Prototípus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A prototípus egy korai fázisban lévő termék modellje, amelyet azért készítettek, hogy tesztelje a koncepció hatékonyságát.[1] Egy fejlesztésben lévő termék első példánya, amely megelőzi a sorozatban készült terméket.[2] A fogalmat széles körben használják, például a szemantika, az elektronika, a tervezés és a szoftver programozás terén. A prototípus arra szolgál, hogy műszaki adatokat nyújtson egy valódi, működő rendszer számára.[3] A szó a görög πρωτότυπον (prototüpón, "primitív forma") szóból származik, ez a szó pedig a görög πρῶτος protos ("első") és a τύπος tüposz ("benyomás")[1][4] szavak keresztezése.

Fontos tudni, hogy a prototípusok rosszabb minőségűek, mint a kész termék. Az anyagok és a készítés különbsége miatt lehetséges, hogy egy prototípus nem működik megfelelően, míg a kész termék igen. A prototípusok működhetnek megfelelően, miközben az elkészült terméknek lehetnek hibái, ugyanis a prototípusok anyagai és készítése néha jobban működhetnek, mint a tömeges termelés.

Összességében lehet arra számítani, hogy a külön-külön prototípusok költsége nagyobb, mint a kész terméké az anyagok és a készítés kisebb hatékonysága miatt. A prototípusokat arra is használják, hogy átnézzék a tervezést a költségek csökkentése érdekében.[5]

A prototípus tesztelést lehetséges arra használni, hogy csökkentse annak a kockázatát, hogy egy elképzelés nem működik megfelelően, viszont a prototípusok általában nem tudják megszüntetni az összes kockázatot.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b (2015. április 25.) „Prototype”. UXL Encyclopedia of Science. (Hozzáférés: 2015. július 13.)  
  2. Prototípus szó jelentése. Wikiszótár
  3. Prototyping Definition. PC Magazine. [2012. október 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. május 3.)
  4. Harper, Douglas: prototype (n.). Online Etymology Dictionary
  5. (2001. április 1.) „FPGA prototyping of a RISC processor core for embedded applications”. IEEE Transactions on Very Large Scale Integration (VLSI) Systems 9 (2), 241–250. o. DOI:10.1109/92.924027. ISSN 1063-8210.