Cseh korona

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cseh korona
(koruna česká csehül)
érmék és bankjegyek
érmék és bankjegyek
ISO 4217 kódCZK
Devizajel
OrszágCsehország

Infláció
Mértéke0,1% [1]
MetódusCPI
Árfolyam
Aktuális árfolyamXE Currency Converter
Váltópénz
haléř (h)1/100
(nincs forgalomban)
Érmék
Használatban1, 2, 5, 10, 20, 50 korona
Bankjegyek
Használatban100, 200, 500, 1000, 2000, 5000 korona
Kibocsátó
Központi bankČeská národní banka
Weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Cseh korona témájú médiaállományokat.

A cseh korona (csehül: koruna česká) 1993. február 8-ai megjelenése óta Csehország hivatalos pénzneme. (Megjelenése és Szlovákia Csehországtól való elszakadása közötti rövid időszakban a csehszlovák korona maradt a hivatalos fizetőeszköz.)

Érmék[szerkesztés]

Bankjegyek[szerkesztés]

Árfolyamrendszere[szerkesztés]

A cseh koronát 1996 februárjáig árfolyamsáv meghatározása nélkül egy valutakosárhoz kötötték. Ekkor +/- 7,5%-os (tehát összesen 15% szélességű) árfolyamsávot vezettek be a rögzített középparitás körül.

1997 májusában erős spekuláció keletkezett a pénzpiacon a korona ellen, ezért az árfolyamsávot eltörölték, szakítottak az árfolyamrögzítéssel és a korona szabad lebegtetését vezették be (rugalmas árfolyamrendszer). Egyidejűleg bevezették az inflációs célkövetés rendszerét.

A korona az azóta eltelt időszak javában erős volt, annyira, hogy a Cseh Nemzeti Bank az Európai Központi Bank kamatai alá csökkenthette saját kamatait. Az alacsony kölcsönzési költségek miatt a régióban tevékenykedő külföldi pénz- és tőkepiaci befektetők gyakran alacsony kamatú koronát kölcsönöztek és magas kamatú egyéb régiós devizákba fektették, például a forintba.

Csehország az Európai Unióhoz 2004 óta csatlakozó 13 állam azon csoportjához tartozik, amelyek viszonylag lassan haladnak az euró bevezetése felé. (A bevezetés ezen államok számára a csatlakozással vállalt kötelezettség, bár határidőt nem szabtak a gazdasági feltételek teljesítésére és a csatlakozásra). Bohuslav Sobotka kormányfő 2014 januárjában azt nyilatkozta, hogy a következő 4 évben biztosan nem vezetik be az eurót, mivel a lakosság 77 százaléka ellenezte ezt egy felmérésen.[2]

2009 után, 2015 januárjában ismét 28 korona fölé drágult az euró árfolyama, amely hatéves mélypontnak számít. Az árfolyamot a deflációtól való félelmek, az olajár tartós esése és a hazai infláció esése mozgatta. Korábban 2007-ben volt ilyen alacsony a korona értéke, az ez előtti időszakban pedig 2004-től fokozatosan erősödött a korona értéke 32 korona/euró árfolyamról.[3]

A gyenge korona politika[szerkesztés]

A cseh jegybank 2013 novemberében küszöböt állapított meg a korona értékére, vállalva, hogy nem engedi az euró elleni 27-es árfolyamszinten túl erősödni. Az intézkedés oka volt, hogy elhárítsa a defláció veszélyét. A cseh infláció, összhangban a közép-európai trendekkel, 2014 elejére nulla közepére süllyedt és 2016 végéig ott is maradt, és az volt a veszély hogy alacsony szintje a gazdasági növekedést is meggátolhatja.

A bank a 27-es küszöb védelmében kénytelen volt megtriplázni devizatartalékait. Sok befektető arra spekulálva vásárolta a koronát, hogy a küszöb eltörlése után a fizetőeszköz jelentősen erősödhet. Ugyanakkor minél több koronát vettek, annál inkább nőttek az aggodalmak, hogy a küszöb eltűntének idejére elfogynak a vásárlók és a korona gyengülni fog erősödés helyett. 2017 első hónapjaiban a jegybank már több tízmilliárd euró megvásárlására kényszerült, így növekedett a nyomás, hogy mielőbb szabaduljon a védendő küszöbtől.

2016 végére az infláció elérte a Cseh Nemzeti Bank 2 százalékos célját és a gazdasági növekedés is magára talált. A bank előre vállalta, hogy 2017 március végéig fenntartja a "gyenge korona" rezsimet. Az ígért periódus lejártát követő első ülésén a bank eltörölte az euró elleni 27-es küszöböt, emellett azonban azt ígérte, hogy nem fog engedni túlzott árfolyammozgásokat. A korona föl-le ugrált a küszöbeltörlés után, de mozgásai kisebbek voltak, mint egyes elemzők előrejelezték.[4]

Emlékbankjegyek[szerkesztés]

2019-ben új 100 koronás emlékbankjegyet kibocsátottak ki, amin Alois Rašin képe szerepel.[5]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]


Csehszlovákia, Csehország és Szlovákia pénzei
1919-1939 1939-1945 1945-1953 1953-1993 1993-2008 2009-
Első korona
érmék
pénzjegyek
Cseh-morva protektorátusi korona
érmék
pénzjegyek
Második korona
érmék
pénzjegyek
Harmadik korona
érmék
pénzjegyek
Cseh korona
érmék
pénzjegyek
II. vh. szlovák korona
érmék
pénzjegyek
Az ezredfordulós szlovák korona
érmék
pénzjegyek
Euró
érmék
pénzjegyek