Jávori Ferenc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Jávori Ferenc
Jávori Ferenc, Fegya - 2013.08.31 (3).jpg
Életrajzi adatok
Születési név Jakubovics Ferenc
Született 1946. február 10. (73 éves)
Munkács
Pályafutás
Műfajok Klezmer
Aktív évek 1967
Együttes Budapest Klezmer Band
Hangszer hegedű
Hang zongora, hegedű
Díjak
Tevékenység
A Wikimédia Commons tartalmaz Jávori Ferenc témájú médiaállományokat.

Jávori Ferenc, „Fegya”, (Munkács, 1946. február 10. –) Kossuth-díjas magyar zenész, zeneszerző, előadóművész, érdemes művész.

Élete[szerkesztés]

A Holokauszt után 1946. február 10-én született a Szovjetunióhoz tartozó Munkácson egy zsidó családban Jakubovics Ferenc néven. Az édesanyja Auschwitzi koncentrációs táborban raboskodott, míg édesapja munkaszolgálatos volt.[1] A gyerekkorát Munkácson töltötte, amely akkor egy soknemzetiségű város volt, ez még befogadóbbá tette őt más kultúrák befogadására. Hegedülni tanult, mivel ha menekülésre került volna sor, ezt a hangszert könnyedén magával tudta volna vinni.[2] Mindig is érdekelte a klezmer zene, amely egy tradicionális közép-európai zsidó zene, ezért felkereste Galambos Gyula cigányprímást, akitől klezmert tanult. 1967-ben felvételt nyert a drohobicsi Zeneművészeti Egyetem hegedű szakára, de ott zongorázni is tanult. Az egyetem elvégzése után többek között Nagyszőlősön és Huszton tanított zenét. Eridán néven együttest is alapított a magyarországi Táncdalfesztiválok hatására, amellyel szovjet slágereket játszottak és bejutottak a szovjet Ki mit tud? döntőjébe, később a zenekart cionista összeesküvés vádjával betiltották. 1976-ban települt át Magyarországra, ahol a Budapesti Operettszínházba került, mint zenekari hegedűs. Kísérte többek közt Németh Marikát, Feleki Kamillt, Galambos Erzsit és Lehoczky Zsuzsát. 1980-as évek végén ismerkedett meg jobban a klezmer zenével az Egyesült Államokban, ennek hatására 1990-ben megalapította a Budapest Klezmer Bandet, amellyel nemzetközi szinten is komoly sikereket ért el.

1990-es években Kerényi Imre a Madách Színház akkori igazgatója felkérte, hogy klezmeresítse a Hegedűs a háztetőn című darabot, ami óriási siker lett és ezzel végképp berobbantak a köztudatba.[3]

Több sikeres musicalt szerzett, többek között a Menyasszonytáncot, amely a világ első klezmer-operettje. 2008-ban a budapesti Müpában Purimtól a Menyasszonytáncig címmel tartotta meg szerzői estjét.

2011-ben közreműködött Sztevanovity Zorán lemezén, amelyre az Esküvő című dalnak a zenéjét szerezte, a szövegíró Sztevanovity Dusán volt.[4]

Munkásságát 2014. március 14-én Kossuth-díjjal ismerték el.

Lemezek[szerkesztés]

  • A klezmer mestere (2008)
  • Purimtól a Menyasszonytáncig (2008)

Díjai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]