Akadémiaújtelep megállóhely

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Akadémiaújtelep megállóhely
Ország Magyarország
Hely Budapest
Felhasználási terület vasúti megállóhely
Egyéb jellemzők
Része ennek Magyarország vasúti közlekedése
Szomszédos állomások
Vasútvonalak
Elhelyezkedése
é. sz. 47° 29′ 08″, k. h. 19° 13′ 22″Koordináták: é. sz. 47° 29′ 08″, k. h. 19° 13′ 22″

Akadémiaújtelep megállóhely a Budapest–Hatvan-vasútvonal egyik legújabb állomása, melynek építése és átadása, majd menetrendbe illesztése 2019-ben várható.

Az állomás Budapest XVII. kerületében, azon belül az Akadémiaújtelep nevű városrész északi határvonala mentén épül meg az 506-508-ik utcák vonalában, a forgalmas Pesti út és a Budapest-Hatvan vasútvonal közötti területen. Helyén korábban nem volt megálló.

Története[szerkesztés]

Akadémiaújtelep két forgalmas vasútvonal között helyezkedik el. Északról a Budapest–Hatvan-vasútvonal , délről a Budapest–Újszász–Szolnok-vasútvonal határolja. A városrész mellé már legalább 2007 óta tervben volt egy új vasúti megállóhely létesítése, igaz annak helyét a XVII. kerületi önkormányzat a Budapest–Újszász–Szolnok-vasútvonal mentén képzelte el, Akadémiaújtelep és Madárdomb találkozásánál.[1]

Ezt az elképzelést a 2010-es évek budapesti közösségi közlekedési fejlesztési tervei írták felül, aminek távlati terveiben a 2020-as évek elején az M2-es metróvonal tervezett meghosszabbítása egy rákoskeresztúri szárnyvonal megépítését is magában foglalja. Amennyiben a mostani tervek a valóságba is átkerülnek, a metró a most épülő vasútállomásnál keresztezné majd a Budapest-Hatvan vasútvonalat.[2]

Kapcsolódó állomások[szerkesztés]

A vasútállomáshoz az alábbi állomások vannak a legközelebb:

Megközelítés tömegközlekedéssel[szerkesztés]

Az állomáshoz az 509. utca buszmegálló van a legközelebb.

Források[szerkesztés]

  1. RÁKOSMENTE KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI AKCIÓTERVE 2008-2020, rakosmente.hu, 2007. december (utolsó hozzáférés: 2019. január 30.)
  2. Távoli közeljövő iho.hu, 2018. január 29.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]