Velimi Vasúti Kísérleti Központ

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Velimi Vasúti Kísérleti Központ
Ország Csehország
TelepülésSokoleč
Elhelyezkedése
Velimi Vasúti Kísérleti Központ (Csehország)
Velimi Vasúti Kísérleti Központ
Velimi Vasúti Kísérleti Központ
Pozíció Csehország térképén
é. sz. 50° 05′ 04″, k. h. 15° 05′ 12″Koordináták: é. sz. 50° 05′ 04″, k. h. 15° 05′ 12″
A Wikimédia Commons tartalmaz Velimi Vasúti Kísérleti Központ témájú médiaállományokat.
A tesztközpont térképe

A Velimi Vasúti Kísérleti Központ (cseh nyelven: Železniční zkušební okruh u Velimi) egy vasúti járművek próbafutásainak lebonyolítására létesített tesztközpont Prágától keletre. A központot a Cseh Vasút tulajdonában álló Cseh Vasúti Kutatóintézet (cseh nyelven: Výzkumný ústav železniční) üzemelteti.

Története[szerkesztés]

A kísérleti központ megépítését az 1960-as években kezdték meg. A két normál nyomközű vasúti körpálya 1963-ban nyílt meg. A kontinensen csak igen kevés hasonló tesztközpont van, így az Európában központi pozíciót elfoglaló Velim gyorsan a vasúttársaságok és vasúti járműgyártók kedvelt kísérleti bázisává változott. A központot 1995-ben ún. akkreditált tesztközponttá minősítették, ezután a központ vezető szerepre tett szert az európai piacon.[1] 2006-ban a külső kört 210 km/h-s sebességre építették át, így az alkalmassá vált a nagysebességű vonatok próbafutásainak bonyolítására.[2]

Infrastruktúra[szerkesztés]

A kísérleti központ a Prága–Kolín vasúti fővonal közelében, Prágától 50 kilométernyire keletre található. A központ pályahálózata Velim község közelében csatlakozik a cseh vasúthálózathoz. A tesztközpont gerincét alkotó vágányhálózat két vasúti körpályából áll:

  • A belső gyűrű 3,951 km hosszú, az itt elérhető legnagyobb sebesség 90 km/h.
  • A külső gyűrű hossza 13,272 km hosszú. A 2007-es felújítás óta a hagyományos felépítésű vonatok 210, a billenő kocsiszekrényű vonatok pedig 230 km/h-val haladhatnak rajta. A külső gyűrű belsejében fekszik Šokolec település.

A központban Európa valamennyi villamosítási rendszerének megfelelő feszültség elérhető. A külső pályán ETCS-1 vonatbefolyásoló rendszert, illetve GSM-R rendszert telepítettek. A nagyobbik vasúti gyűrű déli oldalán helyezkedik el a tesztpálya központi telepe. Itt kaptak helyet az áramellátást biztosító berendezések, az obszervatórium, a tárolóvágányok, illetve a járművek javításához használt műhelyek.

Galéria[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Nick Kingsley: Velim team focuses on delivery (angol nyelven). Railway Gazette, 2007. február 1. [2010. január 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 1.)
  2. Test track speeds up (angol nyelven). Railway Gazette, 2007. február 1. (Hozzáférés: 2010. március 1.)[halott link]