Vigyázó Ferenc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Vigyázó Ferenc
Mellszobra. Vastagh László alkotása.
Mellszobra. Vastagh László alkotása.
Született 1874. április 5.
Bécs
Elhunyt 1928. július 31. (54 évesen)
Bécs
Foglalkozása politikus,
felsőházi tag,
jogi író
A Wikimédia Commons tartalmaz Vigyázó Ferenc témájú médiaállományokat.

Gróf bojári Vigyázó Ferenc Antal József[1] (Bécs, 1874. április 5. – Bécs, 1928. július 31.) magyar politikus, a felsőház tagja, jogi író.

Pályája[szerkesztés]

Vagyonos dunántúli köznemesi családban született bojári Vigyázó Sándor és aszódi Podmaniczky Zsuzsanna bárónő gyermekeként.[2] A budapesti egyetemen jogi diplomát szerzett. 1895. június 25-én édesapjával, leánytestvérével, bojári Vigyázó Jozefával és Bolza Pál sógorával együtt grófi címet kapott I. Ferenc József magyar királytól.[3] Az 1905. évi választáson az apatini kerület képviselőjévé választotta, de a következő évben nem vállalt képviselőséget. A főrendiház tagja volt 1918-ig, itt több ízben viselt jegyzői tisztséget. 1928-ban öngyilkos lett.

Végrendeletében a Magyar Tudományos Akadémiára hagyta földbirtokait, házait és egyéb értékeit, köztük értékes könyv-, kódex- és képgyűjteményét, valamint a Podmaniczky–Vigyázó-kastélyt. A hagyaték értékét huszonöt millió pengőre becsülték. Az MTA korábbi nagy vagyona az első világháború után megsemmisült, illetve elinflálódott. Ezért mindenki örömmel üdvözölte a fejedelmi Vigyázó-hagyatékot, és csak később derült ki, hogy a vagyont súlyos tartozások terhelik. A rokonok, ügyvédek, szakértők és hitelezők kielégítése fejében hat év alatt tíz millió pengőt fizetett ki az MTA az örökölt tőkéből, de a megmaradt hagyaték értéke még így is igen nagy volt.

Vigyázó Ferenc 1928-as halálával kihalt a rövid, két nemzedékes bojári Vigyázó család grófi ága. Földbirtokait gróf Bolza Pál és gróf Vigyázó Jozefa lánya gróf Zichy Domonkosné Bolza Marietta (19111996) grófnő örökölte[2]

Munkái[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. K 19 - Király Személye Körüli Minisztérium Levéltára - Királyi könyvek - 69. kötet - 761 - 768. oldal
  2. a b http://library.hungaricana.hu/hu/view/MEGY_JNSZ_Tiszvil_04/?query=SZO%3D(vigy%C3%A1z%C3%B3%20ferenc)&pg=63&layout=s
  3. K 19 - Király Személye Körüli Minisztérium Levéltára - Királyi könyvek - 69. kötet - 646. oldal

Források[szerkesztés]