Mata Hari (táncosnő)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mata Hari
Mata Hari 13.jpg
Született Margaretha Geertruida Zelle
1876. augusztus 7.[1][2][3][4][5][6]
Leeuwarden[7]
Elhunyt 1917. október 15. (41 évesen)[1][8][2][3][4][5][6]
Álneve
 • Mata Hari
 • Lady MacLeod
Állampolgársága holland
Házastársa Rudolph MacLeod (1895. július 11. – 1902)[10]
Gyermekei két gyermek:
Norman John, Luisa Johanna
SzüleiAntje van der Meulen
Adam Zelle
Foglalkozása
Halál okagolyó általi halál

Mata Hari aláírása
Mata Hari aláírása

A Wikimédia Commons tartalmaz Mata Hari témájú médiaállományokat.
Mata Hari
Mata Hari 1906.

Mata Hari, eredeti nevén: Margaretha Geertruida Zelle (1876. augusztus 7., Leeuwarden1917. október 15., Párizs) fríz származású[11] holland bártáncosnő, akit a francia hadbíróság 1917-ben a Német Birodalom javára végzett kémkedés vádjában bűnösnek talált és kivégeztetett.

Élete[szerkesztés]

Gyermekkora és iskolái[szerkesztés]

A hollandiai Frízföldön fekvő Leeuwarden városban született egy kohóépítő munkás[forrás?] és egy háztartásban dolgozó asszony egyetlen leánygyermekeként. Margarethának három fiatalabb fiútestvére volt. Gyermekkorának nagy részét a város egyik régi patrícius házában töltötte, ahová a család 1876-ban költözött. Margarethát a családban Grietje néven szólították. Édesapja egy sapkaüzletet működtetett a városban, de üzleti spekulációk után 1891-ben csődbe ment. Ugyanebben az évben meghalt az édesanyja is, ekkor a család Amszterdamba költözött. Édesapja a kikötővárosban újból megnősült, és új felesége pénzéből egy kis petróleumboltot nyitott. Margarethát anyai nagyanyja vette magához, majd a frízföldi Sneek városkában élő nagybátyjához került. A nagybácsi hamarosan Leiden város óvónőképző intézetébe íratta be Margarethát, aki azonban abbahagyta tanulmányait és egy Hágában élő másik nagybácsihoz költözött.

1895-ben Hágában, a Nieuws van den Dag című újság hirdetése útján ismerte meg későbbi férjét. Az addig agglegényként élő Rudolph (John) McLeod 20 évvel volt idősebb Margarethánál. A férfi katonatiszt volt és megismerkedésük után nem sokkal vissza kellett térnie az akkor Hollandia fennhatósága alatt álló Kelet-Indiák gyarmatra. A jelentős korkülönbség ellenére Margarethát teljesen magával ragadta a férfi fellépése, kitüntetései és egyenruhája.

Élete Holland-Indiában[szerkesztés]

18 éves korában, 1895. július 11-én feleségül ment a skót Rudolf MacLeod tengerésztiszthez. McLeod skót nemesi famíliából származott. A házaspár a mézesheteket a németországi Wiesbadenben töltötte. 1896. január 30-án, hét hónappal az esküvő után született meg első gyermekük, Norman John. 1897. május 1-jén a család a Prinses Amalie nevű gőzös fedélzetén Batáviába, Jáva szigetére költözött. McLeod az egyik jávai kisváros holland helyőrségének vezetője lett. 1898. május 2-án megszületett a család Luisa Johanna nevű első lánygyermeke. A kezdetben boldog családi idill hamarosan rémálommá változott, MacLeod nem tudta levetkőzni természetét, rengeteget ivott és gyakorta bántalmazta feleségét és gyermekeit.

Wilhelmina királynő trónra lépésének évfordulójára készített színdarabban Margaretha játszotta az egyik főszerepet, ez volt első nyilvános fellépése. 1899-ben a család elhagyta Jávát és Szumátrára költözött. Margaretha csak két hónap késéssel tudta követni férjét. A távkapcsolat hozta elő házasságuk első problémáit. McLeod telegramjaiban minduntalan takarékosságra intette ifjú feleségét, de eltérő életkorukból és személyiségükből is számos probléma adódott. A pár elidegenedett egymástól. 1899. július 8-án mérgezés következtében meghalt a család egyetlen fiúgyermeke, John, míg Luisa Johanna életét csak a gyors orvosi segítség mentette meg. Pár héttel később a kolerában haldokló főbérlőjük beismerte, hogy mérget tett a gyermekek ételébe, hogy a McLeod által a hozzátartozóira kimért büntetéseket megtorolja. Norman John halála végérvényesen tönkretette a házasságot.

1900-ban McLeod kilépett a holland hadseregből és Sindanglaja szigetre költöztek. Itt McLeod közölte Margarethával, hogy el fogja hagyni. Margaretha ebbe nem egyezett bele, hogy közös leányuk felügyeletét McLeod kapja meg. A kétségbeesett asszony elhatározta, hogy, még ha így el is veszíti gyermekét, elhagyja a családot, és új életet kezd. Így Hollandiába való visszatérésük után, 1905-ben Párizsba szökött. Hamarosan mint táncosnő és kurtizán bukkan fel.

Színésznői karrier[szerkesztés]

1902-ben az elhidegült pár hazatért Hollandiába és ott egy megosztott lakásba költöztek. Kibékülések és újabb összeveszések követték egymást. 1903-ban Margaretha először utazott Párizsba, hogy ott színésznői karriert kezdjen. Reményeiben azonban csalatkoznia kellett, a kudarcok felemésztették anyagi tartalékait. Arra kényszerült, hogy festőknek álljon modellt és cirkuszokban lépjen fel. A modellkedés annyira kiábrándította, hogy elhagyta Párizst és hazautazott Hollandiába.

1905-től kezdődött elhíresült táncos karrierje. A lenge öltözetben előadott egzotikus táncok hamar népszerűvé tették a párizsi éjszakai életben. A sajtó egy európai tengerésztiszttel házasságot kötött indiai hercegnőként mutatta be. A kezdeti Lady Mac Leod művésznevet 1905. március 13-án változtatta Mata Harira. Népszerűsége gyorsan növekedett, hamarosan bárók és bankárok szalonjaiban tartott zártkörű előadásokat. Estjei egyszerre voltak szenzációt és botrányt keltőek.

1906-ban már Európa-szerte ismert volt. Fellépett Madridban és Monte-Carlóban. Több hónapra Berlinbe utazott, majd Bécs következett. 1907-ben Egyiptomba és Rómába utazott. Karrierje 1908 és 1910 között válságba jutott. Egyre többen utánozták, utazásai alatt sorra bukkantak föl a hozzá hasonló egzotikus táncosnők. 1910-től kezdve vidéken élt, majd a milánói Scala művésze lett egy évadra. A háború kezdetéig Párizs és Berlin között ingázott, és elakadt karrierjét új előadások kifundálásával próbálta újjáéleszteni.

Kémtevékenysége a háború alatt[szerkesztés]

Mata Hari kivégzése 1917-ben

Táncosnői karrierje során Mata Hari rendre kapcsolatba került a francia politikai és gazdasági elit több tagjával is. A német titkosszolgálat felfigyelt kapcsolatrendszerére és H21 fedőnév alatt alkalmazta. A háború kezdetén kifizetetlen számlái és hitelezői elől Hágába menekült, de a kirobbanó háború miatt csak nehezen élt meg. 1917 júliusában perbe fogták. A vád szerint az ő lelkén szárad 50 ezer francia katona élete, akik a Földközi-tengeren elsüllyesztett hajókon vesztették életüket amiatt, mert Mata Hari elárulta a hajók pontos indulását.[forrás?]

Csak a halála után derült ki, hogy minden ellene felhozott kémvádért egy másik kémnő, Elsbeth Schragmüller(wd), fedőnevén a Doktor kisasszony a felelős. 2001-ben a Mata Hari Alapítvány keresetben kérte a francia hatóságokat az 1917-es ügy felülvizsgálatára. A vizsgálat pár hónapnyi kutatás után megállapította, hogy Mata Hari ártatlan.

Filmek[szerkesztés]

Asta Nielsen

Már 1920-ban készült egy film róla, amelyben Asta Nielsen személyesítette meg. 1931-ben Greta Garbo is eljátszotta Mata Harit. Jeanne Moreau egy 1964-es filmben alakította őt. Gábor Zsazsa 1972-ben volt Mata Hari.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. április 9.)
 2. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 3. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 4. a b FemBio. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 5. a b Brockhaus (német nyelven)
 6. a b p70718.htm#i707179
 7. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. december 11.)
 8. Margaretha Geertruida Zelle
 9. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. december 30.)
 10. p70718.htm#i707179, 2020. augusztus 7.
 11. [1]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]