České dráhy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
České dráhy
Típus Bejegyzett részvénytársaság
Jogelőd Csehszlovák Államvasutak
Alapítva Prága (2003)
Székhely Prága, Csehország
Alapító Ministry of Transport of the Czech Republic
Iparág Vasúti közlekedés
Tulajdonos Ministry of Transport of the Czech Republic (1)[1]
Forma cseh részvénytársaság
Termékek vasút
Árbevétel Növekedés 41 000 millió CZK (2010)[2]
Alkalmazottak száma Csökkenés 38 046 (2010)[2]
Leányvállalatai ČD Cargo
A(z) České dráhy weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz České dráhy témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A České dráhy akciová společnost (lefordítva Cseh Vasutak Rt., rövidítve ČD) Csehország legjelentősebb vasúttársasága.

Története[szerkesztés]

Cseh Pendolino

Mivel a mai Csehország területe az első világháború végéig a Ausztriához tartozott, ezért addig a Császári és Királyi Osztrák Államvasutak tulajdonában volt a vasúthálózat.

Vonalak[szerkesztés]

9 492 kilométeres normál nyomtávolságú vonalhálózatából 3047 km villamosított (32%). Különlegesség, hogy vonalainak északi fele 3000 V egyenárammal, déli része pedig 25 kV 50 Hz váltakozó árammal üzemel. Ennek eredményeképpen háromféle vontatójármű közlekedik a ČD vonalain, egyenáramú (általában zöld festésű), váltóáramú (piros) és kétáramnemű (kék).

A brünni főpályaudvar, háttérben a város fő nevezetessége

Fővonalai:

Vonatnemek[szerkesztés]

A 363-as kétáramnemű ČD mozdony
Dízel motorvonat a brnói főpályaudvaron
  • SCSuperCity, a Cseh Vasút nagysebességű Pendolino motorvonata. Prágából indul, célállomásai: Ostrava, Bohumín, Františkovy Lázně, Cheb és Kassa. Helyjegy váltása kötelező.[3]
  • ECEuroCity vonat, MÁV, ČD, PKP vagy DB-kocsikkal. A helyjegyváltás fakultatív.
  • ENEuroNight, Minőségi éjszakai nemzetközi vonat. A helyjegyváltás fakultatív.
  • RJRailjet, Minőségi nemzetközi vonat Prága és Graz között, Bécs érintésével. A helyjegyváltás fakultatív.
  • NJNightjet, Minőségi éjszakai nemzetközi vonat Berlin és Bécs között, Ostrava érintésével. A helyjegyváltás fakultatív.
  • ICInterCity, Minőségi belföldi és nemzetközi vonat. Általában csak a nagyobb városokban állnak meg. A helyjegyváltás kötelező.
  • J - InterJet, Minőségi belföldi vonat.
  • Ex – expresní vlak (expresszvonat), Prágából München, Linz, Varsó, Zsolna és Kassa felé. Egyes vonalakon nagyvárosok között belföldi forgalomban is közlekednek expresszvonatok. Csak a nagyobb városokban állnak meg. Helyjegy váltható. Az EuroCity vonatokat belföldi forgalomban sokszor expresszvonatként is feltüntetik.
  • R – rychlík (gyorsvonat), nagyvárosok között, illetve turisztikai célpontok felé közlekedik, és csak a nagyobb településeken áll meg. Helyjegy is váltható.
  • Sp – spěšný vlak (sebesvonat), egy fontosabb csomópontból indulva a kisebb forgalmú megállókat kihagyja, majd adott állomástól mindenhol megáll; egyes vonalakon a néhány megállót kihagyó vonatokat is sebesvonatként tüntetik fel.
  • Os – osobní vlak (személyvonat), a legtöbb állomáson és megállóhelyen megáll.
  • Rx – Rychlík vyšší kvality (minőségi gyorsvonat), belföldi forgalomban. Nagyvárosok között közlekedett és csak a nagyobb városokban állt meg. Jelenleg nem használják.
  • ER – EuRegio, jelenleg nem használják.

Magyarországról Csehországba több nemzetközi vonat is közlekedik. Párkányon és Pozsonyon át a Metropolitan EuroCity, a Hungária EuroCity és a Báthory EuroCity, valamint a Metropol EuroNight közvetlen kocsijai egész évben közlekednek. A Hungária Németországig közlekedik (Drezda, Berlin, Hamburg).

Fejlesztések[szerkesztés]

A társaság három szerződést írt alá két gördülőanyag gyártóval, több mint 4 milliárd cseh korona értékben, regionális vonatállománya döntő részének megújítása céljából. A Škoda Holding elérte, hogy 15 db háromrészes villamos motorvonatot gyárthat, 2,06 milliárd cseh koronáért az Ústí nad Labem, Pardubice, Hradec Králové, Olomouc, és Dél-Csehország régiói részére, és 4 db kétkocsis villamos motorvonatot 448 millió cseh koronáért Dél-Csehország vasútvonalaira. A 160 km/h sebességű vonatokat 2012 év közepétől 2014 közepéig szállítják le.

Eközben a PESA 2 milliárd cseh korona értékben írt alá szállítási szerződést, 31 db kétkocsis Link dízel motorvonat szállítására, az ország nyugati felén lévő Karlovy Vary és Děčín, valamint délkeleti Zlin régiók személyszállítására. A vonatok 120 ülőhellyel rendelkeznek, és két 390 kW teljesítményű motorral, melyek megfelelnek az EU III.a kibocsátási szabványának. Az EU regionális közlekedési alapjából a teljes beruházási összeg 40 százalékát fedezi.[4]

Használt személykocsi-beszerzések[szerkesztés]

A České dráhy több részletben is vásárolt használt személykocsikat a szomszédos Ausztriából:

  • 2014: 50 kocsi;[5]
  • 2017 eleje: 47 kocsi;[6]
  • 2017 vége: 41 kocsi[7]

Források[szerkesztés]

  1. http://www.ceskedrahy.cz/assets/pro-investory/financni-zpravy/vyrocni-zpravy/vz_cd-2017_cz_f.pdf
  2. a b Annual Report of the České dráhy, a.s. for the Year 2010, auditor Deloitte Audit s.r.o.
  3. Naše vlaky. České dráhy. (Hozzáférés: 2020. augusztus 6.)
  4. Skoda és a Pesa szállítja a cseh regionális vonatokat (application/pdf objektum). vasutgepeszet.hu, 2011 [last update]. [2011. november 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. november 3.)
  5. Használt osztrák, új cseh – az ÖBB-től vesz kocsikat a ČD
  6. Ausztriai bevásárlókörúton a ČD
  7. Újabb osztrák kocsikat vesznek a csehek

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]