Nagy Ibolya (színművész, 1962)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nagy Ibolya
Életrajzi adatok
Született 1962augusztus 19. (56 éves)
Szombathely
Származás magyar magyar
Pályafutása
Iskolái Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola debreceni tagozat (1985)
ELTE BTK kulturális menedzser (2001)
Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar magánének szak(2016)
Aktív évek 1985-
Híres szerepei Médi Három a kislány
Mariska Liliomfi
Lebstück Mária Mária Főhadnagy
Sylvia Csárdáskirálynő
Annina Traviata
Sybill Sybill
Díjai
További díjakDéryné-díj (1993)

Nagy Ibolya weboldala
PORT.hu-adatlap

Nagy Ibolya (Szombathely, 1962. augusztus 19. –) magyar Déryné-díjas énekesnő, színésznő, operett primadonna, a Dankó Rádió alapító szerkesztő- műsorvezetője, melyben a Túl az Óperencián című operettműsort szerkeszti és vezeti.

Életút[szerkesztés]

Nagy Ibolya énekesnő-színésznő-műsorvezető, Szombathelyen született és tanult 18 éves koráig. 9 évesen már szólót énekelt a Tanárképző Főiskola kórusában, mellyel versenyekre és kórusfesztiválokra járt belföldön és külföldön egyaránt. Hegedülni és zongorázni tanult, de igazán komolyra a Konzervatóriumban vált a zene iránti elkötelezettsége. Főleg az éneklés vonzotta. Ezt a Debreceni Zeneművészeti Főiskola követte, ahol magánének és zeneelmélet szakon végzett.

A diploma megszerzése után, a Miskolci Nemzeti Színház primadonnája lett, ahol énekelt operát, operettet, musicalt és játszott prózai főszerepet is, de igazából az operettek világában érezte a legjobban magát, mert itt minden együtt van, amit egy zenés színésznő kívánhat: csodálatos áriák, remek prózai villanások, zene, tánc. Elénekelte az operett irodalom legszebb női főszerepeit. Vendégművészeként fellépett a debreceni, szegedi, kecskeméti, soproni, veszprémi és a Budapesti Operettszínházban is.

  • 2001-ben az ELTE BTK-n kulturális menedzser másoddiplomát szerzett.
  • 2001-től 2010-ig a Kovács József által alapított INTEROPERETT állandó tagja volt. Az Újévi gálakoncerteket a Magyar Televízió ( és gyakran több ország televíziója is) élőben közvetítette.
  • 2010-11 és 12-ben, egy osztrák-magyar koprodukcióban bemutatott Csárdáskirálynő, majd Cirkuszhercegnő címszerepében láthatta a német és magyar közönség.

Gyakran koncertezett az USA-ban és Kanadában, de fellépett Ausztriában, Németországban, Svájcban, Izraelben, Angliában és Finnországban is.

Férjnél van. Két gyermek boldog édesanyja.

2012 óta a Dankó Rádió felelős szerkesztő-műsorvezetője, melyben a Túl az Óperencián című operettműsort vezeti, szerkeszti. Ez a munka azért is jelentős, mert ezzel az operett műfaja ismét napi rendszerességgel, történelmi és zenei kontextusában jelenik meg a közmédiában.

2016-ban MASTER diplomát szerzett a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának magánének szakán.

Fontosabb színházi szerepei[szerkesztés]

Filmek, tv[szerkesztés]

  • Interoperett újévi koncertek
  • "Jöjj vissza hozzám..." - Kovács Józsi születésnapi műsora

Díjak, elismerések[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]