Jávori Ferenc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Jávori Ferenc
Jávori Ferenc, Fegya - 2013.08.31 (3).jpg
Életrajzi adatok
Születési név Jakubovics Ferenc
Született 1946. február 10. (72 éves)
Munkács
Pályafutás
Műfajok Klezmer
Aktív évek 1967
Együttes Budapest Klezmer Band
Hang zongora, hegedű
Díjak
Tevékenység
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Jávori Ferenc témájú médiaállományokat.

Jávori Ferenc, „Fegya”, (Munkács, 1946. február 10. –) Kossuth-díjas magyar zenész, zeneszerző, előadóművész, érdemes művész.

Élete[szerkesztés]

A Holokauszt után 1946. február 10-én született a Szovjetunióhoz tartozó Munkácson egy zsidó családban Jakubovics Ferenc néven. Az édesanyja Auschwitzi koncentrációs táborban raboskodott, míg édesapja munkaszolgálatos volt.[1] A gyerekkorát Munkácson töltötte, amely akkor egy soknemzetiségű város volt, ez még befogadóbbá tette őt más kultúrák befogadására. Hegedülni tanult, mivel ha menekülésre került volna sor, ezt a hangszert könnyedén magával tudta volna vinni.[2] Mindig is érdekelte a klezmer zene, amely egy tradicionális közép-európai zsidó zene, ezért felkereste Galambos Gyula cigányprímást, akitől klezmert tanult. 1967-ben felvételt nyert a drohobicsi Zeneművészeti Egyetem hegedű szakára, de ott zongorázni is tanult. Az egyetem elvégzése után többek között Nagyszőlősön és Huszton tanított zenét. Eridán néven együttest is alapított a magyarországi Táncdalfesztiválok hatására, amellyel szovjet slágereket játszottak és bejutottak a szovjet Ki mit tud? döntőjében, később a zenekart cionista összeesküvés vádjával betiltották. 1976-ban települt át Magyarországra, ahol a Budapesti Operettszínházba került, mint zenekari hegedűs. Kísérte többek közt Németh Marikát, Feleki Kamillt, Galambos Erzsit és Lehoczky Zsuzsát. 1980-as évek végén ismerkedett meg jobban a klezmer zenével az Egyesült Államokban, ennek hatására 1990-ben megalapította a Budapest Klezmer Bandet, amellyel nemzetközi szinten is komoly sikereket ért el.

1990-es években Kerényi Imre a Madách Színház akkori igazgatója felkérte, hogy klezmeresítse a Hegedűs a háztetőn című darabot, ami óriási siker lett és ezzel végképp berobbantak a köztudatba.[3]

Több sikeres musicalt szerzett, többek között a Menyasszonytáncot, amely a világ első klezmer-operettje. 2008-ban a budapesti Müpában Purimtól a Menyasszonytáncig címmel tartotta meg szerzői estjét.

2011-ben közreműködött Sztevanovity Zorán lemezén, amelyre az Esküvő című dalnak a zenéjét szerezte, a szövegíró Sztevanovity Dusán volt.[4]

Munkásságát 2014. március 14-én Kossuth-díjjal ismerték el.

Lemezek[szerkesztés]

  • A klezmer mestere (2008)
  • Purimtól a Menyasszonytáncig (2008)

Díjai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]