Bolgár Államvasutak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Български държавни железници, Balgarski darzhavni zheleznitsi rövidítve БДЖ, BDZ
National Railways.jpg
Típus vasúttársaság
Alapítva 1885
Székhely Szófia, Bulgária
Iparág Vasúti szállítás
Forma állami tulajdonú vállalat

A(z) Български държавни железници, Balgarski darzhavni zheleznitsi rövidítve БДЖ, BDZ weboldala
Bulgária vasúti térképe
Egy bolgár Desiro

A BDŽ (bolgárul Български държавни железници (ejtsd: Balgarszki darzsavni zseleznici) – БДЖ (ejtsd: BDZs)) Bulgária államvasútja. A pálya hossza 3886 km, normál nyomtávú, ebből 2800 km villamosított 25 kV 50 Hz-el.

Hozzá tartozik még 126 km hosszú kisvasút is, amely 760 mm nyomtávú, nem villamosított.

A BDŽ 2006-ban 34,65 millió utast szállított, 3%-kal többet, mint 2005-ben. Áruszállítási teljesítménye 21,3 millió tonna volt, ez 5%-kal több, mint az előző évben.

2011-ben az Európai Bizottság hozzájárult, hogy a bolgár kormány a Bolgár Államvasutak számára 174 millió amerikai dollár tőkét juttasson. A Bizottság azért támogatta a javaslatot, mivel ez csak egy hat hónapos likviditási problémát segít áthidalni, a hitelezők kifizetését, a gördülőállomány üzembetartását, és a nagyon rossz állapotban lévő pálya hálózat rekonstrukciója folytatását teszi lehetővé. A Bizottság egyetértett a BDŽ megmentésével, mivel a társaság hirtelen megszűnése az egész gazdaságot megrendítheti, jelentette ki az EC elnökhelyettese, Joaquin Almunia. 2010 decemberében a bolgár közlekedési miniszter aláírt egy memorandumot a Világbankkal, mely a BDŽ számára 460 millió Bolgár leva kölcsönt nyújt, és további 140 milliót a Nemzeti Infrastruktúra Társaság számára. A kölcsönök a BDŽ által elhatározott reformok megvalósítási ütemével összhangban kerülnek átutalásra. A BDŽ kijelentette, hogy 2010-ben az előző évhez képest csökkent a deficitje, és hasonló haladás érhető el ez évben is. A Világbank nagyon ambiciózus tervnek minősítette a BDŽ reform terveit.[1]

Források[szerkesztés]

  1. vasutgepeszet.hu - Az EU hozzájárult a betegeskedő BDŽ számára nyújtandó tőke injekcióhoz. vasutgepeszet.hu, 2011 [last update]. (Hozzáférés: 2011. július 31.)

További információk[szerkesztés]