Régiakadémiatelep

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Régiakadémiatelep
Az EVM Zrt. (a Wu2, a Caola, a Bip, az Ultra, a Komfort és egyéb márkák gyártója) budapesti központja a Cinkotai úton
Az EVM Zrt. (a Wu2, a Caola, a Bip, az Ultra, a Komfort és egyéb márkák gyártója) budapesti központja a Cinkotai úton
Közigazgatás
TelepülésBudapest
KerületXVII.
Alapítás ideje1930-as évek
Irányítószám1172
Népesség
Teljes népesség1164 fő (2001)[1] +/-
Elhelyezkedése
Régiakadémiatelep (Budapest XVII. kerülete)
Régiakadémiatelep
Régiakadémiatelep
Pozíció Budapest XVII. kerülete térképén
é. sz. 47° 29′ 26″, k. h. 19° 14′ 57″Koordináták: é. sz. 47° 29′ 26″, k. h. 19° 14′ 57″
A Wikimédia Commons tartalmaz Régiakadémiatelep témájú médiaállományokat.

Régiakadémiatelep Budapest XVII. kerületének egyik városrésze.

Fekvése[szerkesztés]

Keleten és északon Rákosliget, nyugaton az Egyesült Vegyiművek, míg délen a Rákos-patak határolja.

Határai[szerkesztés]

Gyöngytyúk utca északi oldalán fekvő teleksor északi határvonala a Cinkotai út – Liszt Ferenc utca – a MÁV péceli vonala – Cinkotai út a Gyöngytyúk utca északi oldalán fekvő teleksor északi határvonaláig.[2]

Története[szerkesztés]

Rákoskeresztúr területének egy része volt, amely az 1873-ban gróf Vigyázó Sándor tulajdonába került a Podmaniczky Zsuzsannával kötött házassága révén. Fia, Ferenc, neves jogász és a főrendiház tagja, utód nélkül halt meg, és birtokait, valamint értékes gyűjteményeit – apja akaratának megfelelően – a Magyar Tudományos Akadémiára hagyta. A mezőgazdasági területek parcellázását az új tulajdonos, a Magyar Tudományos Akadémia kezdeményezte, és így alakult ki az 1930-as években Rákoskeresztúr község részeként a családi házas Régiakadémiatelep, majd 1950. január 1-je után, már Budapest részeként az Akadémiaújtelep.

Gazdaság[szerkesztés]

Régiakadémiatelep nyugati szélén, a Cinkotai út mentén található az Egyesült Vegyiművek, ami 1956-os létrehozása óta (ott addig egy szintetikus gumit gyártó üzem működött) elsősorban háztartási vegyi termékeket gyártott olyan márkaneveken, mint Wu2, Caola, BIP, Ultra stb. A cég az 1980-as években Magyarország legnagyobb vállalatai közé tartozott. Privatizálták. A gyártelepen a termelés 2014 elején megszűnt.

Ahol a Rákos-patak keresztezi a cinkotai utat, ott a pataknál a kőbányai oldalon a pesti út felől a vasúthoz közelebbi oldalon a fák között lapul két tó is, melyek az Egyesült Vegyiművek vízkivételi helye volt, mindkettő mesterséges tó. Az egyik hosszúkás és el van kerítve, míg a másik a Vegyi-tó nevet viseli (nincs benne vegyi hulladék), közterület, és teljesen szabályos négyzet alakú, kutak által táplált tó. Utóbbin egy „benyúló”, a tó egy kis részére benyúló beton kút helyezkedik el, a végén egy nagyon mély, vízzel teli, szűk lyuk látható, ez a kút.

Közlekedés[szerkesztés]

A kerület egyik legforgalmasabb útja, a Cinkotai út a városrész nyugati szélén halad. Busszal az Örs vezér teréről a 176E és a 276E autóbuszokkal, míg Rákoskeresztúr felől a 46-os autóbusszal lehet elérni. Önálló vasútállomása az 1990-es évek eleje óta nincs, amióta az itteni „Rákoskeresztúrnak” nevezett megállót bezárták. Sokszor felvetődött már egy, a Pesti utat valamelyest tehermentesítő út létesítése többnyire a Rákos-patak mentén a városrész délnyugati szegletében, ám ez különböző okok miatt mindeddig nem valósult meg, ahogy a vasútállomás újranyitására sem került sor, ami szintén többször is felmerült már.

Források[szerkesztés]

  1. a KSH 2001-es népszámlálási adatai
  2. Budapesti utcanevek A - Z. Corvina, 2013. 64. old.