Déli pályaudvar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Budapest-Déli pályaudvar
A Déli pályaudvar homlokzata
A Déli pályaudvar homlokzata
Ország Magyarország
Hely  Magyarország, Budapest
Nemzetközi állomáskód 5500007
Névadó Déli Vasút
Megnyitás 1861
Hasznosítása
Felhasználási terület vasútállomás
Tulajdonos MÁV Zrt.
Időzóna közép-európai idő
Elhelyezkedése
Budapest-Déli pályaudvar (Budapest)
Budapest-Déli pályaudvar
Budapest-Déli pályaudvar
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 29′ 58″, k. h. 19° 01′ 30″Koordináták: é. sz. 47° 29′ 58″, k. h. 19° 01′ 30″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Budapest-Déli pályaudvar témájú médiaállományokat.

A Déli pályaudvar Budapest egyik legfontosabb pályaudvara a Keleti pályaudvar és a Nyugati pályaudvar mellett. Modern stílusban épült, eltérően a többi fejpályaudvartól.

Funkciója[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A pályaudvarról indul a Dunántúlt kiszolgáló gyorsvonatok nagy része, illetve a budapesti agglomeráció délnyugati része felé közlekedő személyvonatok. Végállomása a Budapest–GyőrHegyeshalomRajka (1-es) viszonylaton futó személyvonatoknak, illetve a Budapest-Martonvásár-Székesfehérvár (30A) és a Budapest-Pusztaszabolcs (40A) vonalnak. A főváros második legforgalmasabb pályaudvara. Nyáron a balatoni vonatokkal utaznak sokan, télen a hivatásforgalom a jelentősebb.

Fekvése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Budapest I. kerületében, a XII. kerülettel határosan épült fejpályaudvar, a Vérmező mellett, az Alkotás utca és a Krisztina körút találkozásánál. 1972 óta a 2-es metróvonal (Kelet-nyugati metró) végpontja. A 18-as, 59-es, 59A és a 61-es villamosok kötik össze a környék legjelentősebb közlekedési gócpontjával, a Széll Kálmán térrel (19512011: Moszkva tér) és a Móricz Zsigmond körtérrel.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A pályaudvar létrejötte[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1861-ben nyílt meg a Déli Vasút tulajdonában lévő Buda állomás (a Déli pályaudvar elődje), a Buda–Kanizsa vonal végállomásaként. Az épület a vasúttársaság más forgalmas pályaudvaraihoz hasonlóan komolyan felszereltnek számított, és egy facsarnokkal bírt a vasúti sínek felett. A Déli pályaudvar nevet 1873-ban kapta az állomás, nem a földrajzi fekvéséről, hanem a vasúttársaságról.[1][2] 1901-ben a növekvő forgalom következtében a Vérmező felől új jegyváltó-előcsarnok épült.

A Déli pályaudvarhoz szorosan kötődő alagút, amely a Gellért-hegy nyugati oldala alatt húzódik (1927)

A létesítményt a második világháború során teljesen lebombázták, a befutó vasútvonalak is tönkrementek.[2] Az 1940-es évek végének vasúti helyreállítási munkálatai a pályaudvar épületére nem terjedtek ki. Egészen az 1960-as évekig ideiglenes létesítmények szolgálták az utasokat, szóba került az állomás Kelenföldi vasútállomásra történő kitelepítése is. 1962-ben új üveg csarnokot emeltek a vágányok végén, ideiglenes perontetővel.[2]

Rekonstrukció (1970–1975)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Végül Kővári György építész 19681974 között készült tervei alapján 1970-ben megindult a pályaudvar rekonstrukciója. 1974-ben a régi épületek bontási munkálatainak során előkerült az egykori indóház alapkőletételénél használt ónhenger, melyet azóta a Közlekedési Múzeum őriz. A jelenlegi pénztár- és a várócsarnok nyugati fele néhány lépcsővel 1973-ban a 2-es metró átadásával egy időben nyílt meg. A teljes épületkomplexum azonban csak 1975-re készült el. 1983-ban került felsővezeték a vágányok fölé.[2]

A rendszerváltás után[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A pályaudvar egyik peronja
A pályaudvar vágányhálózata

2001-ben perontetőt emeltek a 4. és az 5. vágány közé,[2] a közvetlenül Zalaegerszegen át Szlovéniába tartó InterCity járat beindítása előtt. A tető felhúzásának áldozatul estek a pályaudvar terebélyes lombú fái.

Mára az épületek állapota erősen leromlott, emiatt egy időben újra napirendre került a pályaudvar megszüntetése és az általa ellátott feladatok Kelenföldre történő kitelepítése. Ettől a tervtől időközben elálltak. Jelenleg – magántőke bevonásával – a pályaudvar teljes átépítését tervezik, amelynek költségeit a vágányok lefedésével és a személyszállításhoz nem közvetlenül kapcsolódó funkciók áttelepítésével nyert területek kereskedelmi célú hasznosításából fedeznék.

Addig is a közelmúltban pótolták az álmennyezetek leszakadt hézagait, a pénztárcsarnok főhomlokzatán a hiányzó fehér sávok burkolatait és a kitört üvegeket.[2] A Koronaőr utca felőli szárny vasbeton korlátjait is beburkolták. A pénztárcsarnok egykori étterme nemrég újra üzemel. A Kálvin tér metróépítés miatt félig lebontott aluljárójának egyik megszűnt kávézója költözött be és újította fel. 1975-ös korabeli állapotának megfelelően fogadja vendégeit.

2014 végén az új menetrend életbelépésével egy újabb fejezet zárult le a pályaudvar történetében, decembertől ugyanis már annyi Stadler FLIRT villamos motorvonat üzemelt, hogy több évtizednyi munka után a hagyományos ingavonatok (MÁV V43 sorozat + Bhv kocsik + vezérlőkocsi összeállítás) feleslegessé váltak és elbúcsúztak véglegesen a Délitől.[3]

Megközelítés budapesti tömegközlekedéssel[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Égtájak és pályaudvarok in: Mazsola Tananyag 10. rész: "Száz vasutat, ezeret!" (Hozzáférés: 2014. február 2.)
  2. ^ a b c d e f Pál Anna, Nagy József: Miért Déli a Déli? (magyar nyelven). Hír24, 2015. február 8. (Hozzáférés: 2015. február 11.)
  3. Vörös Attila: IHO - Vasút - Most akkor örülünk?. iho.hu, 2014 [last update]. (Hozzáférés: 2014. december 15.)

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]