Konténer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Konténer
Konténervonat

A konténer a mindennapok legismertebb szállítóegysége. A rakodási számítások egyszerűsítése céljából, ISO-container néven, egy kötött méretű konténert választottak alapegységül.

A standard ISO konténer méretei[szerkesztés]

Típus Hosszúság Szélesség Magasság Tömeg
6 lábas 1900 mm 1750 mm 1800 mm 500 kg
8 lábas 2438 mm 2000 mm 2221 mm 700 kg
10 lábas 2991 mm 2438 mm 2591 mm 1000 kg
15 lábas 4550 mm 2200 mm 2260 mm 1300 kg
20 lábas 6058 mm 2438 mm 2591 mm 2200 kg
40 lábas 12 192 mm 2438 mm 2591 mm 3700 kg
40 lábas HC 12 192 mm 2438 mm 2900 mm 3900 kg
45 lábas HC 13 500 mm 2438 mm 2900 mm 4200 kg

Konténer típusok[szerkesztés]

Felhasználás szerint:

  • Tengeri, áruszállító konténerek
  • Hűtőkonténerek
  • Tartálykonténerek
  • Irodakonténerek
  • Célkonténerek

Egységrakományképzés[szerkesztés]

A konténerek gazdaságos megtöltését célszoftverek segítik. A rakományok jelentős részét raklapokon rögzítik. A raklapok a konténerekhez hasonlóan standard, szabványokba foglalt méretekkel rendelkeznek, de előfordulnak a szabványtól eltérő belső méretű konténerek is amik paletta szélesek.

Rakodás[szerkesztés]

A targoncáktól a kikötői darucsoportig számtalan eszközt fejlesztettek ki a gyors és biztonságos mozgatáshoz a különböző szállítóeszközök és a célfelhasználók kiszolgálására.

Kombinált konténerszállítás[szerkesztés]

A célállomások között a konténerek többféle fuvarozási rendszerrel kerülnek szállításra. Ezt főleg a határidő/költség arány határozza meg.

Nemzetközi, tengerentúli szállítmányozásban a tranzitidő (például légi szállításhoz képes) megnövekedő hosszát a költségek csökkentésével ellensúlyozza, ilyen esetekben tölt be kiemelkedő szerepet a konténeres szállítás. A konténerek alkalmasak az áruk védelmére - beleértve a dézsmálást is -, illetve a konténerek standard külső és belső méreteinek köszönhetően könnyen kalkulálhatóvá válik a szállítás költsége.

Légi szállítás[szerkesztés]

Külön család a légiszállításhoz kialakított konténerek. Ezeknek a súlya és mérete alkalmazkodik a légijárművek raktereihez.

Építmények[szerkesztés]

Piaci árusok konténerei Amszterdamban

Az összeépített konténerépület előnyei a hagyományos épületekkel szemben a gyors kivitelezhetőség és az előnyös ár. A konténergyártás technológiája alkalmas építmények létrehozására is. A hétvégi háztól, a modulrendszer adta lehetőségek igénybevételével iskola, vagy akár többemeletes ház, vagy más nagyméretű építmény is kialakítható belőle. Érdekes példa a The Nomadic Museum New Yorkban. A standard irodakonténerek tetszőlegesen egymás mellé és egymásra helyezhetőek. Az oldalfalak kihagyásával a belső tér a többszörösére növelhető. A konténerek esztétikus külső és belső kialakításának, műszaki felszereltségének köszönhetően különböző rendeltetésű épületek hozhatók létre, pl. lakó- és irodahelyiségek, tárgyalók, bemutatótermek, iskolák, raktárak, elárusítóhelyek. A konténerek színre festése, belső elrendezése, nyílászárók elhelyezése a megrendelő igénye szerint alakítható ki. A kellemes környezet kialakítása érdekében klímaberendezéssel, redőnnyel, fűtőtesttel szerelhetők fel. A fürdőkonténerek a lakó és irodahelyiségek kiegészítőiként vagy a telephely ideiglenes felszereléseként különálló egységekként is állhatnak.

Konténeres szállítás[szerkesztés]

Az építkezés, lomtalanítás és egyéb alkalmi szállítás népszerű eszköze a nyitott konténer. Két főbb típusa a láncos konténer és a multilift rendszerű konténer. A láncos konténerek további főbb típusa az oldalemelős, és a hátsóemelős konténer. Ezen két típusnál az emelés kivitelezésnél (emelés iránya) található különbség. A multiliftes konténereknél a konténer mintegy felépítményként kerül fel a szállító járműre, így nagyobb térfogatú és tömegét tekintve is méretesebb terhek szállítása is megoldható. Széles térfogat tartományban készül és a szállítása önrakodó céljárművekkel (láncos konténerszállító, illetve multilift rendszerű) történik. A kombinált fuvarozáshoz használt konténereket speciális konténer szállító pótkocsikkal történik (konténer sasszé) a ki illetve berakó állomástól az adott kikötőig.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Commons:Category:Container
A Wikimédia Commons tartalmaz Konténer témájú médiaállományokat.