Spinoza Színház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Spinoza Színház
Portal2015 IMG 5029 VenerOrsolya-2.jpg
Általános adatok
Alapítva 2003
Személyzet
Igazgatók dr. Sándor Anna
Elérhetőség
Postacím 1074 Budapest, Dob u. 15.
Telefonszám +361 417 7488
Honlap http://spinoza.hu/
E-mail spinoza@spinoza.hu

A Spinoza Színház a Dob utcában kis ékszerdoboznak tűnő magánszínház. 2013 tavasza óta működik s a színház igen hamar felkerült Budapest kulturális térképére. Évi közel 200 előadásával túl van 300.000 előadáson s eddigi látogatottsága megközelítette a 200.000 főt. (2021 évi adat.)

A színház profilja egyedi. Nem klasszikusok és nem is nyugati sikerdarabok dominálják, inkább hazai szerzőktől ad elő érzékeny darabokat, gyakran kényes témában. A színház profilja ugyanakkor szerteágazó: a kabarétól a zenés játékon át a drámákig terjed. Éveken keresztül Bächer Iván 50 politikai kabaréjának adott helyet, a Spinoza az opera tájékára is bemerészkedett (Poppera, Frida, Spinoza és Rembrandt, Mata Hari). Elindított, illetve íratott egy dráma-sorozatot, amiben a nagyvilágban jól, itthon viszont annál kevésbé ismert, ugyanakkor jelentős magyarok életét, munkáját mutatja be (Herzl Tivadar, Pulitzer József, Kálmán Imre, Ferenczi Sándor, Robert Capa, Neumann János).


A Spinoza Színház filozófiája kettős: egyrészt a nyílt szabad szellem (ezért is választotta a Spinoza nevet), másrészt a szórakozva tanítás. S mivel a színház a zsidó negyedben működik, ezért a zsidó kultúra is jelen van a színház életében. A színház minden év szeptemberében kéthetes Spinoza Zsidó Fesztivált rendez, ahol a zsidó kultúra szinte valamennyi szegmense szerepet kap (film, kabaré, dráma, zenés játék, koncert, előadás, beszélgetés, stb.). A szórakozva tanítás igénye végigvonul a Spinoza színdarabjain, ugyanakkor a szórakozató felnőttoktatás (life-long learning) is egyre nagyobb szerepet kap a Spinoza profiljában. Néhány példa az elmúlt 18 évből: 100 Popper Péter előadás (pszichológia), 100 Heller Ágnes előadás (filozófia, politológia), 50 Ungvári Tamás előadás (irodalomtörténet), több, mint 100 Gábor György előadás (vallástörténet).


A Spinoza Színházhoz kapcsolódik egy hangulatos étterem is: a Spinoza Kávéház, ahol minden este bárzongorista gondoskodik a vacsora melletti jó hangulatról. A Spinoza Színház alatt működik még a Lámpás nevű romkocsma, helyet-teret adva ezzel az ifjúságnak is.

Spinozában rendszeresen fellépő színészek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]