České dráhy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
České dráhy
Cd logo.gif
Típus Bejegyzett részvénytársaság
Jogelőd České dráhy
Alapítva Prága (2003)
Székhely Prága, Csehország
Vezetők Pavel Krtek
Iparág Vasúti közlekedés
Árbevétel 41 000 millió CZK (2010)[1]
Alkalmazottak száma 38 046 (2010)[1]
Leányvállalatai ČD Cargo

A(z) České dráhy weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz České dráhy témájú médiaállományokat.

A České dráhy akciová společnost (lefordítva Cseh Vasutak Rt., rövidítve ČD) Csehország legjelentősebb vasúttársasága. Az állami céget 2003-ban privatizálták. Az állam tulajdonában csak a Správa železniční dopravní cesty maradt, amelynek feladata a vonalak fenntartása és fejlesztése.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Cseh Pendolino

Mivel a mai Csehország területe az első világháború végéig a Ausztriához tartozott, ezért addig a Császári-Királyi Osztrák Államvasutak tulajdonában volt a vasúthálózat.

Vonalak[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

9 492 kilométeres normál nyomtávolságú vonalhálózatából 3047 km villamosított (32%). Különlegesség, hogy vonalainak északi fele 3000 V egyenárammal, déli része pedig 25 kV 50 Hz váltakozó árammal üzemel. Ennek eredményeképpen háromféle vontatójármű közlekedik a ČD vonalain, egyenáramú (általában zöld festésű), váltóáramú (piros) és kétáramnemű (kék).

A brünni főpályaudvar, háttérben a város fő nevezetessége

Fővonalai:

Vonatnemek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 363-as kétáramnemű ČD mozdony
Dízel motorvonat a brünni főpályaudvaron
 • SCSuperCity, a Cseh Vasút nagysebességű Pendolino motorvonata. Prágából indul, célállomásai: Ostrava, Bécs és Pozsony. Pót- és helyjegy váltása kötelező.
 • ECEuroCity vonat, MÁV, ČD, PKP vagy DB-kocsikkal. A helyjegyváltás fakultatív.
 • ENEuroNight, Minőségi éjszakai nemzetközi vonat. A helyjegyváltás fakultatív.
 • RJRailjet, Minőségi nemzetközi vonat Prága és Graz között, Bécs érintésével. A helyjegyváltás fakultatív.
 • ICInterCity, Minőségi belföldi vonat. Általában csak a nagyobb városokban állnak meg. A helyjegyváltás fakultatív.
 • Ex – expresní vlak (expresszvonat), belföldi és nemzetközi forgalomban egyaránt. Nagyvárosok között közlekedik és csak a nagyobb városokban áll meg. Helyjegy váltható.
 • R – rychlík (gyorsvonat), nagyvárosok között közlekedik és csak a nagyobb településeken áll meg. Helyjegy is váltható.
 • Sp – spěšný vlak (sebesvonat), általában csak nagyobb településeken áll meg.
 • ER – EuRegio, a szomszédos Ausztriába közlekedő nemzetközi személyvonat. Ilyen vonatok közlekednek Břeclavból Bécsbe és České Budějovice állomásról Linzbe.
 • Os – osobní vlak (személyvonat), minden állomáson és megállóhelyen megáll.

Magyarországról Csehországba több nemzetközi vonat is közlekedik. Párkányon és Pozsonyon át a Jaroslav Hašek EuroCity, a Slovan EuroCity, a Csárdás EuroCity, a Petrov EuroCity, a Porta Bohemica EuroCity, a Jeszenszky János EuroCity, a Hungaria EuroCity, valamint a Metropol EuroNight közvetlen kocsijai egész évben közlekednek. A Porta Bohemica, a Jeszenszky János, a Hungaria és a Metropol Németországig közlekednek (Berlin, Hamburg).

Fejlesztések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A társaság három szerződést írt alá két gördülőanyag gyártóval, több mint 4 milliárd cseh korona értékben, regionális vonatállománya döntő részének megújítása céljából. A Škoda Holding elérte, hogy 15 db háromrészes villamos motorvonatot gyárthat, 2,06 milliárd cseh koronáért az Ústí nad Labem, Pardubice, Hradec Králové, Olomouc, és Dél-Csehország régiói részére, és 4 db kétkocsis villamos motorvonatot 448 millió cseh koronáért Dél-Csehország vasútvonalaira. A 160 km/h sebességű vonatokat 2012 év közepétől 2014 közepéig szállítják le.

Eközben a PESA 2 milliárd cseh korona értékben írt alá szállítási szerződést, 31 db kétkocsis Link dízel motorvonat szállítására, az ország nyugati felén lévő Karlovy Vary és Děčín, valamint délkeleti Zlin régiók személyszállítására. A vonatok 120 ülőhellyel rendelkeznek, és két 390 kW teljesítményű motorral, melyek megfelelnek az EU III.a kibocsátási szabványának. Az EU regionális közlekedési alapjából a teljes beruházási összeg 40 százalékát fedezi.[2]

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. ^ a b Annual Report of the České dráhy, a.s. for the Year 2010, auditor Deloitte Audit s.r.o.
 2. Skoda és a Pesa szállítja a cseh regionális vonatokat (application/pdf objektum). vasutgepeszet.hu, 2011 [last update]. (Hozzáférés: 2011. november 3.)