Egyenáram

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Példák egyenáram lehetséges időbeli lefolyására
Az egyenáram jele.

Az elektromos áramot akkor nevezzük egyenáramnak (angolul direct current, rövidítve: DC), ha az áramkörben a töltéshordozók állandó vagy változó mennyiségben, de egyazon irányban haladnak. Az időegység alatt átáramló töltésmennyiség az áramerősség. Az egyedi elektronok vándorlásának sebessége körülbelül 0,1 mm/s[1]

Egyenáram erőssége[szerkesztés]

Az elektromos egyenáram erőssége a vezető keresztmetszetén 1 másodperc alatt áthaladó töltések mennyisége:

,

Ahol
I: az áram (A),
Q: töltés (C),
t: idő (s)

Az egyenáram és a váltakozó áram közötti különbség[szerkesztés]

Egyenáramnál a két pólus között kialakuló áram mindig egy irányba folyik. A technikai áramirány megegyezés alapján a magasabb potenciálú (pozitív) pontból halad az alacsonyabb potenciálú pont felé. Ez a konvenció még abból az időből származik, amikor nem tudták, hogy az áram a vezetőben negatív töltésű elektronok áramlását jelenti.

Váltakozó áram esetén a töltéshordozók mozgási iránya is változik az időben. Pl. 50 Hz-es hálózatban a kialakuló áram iránya ötvenszer pozitív és ötvenszer negatív egy másodperc alatt. Az áramerősség váltakozó áram esetén az effektív érték, az adott keresztmetszeten áthaladó töltéshordozók skaláris összege osztva a periódusidővel.

Az egyenáram hatásai[szerkesztés]

Hőhatás: az elektromos áram hőhatása több,egymáshoz kapcsolódó kölcsönhatás eredménye. A fémek esetében:

  • az elektromos mező gyorsítja a szabad elektronokat;
  • az áramló elektronok kölcsönhatásba kerülnek a vezető helyhez kötött részecskéivel,azokat élénkebb rezgésre kényszerítik,tehát a vezető felmelegszik;
  • a felmelegedett vezető kölcsönhatásban van a környezetével és felmelegíti azt.

Kémiai hatás: vegyületek szétválasztásában is alkalmazzák, például .

Élettani hatás: erős sejtkárosító hatása van. Élő szervezetbe jutva hosszú távon relatíve magas feszültség és alacsony áramerősség esetében (is) akár halált is okozhat, ami a már említett elektrolízis miatt következhet be: a vérből kiváló gázok a szívbe jutva halált okoznak.

Mágneses hatás: tekerccsel induktivitást és mágneses mezőt lehet létrehozni. Kondenzátorral együtt váltakozó áram jön létre. Ilyen alkatrész pl. az oszcillátor is.

Egyenáramú áramforrások[szerkesztés]

Egyenáram előállítható váltakozó áramú áramból is egyenirányítással.

Egyszerű diódás egyenirányító

Jegyzetek[szerkesztés]