RegioJet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
RegioJet a.s.
RegioJet, vagon, logo.jpg
Bombardier Talent RegioJet - on platform in Bratislava - after arrival.JPG
Típus vasúti közlekedési vállalat
Alapítva 2009[1]
Székhely  Csehország, Brünn
Vezetők Jan Paroubek, Jiří Schmidt, Radim Jančura
Tulajdonos Student Agency
Forma részvénytársaság
Szolgáltatások vasúti személyszállítás
Árbevétel 719 000 000 Kč (2015)
Alkalmazottak száma 359 (2015)
Anyavállalata Student Agency[2][3]

A RegioJet a.s. weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz RegioJet a.s. témájú médiaállományokat.

A RegioJet a.s. egy magántulajdonú vasúttársaság Csehországban és Szlovákiában. A Student Agency leányvállalata, melynek partnere a Keolis. 2011-ben elsőként törte meg a Cseh Vasutak (ČD) monopóliumát a csehországi távolsági vasúti személyszállításban.[4]

Története[szerkesztés]

Radim Jančura egy RegioJet vonattal

A RegioJet 2009. évben pályázni szeretett volna regionális személyszállítás üzemeltetésért, de a cseh kormány elhatározta, hogy 2010-ben az összes szerződést a Cseh Vasutakkal köti meg. A tenderezés nélküli döntés ellen a versenytársak tiltakoztak, hivatkozva az európai uniós (EU) előírások megszegésére. Mivel azonnali piaci lehetőség a cseh regionális szektorban nem volt, a Student Agency elhatározta, hogy inkább a távolsági piacra, a PrágaOstrava vasútvonalra fókuszál, ezért kilenc villamos mozdonyt, és 40 db személykocsit szerzett be.

A RegioJet három és félórás utazási időt ajánlott, ami a mozdonyvontatású közlekedéssel ugyan versenyképes, de kb. félórával hosszabb, mint a ČD Pendolino menetideje. A jegy árában a helyfoglalás, a vezeték nélküli internet hozzáférés benne van, ezen kívül minden kocsiban van utaskísérő. A jegyek ára változatlan. A díjszabás egyszerű, könnyű áttekinteni, és választani. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a személyzet az utasokkal barátságos, szolgálatkész legyen. Az első két hónapban több mint százezer utast szállított a RegioJet. A RegioJet elnöke kijelentette, hogy Európában az intercity vonatok között az ülőhely foglaltsági mutató tekintetében a Prága–Ostrava vonalon a legjobb eredményt érték el.

A RegioJet igazgatója kijelentette, nem hiszi, hogy három versenytárs meg tud élni a Prága–Ostrava vonal üzemeltetéséből, és úgy vélte a ČD-nek újra kellene értékelni a távolsági személyszállításban betöltött szerepét. A ČD elnöke kijelentette, ezen az egy vonalon igen sok erőforrást emészthet fel, és ez tönkre teheti másutt a szolgáltatás színvonalát. A régiók és a kormány sok pénzt áldoz a ČD-re, el kell gondolkodni azon, mire fókuszáljon a ČD. A verseny a távolsági forgalomban tovább folytatódik, a következő vonal, amit a RegioJet kiszemelt, az a PrágaBrünn vonal. A RegioJet elnöke kijelentette, a magas jegyárak, a rossz csatlakozások csökkentették a határátmeneti forgalmat. Ezt ők gyökeresen megváltoztatják. Ugyanakkor a ČD fejleszteni kívánja a Prága–Brünn vonal üzemét is, új vonatok beállításával. Ennek érdekében 16 db, 230 km/h sebességű Railjet vonatot tervezett vásárolni a Siemenstől, de végül mégsem jött létre az üzlet.[5]

A magánvállalatoknak a legjövedelmezőbb távolsági személyszállításba való betörését a korszerű pénzügyi, informatikai háttér és technológia támogatja.[6]

Szolgáltatások[szerkesztés]

Csehországban 2009 őszén kapták meg a működési engedélyt, és menetvonalakat igényeltek a 20102011-es menetrendben.[3] A szolgáltatás megindítása a PrágaOstrava vonalon többször késést szenvedett,[7] végül 2011. szeptember 26-án került rá sor Prága és Havířov között kilenc köztes megálló, köztük Ostrava, Olmütz és Pardubice érintésével, napi három vonatpárral. A decemberi menetrendváltáskor ezt kilencre szeretnék emelni, és a szolgáltatást meghosszabbítanák a szlovákiai Zsolnáig, 2012 decemberétől pedig Kassáig járnának a vonatok.[4]

Szlovákiában 2012. március 4-én vették át a szolgáltatást a Pozsony–Komárom-vasútvonalon.[8] A vonalon a ŽSSK 2009-ben 700 ezer utast szállított. A RegioJet sűrűbb, napközben órás, csúcsidőben félórás ütemben közlekedő új vonatai a tervek szerint évente 1,9 millió utast vonzanak majd. A légkondicionált, internetelérést biztosító járműveken a biztonságra a személyzet mellett kamerarendszer is ügyel. A kilenc évre szóló szerződésben a cég a szolgáltatást évi 7,1 millió euróért, az államvasút korábbi megrendelői térítésénél 1,3 millió euróval olcsóbban vállalta.[2][9] Az utasok száma az első hónapban megduplázódott a korábbiakhoz képest.[10]

Járművek[szerkesztés]

RegioJet festésű Siemens Desiro Skalice nad Svitavou állomásán

A RegioJet csehországi vonataihoz 9 darab 1990-ben és 1991-ben gyártott Škoda E630 villamos mozdonyt vásárolt a Ferrovie Nord Milanótól.[3] A társaság használt ABmz 30-70 (12 db), Ampz 18-91 (8 db) és Bmz 21-70 (6 db) típusú személykocsikat is beszerzett az ÖBB-től, amelyek 2011. június elején és július végén érkeztek meg Csehországba, ezzel lehetővé vált, hogy 2011 szeptemberében legalább három vonat szolgálatba állhasson. Mindeközben folyamatban van 50 db új, 200 km/h sebességre alkalmas, légkondicionált személykocsi gyártása a romániai Astra gyárban, amelyek 2011 decemberében állhatnak forgalomba. Ezt követően a használt osztrák kocsik tartalékként fognak működni.[4][7][11]

Szlovákiában 9 db Bombardier Talent dízel motorvonattal közlekedik.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. justice.cz elektronikus cégjegyzék, azonosító szám (IČ): 28333187
 2. ^ a b c Adam Valček: Slovensko je pre RegioJet skúškou (szlovák nyelven). SME, 2011. január 7. (Hozzáférés: 2011. november 14.)
 3. ^ a b c RegioJet launches its yellow spring trains (angol nyelven). Railway Gazette International, 2010. május 17. (Hozzáférés: 2011. november 14.)
 4. ^ a b c RegioJet launch brings inter-city competition (angol nyelven). Railway Gazette, 2011. szeptember 29. (Hozzáférés: 2011. november 14.)
 5. Halász Péter: RegionalBahn: Szertefoszló cseh álmok. regionalbahn.blogspot.de, 2012 [last update]. (Hozzáférés: 2012. május 15.)
 6. Verseny a személyszállítási üzemeltetésben (application/pdf objektum). vasutgepeszet.hu, 2012 [last update]. (Hozzáférés: 2012. május 8.)
 7. ^ a b České koleje zežloutly. Jančurův vlak poprvé vyjel (cseh nyelven). Mladá fronta DNES, 2011. augusztus 25. (Hozzáférés: 2011. november 14.)
 8. Nagyüzem Révkomáromban (magyar nyelven). IHO, 2012. március 5. (Hozzáférés: 2012. március 5.)
 9. Slovak passenger market starts to open (angol nyelven). Railway Gazette, 2011. január 27. (Hozzáférés: 2011. március 25.)
 10. Százezer utas a RegioJeten (magyar nyelven). IHO, 2012. március 30. (Hozzáférés: 2012. március 30.)
 11. Josef Petrák, Juraj Kováč: ÖBB rozdaly karty: ojetiny pro ČD i RegioJet dorazily do Česka (cseh nyelven). ŽelPage, 2011. június 5. (Hozzáférés: 2011. november 14.)

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a RegioJet című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz RegioJet témájú médiaállományokat.