České dráhy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
České dráhy
Logo ČD.jpg
Pendolino praha1.jpg
Típus Bejegyzett részvénytársaság
Alapítva Prága (2003)
Székhely Prága, Csehország
Vezetők Pavel Krtek
Iparág Vasúti közlekedés
Tulajdonos Ministry of Transport
Forma akciová společnost
Árbevétel 41 000 millió CZK (2010)[1]
Alkalmazottak száma 38 046 (2010)[1]
Leányvállalatai ČD Cargo

A(z) České dráhy weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz České dráhy témájú médiaállományokat.

A České dráhy akciová společnost (lefordítva Cseh Vasutak Rt., rövidítve ČD) Csehország legjelentősebb vasúttársasága. Az állami céget 2003-ban privatizálták. Az állam tulajdonában csak a Správa železniční dopravní cesty maradt, amelynek feladata a vonalak fenntartása és fejlesztése.

Története[szerkesztés]

Cseh Pendolino

Mivel a mai Csehország területe az első világháború végéig a Ausztriához tartozott, ezért addig a Császári és Királyi Osztrák Államvasutak tulajdonában volt a vasúthálózat.

Vonalak[szerkesztés]

9 492 kilométeres normál nyomtávolságú vonalhálózatából 3047 km villamosított (32%). Különlegesség, hogy vonalainak északi fele 3000 V egyenárammal, déli része pedig 25 kV 50 Hz váltakozó árammal üzemel. Ennek eredményeképpen háromféle vontatójármű közlekedik a ČD vonalain, egyenáramú (általában zöld festésű), váltóáramú (piros) és kétáramnemű (kék).

A brünni főpályaudvar, háttérben a város fő nevezetessége

Fővonalai:

Vonatnemek[szerkesztés]

A 363-as kétáramnemű ČD mozdony
Dízel motorvonat a brünni főpályaudvaron
 • SCSuperCity, a Cseh Vasút nagysebességű Pendolino motorvonata. Prágából indul, célállomásai: Ostrava, Bécs és Pozsony. Pót- és helyjegy váltása kötelező.
 • ECEuroCity vonat, MÁV, ČD, PKP vagy DB-kocsikkal. A helyjegyváltás fakultatív.
 • ENEuroNight, Minőségi éjszakai nemzetközi vonat. A helyjegyváltás fakultatív.
 • RJRailjet, Minőségi nemzetközi vonat Prága és Graz között, Bécs érintésével. A helyjegyváltás fakultatív.
 • ICInterCity, Minőségi belföldi vonat. Általában csak a nagyobb városokban állnak meg. A helyjegyváltás fakultatív.
 • Ex – expresní vlak (expresszvonat), belföldi és nemzetközi forgalomban egyaránt. Nagyvárosok között közlekedik és csak a nagyobb városokban áll meg. Helyjegy váltható.
 • Rx – Rychlík vyšší kvality (minőségi gyorsvonat), belföldi forgalomban. Nagyvárosok között közlekedik és csak a nagyobb városokban áll meg. Helyjegy váltható.
 • R – rychlík (gyorsvonat), nagyvárosok között közlekedik és csak a nagyobb településeken áll meg. Helyjegy is váltható.
 • Sp – spěšný vlak (sebesvonat), általában csak nagyobb településeken áll meg.
 • ER – EuRegio, a szomszédos Ausztriába közlekedő nemzetközi személyvonat. Ilyen vonatok közlekednek Břeclavból Bécsbe és České Budějovice állomásról Linzbe.
 • Os – osobní vlak (személyvonat), minden állomáson és megállóhelyen megáll.

Magyarországról Csehországba több nemzetközi vonat is közlekedik. Párkányon és Pozsonyon át a Jaroslav Hašek EuroCity, a Slovan EuroCity, a Csárdás EuroCity, a Petrov EuroCity, a Porta Bohemica EuroCity, a Jeszenszky János EuroCity, a Hungaria EuroCity, valamint a Metropol EuroNight közvetlen kocsijai egész évben közlekednek. A Porta Bohemica, a Jeszenszky János, a Hungaria és a Metropol Németországig közlekednek (Berlin, Hamburg).

Fejlesztések[szerkesztés]

A társaság három szerződést írt alá két gördülőanyag gyártóval, több mint 4 milliárd cseh korona értékben, regionális vonatállománya döntő részének megújítása céljából. A Škoda Holding elérte, hogy 15 db háromrészes villamos motorvonatot gyárthat, 2,06 milliárd cseh koronáért az Ústí nad Labem, Pardubice, Hradec Králové, Olomouc, és Dél-Csehország régiói részére, és 4 db kétkocsis villamos motorvonatot 448 millió cseh koronáért Dél-Csehország vasútvonalaira. A 160 km/h sebességű vonatokat 2012 év közepétől 2014 közepéig szállítják le.

Eközben a PESA 2 milliárd cseh korona értékben írt alá szállítási szerződést, 31 db kétkocsis Link dízel motorvonat szállítására, az ország nyugati felén lévő Karlovy Vary és Děčín, valamint délkeleti Zlin régiók személyszállítására. A vonatok 120 ülőhellyel rendelkeznek, és két 390 kW teljesítményű motorral, melyek megfelelnek az EU III.a kibocsátási szabványának. Az EU regionális közlekedési alapjából a teljes beruházási összeg 40 százalékát fedezi.[2]

Használt személykocsi-beszerzések[szerkesztés]

A České dráhy több részletben is vásárolt használt személykocsikat a szomszédos Ausztriából:

 • 2014: 50 kocsi;[3]
 • 2017 eleje: 47 kocsi;[4]
 • 2017 vége: 41 kocsi[5]

Források[szerkesztés]

 1. ^ a b Annual Report of the České dráhy, a.s. for the Year 2010, auditor Deloitte Audit s.r.o.
 2. Skoda és a Pesa szállítja a cseh regionális vonatokat (application/pdf objektum). vasutgepeszet.hu, 2011 [last update]. (Hozzáférés: 2011. november 3.)
 3. Használt osztrák, új cseh – az ÖBB-től vesz kocsikat a ČD
 4. Ausztriai bevásárlókörúton a ČD
 5. Újabb osztrák kocsikat vesznek a csehek

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]