Bolza Pál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bolza Pál
Bolza Pál.jpg
Született

Tiszakürt
Elhunyt

Somogyhárságy
Állampolgársága magyar
Foglalkozása tájépítész
A Wikimédia Commons tartalmaz Bolza Pál témájú médiaállományokat.

Bolza Pál gróf (Tiszakürt, 1861. augusztus 18.Somogyhárságy, 1947. június 8.) magyar kertépítész, a Szarvasi arborétum megalkotója.

Élete[szerkesztés]

Bolza Pál gróf 1861-ben született Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Tiszakürtön. Apja Bolza II. Péter (18241881), aki Tiszakürtre nősült; anyja gróf Tige Mária volt; ők létesítették, illetve alapozták meg a kúriával együtt a jelenleg is létező tiszakürti arborétumot. Bolza Pálék öten voltak testvérek, valamennyien fiúk, akik közül Pál volt a legfiatalabb.

Apja legidősebb testvére, József – ki apja után a II. József néven szerepelt – volt a család "Pepi" bácsija, Tiszakürtön élt, és nőtlen volt. Ő hagyta legfiatalabb testvére, II. Péter legkisebb gyermekére, Pálra (18611947) azt a területet, ahol ma a szarvasi arborétum van.

Bolza Pál felsőbb iskolai tanulmányait a budapesti egyetemen folytatta, ahol jogot végzett, de már 28 éves korától kezdve kertépítéssel, tájkertészettel, növénymeghonosítással foglalkozott.

Szarvason, a nagybátyjától Bolza Józseftől örökölt területen létesített arborétummal be akarta bizonyítani, hogy az Alföld legszegényebb táján is meg lehet honosítani más éghajlathoz szokott növényeket és biztosítani egészséges fejlődésüket.

Az arborétumban 1957-ben 1392 fajt és változatot vettek számba; köztük fa, cserje, évelő virág is található, melyeknek hazája Alaszkától Mexikóig, Szibériától a Himalája déli lejtőjéig terjed, de vannak Afrikából származó fajták is.

Somogyhárságyon, 1947. június 8-án, 86 évesen érte a halál.

Házassága és gyermeke[szerkesztés]

Budapesten, 1895. augusztus 3.-án kötött házasságot bojári gróf Vigyázó Jozefa Antónia Alexandriával (18681912), gróf Vigyázó Sándor (1825–1921) és báró Podmaniczky Zsuzsanna asszony lányával. A házasságukból egyetlenegy leány született:

  • gróf Bolza Mariette (19111996) festő, grafikus. Férje, zicsi és vázsonkeői gróf Zichy Domonkos (19041975).

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Gudenus János József: A magyarországi főnemesség XX. századi genealógiája. Bp., 1990-1999.
  • Magyar politikai lexikon. Szerk. T. Boros László. (Bp., 1929)
  • Révai Új Lexikona. Főszerk. Kollega Tarsoly István. Szekszárd, Babits, 1996-.
  • Arcképek Szarvas múltjából. Írta és szerk. Tóth Lajos, rajz Kékesi László. Szarvas, Szarvas Város Barátainak Köre, 1983.
  • Új magyar életrajzi lexikon. Főszerk. Markó László. Bp., Magyar Könyvklub.