Cseh korona

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cseh korona
(koruna česká csehül)
Czk- coins and banknotes.JPG

ISO 4217 kód CZK
Devizajel
Ország Csehország

Infláció
Mértéke 0,1% [1]
Metódus CPI
Árfolyam
Aktuális árfolyam XE Currency Converter
Váltópénz
haléř (h) 1/100
(nincs forgalomban)
Érmék
Használatban 1, 2, 5, 10, 20, 50 Kč
Bankjegyek
Használatban 100, 200, 500, 1000, 2000, 5000 Kč
Kibocsátó
Központi bank Česká Národní Banka
Weboldala

A cseh korona (csehül: koruna česká) 1993. február 8-ai megjelenése óta Csehország hivatalos pénzneme. (Megjelenése és Szlovákia Csehországtól való elszakadása közötti rövid időszakban a csehszlovák korona maradt a hivatalos fizetőeszköz.)

Érmék[szerkesztés]

Bankjegyek[szerkesztés]

Árfolyamrendszere[szerkesztés]

A cseh koronát 1996 februárjáig árfolyamsáv meghatározása nélkül egy valutakosárhoz kötötték. Ekkor +/- 7,5%-os (tehát összesen 15% szélességű) árfolyamsávot vezettek be a rögzített középparitás körül.

1997 májusában erős spekuláció keletkezett a pénzpiacon a korona ellen, ezért az árfolyamsávot eltörölték, szakítottak az árfolyamrögzítéssel és a korona szabad lebegtetését vezették be (rugalmas árfolyamrendszerek). Egyidejűleg bevezették az inflációs célkövetés rendszerét.

A korona az azóta eltelt időszak javában erős volt, annyira, hogy a Cseh Nemzeti Bank az Európai Központi Bank kamatai alá csökkenthette saját kamatait. Az alacsony kölcsönzési költségek miatt a régióban tevékenykedő külföldi pénz- és tőkepiaci befektetők gyakran alacsony kamatú koronát kölcsönöztek és magas kamatú egyéb régiós devizákba fektették, például a forintba.

Csehország az Európai Unióhoz 2004 óta csatlakozó 12 állam azon csoportjához tartozik, amelyek viszonylag lassan haladnak az euró bevezetése felé. (A bevezetés ezen államok számára a csatlakozással vállalt kötelezettség, bár határidőt nem szabtak a gazdasági feltételek teljesítésére és a csatlakozásra). A koronát várhatóan 2019 körül váltja majd fel az euró. Bohuslav Sobotka kormányfő 2014 januárjában azt nyilatkozta, hogy a következő 4 évben biztosan nem vezetik be az eurót, mivel a lakosság 77 százaléka ellenezte ezt egy felmérésen.[2]

2009 után, 2015 januárjában ismét 28 korona fölé drágult az euró árfolyama, amely hatéves mélypontnak számít. Az árfolyamot a deflációtól való félelmek, az olajár tartós esése és a hazai infláció esése mozgatta. Korábban 2007-ben volt ilyen alacsony a korona értéke, az ez előtti időszakban pedig 2004-től fokozatosan erősödött a korona értéke 32 korona/euró árfolyamról.[3]

Források[szerkesztés]

  1. www.tradingeconomics.com, 2016 május
  2. 2018-ig nem lesz Csehországban euró
  3. Hatéves mélypontra esett a cseh korona. portfolio.hu. (Hozzáférés: 2015. január 10.)

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Cseh korona témájú médiaállományokat.