Maladype Színház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Maladype Színház
Általános adatok
Korábbi nevei Vareso Aver[1]
Alapítva 2001
Státus független színház
Profil műhelymunkára építő sajátos színházi nyelv és gondolkodás
Alapító Balázs Zoltán
Fenntartó kizárólag pályázati forrásokból
Játszóhelyek Maladype Bázis, Thália Színház, Trafó – Kortárs Művészetek Háza, Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér, Fészek Művészklub
Személyzet
Művészeti vezető Balázs Zoltán
Gazdasági vezető Balázs Katalin (gazdasági vezető, ügyvezető)[2]

Színészek 9
Elérhetőség
Cím Maladype Bázis 1088 Mikszáth tér 2.
Postacím Maladype Színház Közhasznú Egyesület 1138 Pozsonyi út 12. fsz. 2.
Telefonszám +36 70/3268 108
Honlap http://www.maladype.hu/
E-mail maladype@maladype.hu

A Maladype Színház 2001-ben alakult magyar színtársulat, amely egy állandó társulattal és alkotótársakkal működő nemzetközi hírű, többszörösen díjazott független színház.

Balázs Zoltán rendező-művészeti vezető irányításával létrehozott előadásai kitartóan vizsgálják a színház különleges minőségeit, komoly szakmai visszhangot kiváltó, új színházi nyelvvel kísérletező produkciók.

Neve[szerkesztés]

A megalakulásakor cigány-magyar színházként induló Maladype az eltelt évek alatt címke nélküli, független, a nemzetközi piacon is keresett társulattá vált. Neve lovári eredetű szó, jelentése: találkozások és esszenciálisan kifejezi működésmódjukat: a csapat folytonosan keresi a találkozásokat az új színházi formákkal, a közönséggel, a más színházi rendszerekből és kultúrákból érkező, kalandra vágyó művészekkel, alkotótársakkal.[3]

Megalakulás[szerkesztés]

A társulat ezen a néven 2001-ben Balázs Zoltán vezetésével jött létre. Előzménye a Dragan Ristic által 2000-ben alapított romák és nem-romák által cigány nyelven játszó Vareso Aver (Valami más) társulat volt, mely először a Vérnász című darabot mutatta be.

2001-ben Balázs Zoltán végzős főiskolai hallgatóként vállalta el Ionesco Jacques vagy a behódolás darabjának rendezését. Ettől fogva az ő vezetésével a régi tagokkal immár Maladype Színház néven működik és alkot a társulat.

Szelleme[szerkesztés]

A Maladype önmeghatározása szerint "úgynevezett független" színház.[4] Ez egyrészt azt jelenti, hogy az alkotásai létrehozásának költségigényét vállalkozási bevételeiből fedezi és e mellett közpénzből csak évről évre beadott pályázatokból gazdálkodik.

„Függetlensége” azonban nemcsak szervezeti formájának, hanem szellemiségének és a színházról alkotott elképzeléseinek is lényege.
– Maladype Színház

A társulat színházi nyelvére a kritika szerint egyedülálló módon jellemző a közönséggel interaktív véletlenszerű helyzetekből megvalósuló alkotás.

Tudatosan keresi a színházi-, és a nem színházi terek adta váratlan lehetőségeket, a szabálytalan színészi megoldásokat és azokat a közvetlen nézői reakciókat, melyek mentesek a hagyományos színházi elvárásoktól és klasszikus viselkedésformáktól.

A színház megváltozott társadalmi szerepéből következően alapvető feladatuknak tekintik a színház és közönsége új szemléletű kapcsolatrendszerének és kommunikációjának tudatos építését.

A színház története és alkotói korszakai[szerkesztés]

Első korszak

A társulatot kezdetben sem a cigány, sem az általános kulturális szervezetek nem támogatták. 2004-es Négerek című előadásuk próbaidőszaka alatt sem rendelkeztek még állandó próba- és játszóhellyel, míg Csányi János igazgató meg nem hívta a társulatot a Bárka Színházba, ahol akkoriban Balázs Zoltán játszott és rendezett, és ahol folyamatos próba- és bemutató lehetőséget biztosítottak nekik.

A Maladype első korszakához köthető előadásokat a szakralitáshoz, kreált rítusokhoz való kötődésükön túl a „színpadi költészet” fogalmával lehet a legpontosabban megközelíteni: ezen előadásaik pontos rendezői-színészi partitúra és gazdagon szőtt asszociációs háló mentén szerveződnek; interdiszciplináris gazdagság, különleges szépségű látványvilág (díszlet, jelmez, fény) és sajátos horizontális és vertikális térhasználat jellemezi őket. Az előadásokban speciális időkezelés figyelhető meg, amely a mozgásvilágot és a hangzást is meghatározza: szokatlan gesztusrendszerrel dolgoznak, a mozgás tempójának átgondolt és tudatos használatával (kilassítás és időmérő gesztusok), nem ritkán akrobatikus elemeket is beépítve. Ezen előadásaik sajátosságai közé tartozik az újszerű vokális hangkeltés is: zenei és (gyakran többnyelvű) nyelvi játékok használatával változatos akusztikus síkokat szólaltatnak meg (zene, animális-utánzó hangkeltések, ritmikus szövegmondás/szövegzene). A darabokat a látvány-hangzás-mozgás-szöveg-színészi játék gondolatvezérelt egyensúlya jellemezi.

Második korszak

A társulat 2008-ban elhagyja a Bárka Színházat és a Thália Színház Régi Stúdiójába költözik, de egyre égetőbbé válik számukra a saját, önálló játszóhely kérdése. Ez 2009-re valósul meg: Übü király című előadásuk nyílt próbái és bemutatója már a Mikszáth téri nagypolgári lakásban, a Maladype Bázison kap helyet; ekkor a társulat strukturálisan is átalakul.

A Maladype második korszakához köthető előadások az improvizáció, véletlenszerűség, teremtő fantázia és gyermeki játékosság fogalmai mentén szerveződnek. Lényegi elemük a humor és a virtuóz színészi játék; expresszivitás, reflektáló/kommentáló gesztusok beépítése. A színészi játékot meghatározza a minden (akár a nézőtérről érkező) effektre reagáló érzékenység, a színészek és a nézők közötti együttműködés, poentírozott dialógusok, erős gesztusnyelv, excentrikus és groteszk előadásmód, akrobatikus mozgás, pontos kifejezés és megfogalmazás, a variációk, dekonstrukció-konstrukció játékai. Az ebbe az időszakba tartozó darabok textúrája leginkább a kollázsszerűség-montázsszerűség fogalmakkal írható le; sajátságuk a spontaneitás és jelentésképzés harmonikus jelenléte. Látványvilágukat a minimalista díszlet, a látványtér és a sűrített tér átgondolt használata jellemzi.

Társulat (2021/2022)[szerkesztés]

[5]

Díjak, elismerések[szerkesztés]

A társulat által elnyert díjak[szerkesztés]

 • 2020 - Fődíj - XIV. Nemzetközi Gombrowicz Fesztivál, Radom, Lengyelország
 • 2020 - Közönségdíj - XIV. Nemzetközi Gombrowicz Fesztivál, Radom, Lengyelország
 • 2020 - Kollektív színészi munka díja - XIV. Nemzetközi Gombrowicz Fesztivál, Radom, Lengyelország
 • 2018 - A Diákzsűri különdíja "A kiemelkedő összjátékért és képi megfogalmazásért" (Augusztus) - XXX. Határon Túli Színházak Fesztiválja, Kisvárda[6]
 • 2018 - A zsűri díja "A kollektív alkotásért" (Augusztus) - ISTROPOLITANA Nemzetközi Színházi Fesztivál, Pozsony, Szlovákia[6]
 • 2018 - A zsűri különdíja "A legeredetibb zenei koncepció színpadi megvalósításáért" (Remek hang a futkosásban) - FIAT Nemzetközi Színházi Fesztivál, Podgorica, Montenegró[7]
 • 2014 - Legjobb előadás (Übü király) - FIAT Nemzetközi Színházi Fesztivál, Podgorica, Montenegró[8]
 • 2010 - 37. INFANT (International Festival of Alternative and New Theatre): a legsikeresebb előadásért járó fődíj (Tojáshéj, Újvidék)[9][10]
 • 2005 - Artisjus előadóművészeti jutalom (Négerek) [11][12][13]
 • 2005 - Színikritikusok Díja Sáry László zeneszerzőnek (Négerek)[14]
 • 2003 - Színikritikusok Díja, A legjobb alternatív előadás (Bolondok iskolája)[15]
 • 2003 - Legjobb alternatív együttes (Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottsága)[16]

Előadásaikhoz köthető egyéb díjak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Kovács Bálint: Vareso aver (valami más), Criticai Lapok 2015/7-8. szám, criticailapok.hu - 2015.
 2. Kapcsolat. Maladype.hu
 3. Szemere Katalin: A találkozások tíz éve - Népszabadság (2011. november). maladype.hu. [2014. október 28-i dátummal az eredetiből archiválva].
 4. A Maladype leírása magáról. [2014. május 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. június 5.)
 5. Balázs: Társulati tagok. www.maladype.hu. (Hozzáférés: 2021. március 21.)
 6. a b Mónika, Németh: Augusztus. www.maladype.hu. (Hozzáférés: 2019. július 31.)
 7. Balázs: Remek hang a futkosásban. www.maladype.hu. (Hozzáférés: 2019. július 31.)
 8. Balázs: Übü Király. www.maladype.hu. (Hozzáférés: 2019. július 31.)
 9. Awards 37th International Festival of Alternative and New Theatre - 2010. július 2.
 10. Fődíjat nyert a Tojáséj! - INFANT Fesztivál, Maladype Színház - 2010.
 11. Balázs: Négerek. www.maladype.hu. (Hozzáférés: 2019. július 31.)
 12. Az Artisjus Zenei Alapítvány díjazottjai, muvesz-vilag.hu - 2005. december 16.
 13. ARTISJUS-díjak előadóművészeknek, Fidelio.hu - 2006. január 13.
 14. A Színikritikusok Díja 2004/2005. Színház.hu. (Hozzáférés: 2019. július 31.)
 15. Színikritikusok Díja 2002/2003 (hu-HU nyelven). Fidelio.hu. (Hozzáférés: 2019. július 31.)
 16. Balázs: Bolondok iskolája. www.maladype.hu. (Hozzáférés: 2019. július 31.)
 17. Sáry László (hu-HU nyelven). Artisjus. (Hozzáférés: 2019. július 31.)
 18. A Színikritikusok Díja. Színház.hu. (Hozzáférés: 2019. július 31.)
 19. Poszt, díjazottak, 2004, szinhaz.hu - 2004. június 12.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]