Ugrás a tartalomhoz

Maladype Színház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Maladype Színház
Általános adatok
Korábbi neveiVareso Aver[1]
Alapítva2001
Státusfüggetlen színház
Profilműhelymunkára építő sajátos színházi nyelv és gondolkodás
AlapítóBalázs Zoltán
Fenntartókizárólag pályázati forrásokból
JátszóhelyekMaladype Bázis, Thália Színház, Trafó – Kortárs Művészetek Háza, Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér, Fészek Művészklub
Személyzet
Művészeti vezetőBalázs Zoltán
Gazdasági vezetőBalázs Katalin

Színészek9
Elérhetőség
CímMaladype Bázis 1088 Mikszáth tér 2.
PostacímMaladype Színház Közhasznú Egyesület 1138 Pozsonyi út 12. fsz. 2.
Telefonszám+36 70/3268 108
Honlaphttp://www.maladype.hu/
E-mailmaladype@maladype.hu

A Maladype Színház 2001-ben alakult magyar színtársulat, amely egy állandó társulattal és alkotótársakkal működő nemzetközi hírű, többszörösen díjazott független színház.

Balázs Zoltán rendező-művészeti vezető irányításával létrehozott előadásai kitartóan vizsgálják a színház különleges minőségeit, komoly szakmai visszhangot kiváltó, új színházi nyelvvel kísérletező produkciók.

Neve[szerkesztés]

A megalakulásakor cigány-magyar színházként induló Maladype az eltelt évek alatt címke nélküli, független, a nemzetközi piacon is keresett társulattá vált. Neve lovári eredetű szó, jelentése: találkozások és esszenciálisan kifejezi működésmódjukat: a csapat folytonosan keresi a találkozásokat az új színházi formákkal, a közönséggel, a más színházi rendszerekből és kultúrákból érkező, kalandra vágyó művészekkel, alkotótársakkal.[2]

Megalakulás és történet[szerkesztés]

A társulat ezen a néven 2001-ben Balázs Zoltán vezetésével jött létre. Előzménye a Dragan Ristic által 2000-ben alapított romák és nem-romák által cigány nyelven játszó Vareso Aver (Valami más) társulat volt, mely először a Vérnász című darabot mutatta be.

2001-ben Balázs Zoltán végzős főiskolai hallgatóként vállalta el Ionesco Jacques vagy a behódolás darabjának rendezését. Ettől fogva az ő vezetésével a régi tagokkal immár Maladype Színház néven működik és alkot a társulat.

Szelleme[szerkesztés]

A Maladype önmeghatározása szerint "úgynevezett független" színház.[3] Ez egyrészt azt jelenti, hogy az alkotásai létrehozásának költségigényét vállalkozási bevételeiből fedezi és e mellett közpénzből csak évről évre beadott pályázatokból gazdálkodik.

„Függetlensége” azonban nemcsak szervezeti formájának, hanem szellemiségének és a színházról alkotott elképzeléseinek is lényege.
– Maladype Színház

A társulat színházi nyelvére a kritika szerint egyedülálló módon jellemző a közönséggel interaktív véletlenszerű helyzetekből megvalósuló alkotás.

Tudatosan keresi a színházi-, és a nem színházi terek adta váratlan lehetőségeket, a szabálytalan színészi megoldásokat és azokat a közvetlen nézői reakciókat, melyek mentesek a hagyományos színházi elvárásoktól és klasszikus viselkedésformáktól.

A színház megváltozott társadalmi szerepéből következően alapvető feladatuknak tekintik a színház és közönsége új szemléletű kapcsolatrendszerének és kommunikációjának tudatos építését.

A színház története és alkotói korszakai[szerkesztés]

Első korszak

A társulatot kezdetben sem a cigány, sem az általános kulturális szervezetek nem támogatták. 2004-es Négerek című előadásuk próbaidőszaka alatt sem rendelkeztek még állandó próba- és játszóhellyel, míg Csányi János igazgató meg nem hívta a társulatot a Bárka Színházba, ahol akkoriban Balázs Zoltán játszott és rendezett, és ahol folyamatos próba- és bemutató lehetőséget biztosítottak nekik.

A Maladype első korszakához köthető előadásokat a szakralitáshoz, kreált rítusokhoz való kötődésükön túl a „színpadi költészet” fogalmával lehet a legpontosabban megközelíteni: ezen előadásaik pontos rendezői-színészi partitúra és gazdagon szőtt asszociációs háló mentén szerveződnek; interdiszciplináris gazdagság, különleges szépségű látványvilág (díszlet, jelmez, fény) és sajátos horizontális és vertikális térhasználat jellemezi őket. Az előadásokban speciális időkezelés figyelhető meg, amely a mozgásvilágot és a hangzást is meghatározza: szokatlan gesztusrendszerrel dolgoznak, a mozgás tempójának átgondolt és tudatos használatával (kilassítás és időmérő gesztusok), nem ritkán akrobatikus elemeket is beépítve. Ezen előadásaik sajátosságai közé tartozik az újszerű vokális hangkeltés is: zenei és (gyakran többnyelvű) nyelvi játékok használatával változatos akusztikus síkokat szólaltatnak meg (zene, animális-utánzó hangkeltések, ritmikus szövegmondás/szövegzene). A darabokat a látvány-hangzás-mozgás-szöveg-színészi játék gondolatvezérelt egyensúlya jellemezi.

Második korszak

A társulat 2008-ban elhagyja a Bárka Színházat és a Thália Színház Régi Stúdiójába költözik, de egyre égetőbbé válik számukra a saját, önálló játszóhely kérdése. Ez 2009-re valósul meg: Übü király című előadásuk nyílt próbái és bemutatója már a Mikszáth téri nagypolgári lakásban, a Maladype Bázison kap helyet; ekkor a társulat strukturálisan is átalakul.

A Maladype második korszakához köthető előadások az improvizáció, véletlenszerűség, teremtő fantázia és gyermeki játékosság fogalmai mentén szerveződnek. Lényegi elemük a humor és a virtuóz színészi játék; expresszivitás, reflektáló/kommentáló gesztusok beépítése. A színészi játékot meghatározza a minden (akár a nézőtérről érkező) effektre reagáló érzékenység, a színészek és a nézők közötti együttműködés, poentírozott dialógusok, erős gesztusnyelv, excentrikus és groteszk előadásmód, akrobatikus mozgás, pontos kifejezés és megfogalmazás, a variációk, dekonstrukció-konstrukció játékai. Az ebbe az időszakba tartozó darabok textúrája leginkább a kollázsszerűség-montázsszerűség fogalmakkal írható le; sajátságuk a spontaneitás és jelentésképzés harmonikus jelenléte. Látványvilágukat a minimalista díszlet, a látványtér és a sűrített tér átgondolt használata jellemzi.

Társulat (2023/2024)[szerkesztés]

[4]

Díjak, elismerések[szerkesztés]

A társulat által elnyert díjak[szerkesztés]

 • 2020 - Fődíj - XIV. Nemzetközi Gombrowicz Fesztivál, Radom, Lengyelország
 • 2020 - Közönségdíj - XIV. Nemzetközi Gombrowicz Fesztivál, Radom, Lengyelország
 • 2020 - Kollektív színészi munka díja - XIV. Nemzetközi Gombrowicz Fesztivál, Radom, Lengyelország
 • 2018 - A Diákzsűri különdíja "A kiemelkedő összjátékért és képi megfogalmazásért" (Augusztus) - XXX. Határon Túli Színházak Fesztiválja, Kisvárda[5]
 • 2018 - A zsűri díja "A kollektív alkotásért" (Augusztus) - ISTROPOLITANA Nemzetközi Színházi Fesztivál, Pozsony, Szlovákia[5]
 • 2018 - A zsűri különdíja "A legeredetibb zenei koncepció színpadi megvalósításáért" (Remek hang a futkosásban) - FIAT Nemzetközi Színházi Fesztivál, Podgorica, Montenegró[6]
 • 2014 - Legjobb előadás (Übü király) - FIAT Nemzetközi Színházi Fesztivál, Podgorica, Montenegró[7]
 • 2010 - 37. INFANT (International Festival of Alternative and New Theatre): a legsikeresebb előadásért járó fődíj (Tojáshéj, Újvidék)[8][9]
 • 2005 - Artisjus előadóművészeti jutalom (Négerek) [10][11][12]
 • 2005 - Színikritikusok Díja Sáry László zeneszerzőnek (Négerek)[13]
 • 2003 - Színikritikusok Díja, A legjobb alternatív előadás (Bolondok iskolája)[14]
 • 2003 - Legjobb alternatív együttes (Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottsága)[15]

Előadásaikhoz köthető egyéb díjak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Kovács Bálint: Vareso aver (valami más), Criticai Lapok 2015/7-8. szám, criticailapok.hu - 2015.
 2. Szemere Katalin: A találkozások tíz éve - Népszabadság (2011. november). maladype.hu. [2014. október 28-i dátummal az eredetiből archiválva].
 3. A Maladype leírása magáról. [2014. május 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. június 5.)
 4. Balázs: Társulati tagok. www.maladype.hu. (Hozzáférés: 2021. március 21.)
 5. a b Mónika, Németh: Augusztus. www.maladype.hu. [2019. július 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. július 31.)
 6. Balázs: Remek hang a futkosásban. www.maladype.hu. [2019. július 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. július 31.)
 7. Balázs: Übü Király. www.maladype.hu. (Hozzáférés: 2019. július 31.)
 8. Awards 37th International Festival of Alternative and New Theatre - 2010. július 2.
 9. Fődíjat nyert a Tojáséj! - INFANT Fesztivál, Maladype Színház - 2010.
 10. Balázs: Négerek. www.maladype.hu. (Hozzáférés: 2019. július 31.)
 11. Az Artisjus Zenei Alapítvány díjazottjai, muvesz-vilag.hu - 2005. december 16.
 12. ARTISJUS-díjak előadóművészeknek, Fidelio.hu - 2006. január 13.
 13. A Színikritikusok Díja 2004/2005. Színház.hu. (Hozzáférés: 2019. július 31.)
 14. Színikritikusok Díja 2002/2003 (hu-HU nyelven). Fidelio.hu. (Hozzáférés: 2019. július 31.)
 15. Balázs: Bolondok iskolája. www.maladype.hu. (Hozzáférés: 2019. július 31.)
 16. Sáry László (hu-HU nyelven). Artisjus. (Hozzáférés: 2019. július 31.)
 17. A Színikritikusok Díja. Színház.hu. (Hozzáférés: 2019. július 31.)
 18. Poszt, díjazottak, 2004, szinhaz.hu - 2004. június 12.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]