pedig a Železničná Spoločnosť Cargo Slovakia a.s.-hez került.

Fejlesztések[1][szerkesztés]

Szlovákia az Orosz Vasutakkal, Ausztriával és Ukrajnával együttműködve 2007-ben kezdte meg az előkészítését a Kassát Pozsonnyal és Béccsel összekötő széles nyomtávú (1520 mm) vasútvonal, és egy Bécs és Pozsony között megépítendő logisztika központ építését. Ez a széles nyomtávú vasútvonal az Európai Unió 5 számú páneurópai közlekedési korridorjának a részeként a Transzszibériai vasútvonallal együtt versenyképes szállítási alternatívát biztosít Európa és a távolkeleti országok (Kína, Japán, Korea) között. A Kassa–Pozsony–Bécs széles nyomtávú vasútvonal lehetővé teszi az átrakodás nélküli áruszállítást, csökkentve ezzel a szállítás idejét és költségeit. A Szuezi-csatornán keresztüli tengeri szállítás 28-30 napos ideje 14-15 napra rövidül. Jelenlegi számítások szerint egy konténer szállítási költsége nagyságrendileg 1000 $ és 2025-re a Pozsony és Bécs között épülő logisztikai központból évi 23-24 millió tonna árú szállítását tervezik. A tervek szerint mind konténerek szállítását, mind ömlesztett anyagok szállítását is biztosítani fogja az új vasútvonal. A Kassa(Haniska)-Pozsony-Bécs közötti széles nyomtávú vasútvonal hossza szlovák területen 500 km míg osztrák területen további 60 km lesz. Tervezett költsége 4,7 milliárd euró.

A közös beruházás megvalósítására alapított közös vállalkozás szándéknyilatkozatát 2009. május 28-án írta alá Oroszország, Ukrajna, Szlovákia és Ausztria képviselője Szocsiban. A végleges szerződés aláírására 2010. április 6-án került sor Pozsonyban. 2011-2013 között végzik el a jogi előkészítést, a tervezést. Az építkezésre 2013-2015 között kerül sor és a menetrend szerinti forgalom 2016-ban indulhat meg az új vasútvonalon. 2025-re a Pozsony és Bécs között épülő logisztikai központból évi 23-24 millió tonna árú szállítását tervezik.

További információk[szerkesztés]

  1. Orosz Vasutak honlapja