Nederlandse Spoorwegen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
N.V. Nederlandse Spoorwegen
TípusPrivate Company
Jogelőd
 • Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij
 • Niederländische Staatsbahn
Alapítva1938
SzékhelyHollandia, Utrecht
VezetőkA.W Veenman, CEO
AlapítóHollandia
IparágVasúti szállítás
TulajdonosHolland Királyság
Formanaamloze vennootschap
TermékekVasúti szállítás, Rail Construction, Szolgáltatások
ÁrbevételNövekedés 3,846 milliárd (2006)
Alkalmazottak száma27380 (2006)
Leányvállalatai
 • Merseyrail
 • Abellio
 • Serco-Abellio
 • Qbuzz
 • Van Gend & Loos
 • NS International
 • ElectroRail

N.V. Nederlandse Spoorwegen (Hollandia)
N.V. Nederlandse Spoorwegen
N.V. Nederlandse Spoorwegen
Pozíció Hollandia térképén
é. sz. 52° 05′ 17″, k. h. 5° 06′ 46″Koordináták: é. sz. 52° 05′ 17″, k. h. 5° 06′ 46″
A N.V. Nederlandse Spoorwegen weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz N.V. Nederlandse Spoorwegen témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Nederlandse Spoorwegen rövidítése az NS. Magyarul Holland Vasutak. Európa legzsúfoltabb, legforgalmasabb vasúthálózata.

Története[szerkesztés]

A régi (a kép előterében) és az új (a háttérben) NS székház.
Thalys PBKA Amszterdam főpályaudvarán.

Hálózat[szerkesztés]

2006-ban a hálózat hossza 2776 km, normál nyomtávú, ebből 2028 km villamosított 1500 volt egyenárammal.

Vonatnemek[szerkesztés]

Hollandiában belföldi forgalomban csak 2 vonatnem van: Az InterCity és a Személyvonat. A vonatok Ütemes menetrend szerint közlekednek.

Az NS leányvállalatai[szerkesztés]

 • NS Reizigers (NSR)
 • NS Stations
 • NedTrain
 • NS Vastgoed
 • NS Commercie
 • NS Hispeed
 • Nedkoleje
 • NedRailways

Napjainkban[szerkesztés]

Három évig tartó tervezés után, 2007-ben az NS útjára bocsátotta a teljesen új menetrendjét, amely felváltja a jelenlegit, az 1970-ben az InterCity közlekedés bevezetése óta érvényeset. Az új menetrendet úgy tervezték, hogy segítse az NS-t a gyorsan növekvő utasforgalom lebonyolításában. Növelni kívánják a vonatok menetrendszerűségét, a jelenlegi 86%-ról 88%-ra 2007. évben. Három fő cél elérését tűzték ki, a keresztirányú csatlakozások, a hatékonyság és a pontosság javítását. A legnagyobb változás, hogy megszüntetik a sebesvonatok közlekedését, és beolvasztják az intercity hálózatba. Ez azt jelenti, hogy számos intercity vonat most lassúbb, azonban így az intercity, a regionális és a tehervonatok sebesség különbsége csökken, amely számos vonalon jelentős kapacitásnövekedést eredményez, lehetővé téve a személyvonatok gyakoriság növelését, valamint a tehervonatok számára több lehetőséget közlekedtetésükre.

A 15 perces intercity vonatgyakoriságot biztosítanak Ransdstad agglomeráció vonalain, míg a többi helyen félóránkénti vonatközlekedést. Az ország északi és keleti részéből az intercity vonatok nem érintik Amsterdam Centraal-t, hanem Amersfoort és Amsterdam Zuid állomásokat.

A Belgium és Németország felé a jobb összeköttetés céljából, számos vonat indulási idejét módosították.

Az új menetrend, a hálózat számos részén feloldotta a szűk keresztmetszeteket, de ahol nem, ott a feszültség még nagyobb. Az infrastruktúra igazgatóság ezek feloldását megkezdte. A repülőtérre vezető alagútban új biztosító berendezéseket szerelnek fel, ami két perces követést tesz lehetővé, és ez alapvetően megnöveli a HSL-Zuid nagysebességű vonalról érkező vonatok akadálytalan közlekedését. Másik rövid-távú probléma, hogy késik az Amszterdam–Utrecht-vasútvonal további két vágányának üzembe helyezése, ezért ott áprilisig ideiglenes menetrend szerint közlekednek a vonatok.

Az új ambiciózus menetrend bevezetése, valamint új állomások átadása segítette fenntartani a vasút egészséges pénzügyi teljesítményét a 2008-as évben, habár a nettó nyeresége 281 millió euróról 56 millióra csökkent. Az NS Holding teljes bevétele elérte a 4,25 milliárd eurót, ez 13 milliós növekedést jelent. Az utazások száma 4,1 százalékkal nőtt, 16,2 milliárdra, bár a vonatok pontossága 0,3 százalékkal 86,7 százalékra csökkent, ez Hollandiában bevétel kiesést okoz a vasúttársaságnak.

Az NS figyelmeztetett arra, hogy valószínűtlen, hogy 2009-ben megismételje a 2008. évi eredményeit, tekintettel a világgazdasági válságra, ami miatt lassulni fog az utasszám növekedés, így kénytelen lesz a költségeit csökkenteni, és a főtevékenységhez nem közvetlenül kapcsolódó üzletágakat esetleg eladni.

Statisztika[szerkesztés]

 • szállítási teljesítménye 14,73 milliárd utaskilométer/év (2005). A holland vasúttársaságnak 2700 vasúti kocsija van összesen 240 ezer üléssel, s egy átlagos munkanapon egymillióan utaznak velük.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]