Gózon Gyula Kamaraszínház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gózon Gyula Kamaraszínház
A színház épülete
A színház épülete
Település Budapest XVII. kerülete
A Wikimédia Commons tartalmaz Gózon Gyula Kamaraszínház témájú médiaállományokat.
Gózon Gyula életnagyságú szobra a Kamaraszínház bejárata fölött. Babusa János alkotása.

A Gózon Gyula Kamaraszínház Budapest XVII. kerületében, Rákosmentén található.

Az épület előtörténete[szerkesztés]

Az épület, ahol a színház jelenleg működik 1905-1910 között épült, földszintje eredetileg a mellette fekvő sportpályát üzemeltető Rákosligeti Sport SC kiszolgálására épült – ma a színház előcsarnokaként funkcionál – míg az első emeletet eredetileg is kisebb előadások, bálok megtartására alakították ki, így a jelenlegi színpad is itt található. A harmadik szinten találhatók az öltözők és a titkáráság. A második világháború után apácák otthonaként és munkahelyeként funkcionált, majd a rendszerváltást követően egy darabig üresen állt.

A színház története[szerkesztés]

A színház 1999. november 20-án tartotta első bemutatóját (Füst Milán: Máli néni) a kerület művelődési házában. Az épület belső tereit a 2000-es évek elején felújították és színházzá alakították. A Gózon Gyula Kamaraszínház Alapítvány 2000-ben költözhetett be a jelenlegi, felújított épületbe, amelyet térítésmentesen bocsátott rendelkezésére a kerületi önkormányzat.

Ekkor került fel a bejárat fölé egy álerkélyre a színház névadójának, a Rákosligeten élt Gózon Gyula életnagyságú szobra. Az épület külső tatarozását és az azt körülvevő terület rendbetételét (pl. a parkoló leaszfaltozása) várhatóan 2009 tavaszára tervezték, de az nem valósult meg.

2019. nyári állapot szerint az épület zárva van, a tatarozás továbbra is csak terv maradt.[forrás?]

Commons:Category:Gózon Gyula Theater
A Wikimédia Commons tartalmaz Gózon Gyula Kamaraszínház témájú médiaállományokat.

Források[szerkesztés]