Arriva

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Arriva
Arriva-Logo.svg
MRD 4222 Toruń Główny.JPG
Típus
  • nyilvánosan működő részvénytársaság
  • üzleti vállalkozás
Alapítva 1938
Székhely  Egyesült Királyság, Sunderland
Vezetők Richard Broadbent elnök
David Martin vezérigazgató
Iparág közlekedés
Forma plc
Termékek vonat
Árbevétel 3147,8 M GBP (2009)
Profit 119,2 M GBP (2009)
Alkalmazottak száma 47 499 (2011)
Anyavállalata Deutsche Bahn
Leányvállalatai
  • CrossCountry
  • Arriva UK Trains

Az Arriva weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Arriva témájú médiaállományokat.
Arriva busz Londonban

Az Arriva angliai cég, amely közúti és vasúti személyszállítással foglalkozik több országban. Székhelye az angliai Sunderlandban található. Számos leányvállalatból áll, járatokat üzemeltet Angliában, Hollandiában, Svédországban, Dániában, Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában, Csehországban, Lengyelországban, Szlovákiában és Magyarországon.

Dánia[szerkesztés]

Az Arriva végezheti tovább nyugat Dániában a regionális személyszállítást legalább 2018. évig, mivel elnyerte a második nyolc évre szóló szerződést közép- és nyugat Dánia hálózatára. A Dán Tömegközlekedési Hatóság, március 12-én kijelentette, hogy az Arriva legyőzte a DB leányvállalatát a DB Regiót, valamint a Dán Államvasutak és a First Group által létrehozott közös vállalatot is, és elnyerte a szerződést, amely 2010-2018 évekre vonatkozik, további két évre szóló opcióval.

A szerződés szerint, az Arriva 19 vonat felújítását végzi el, és beszerez további 11 db Alstom LHB Coradia LINT típusú dízel motorvonatot. A vonatokon Wi-Fi internetet vezet be, és utastájékoztató rendszert biztosít az állomásokon. Az Arrivának kb. 3 millió dollárt kell megtakarítania, amelyet egy infrastruktúra alapítványnál kell elhelyeznie.

Arriva volt az első magán társaság, amely Dániába a személyszállításban részt vehetett, mikor átvette 2003. évben a DSB-től Jutlandban a regionális személyszállítás üzemeltetését.[1]

Németország[szerkesztés]

Miután 2010-ben a Deutsche Bahn felvásárolta az Arrivát, az Európai Bizottság németországi érdekeltségeinek eladására kötelezte a versenyszabályok alapján.[2] Az Arriva Deutschland így a Ferrovie dello Stato érdekeltségébe került, és 2011-től Netinera néven működik.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Arriva
A Wikimédia Commons tartalmaz Arriva témájú médiaállományokat.