Jávori Ferenc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jávori Ferenc
Életrajzi adatok
Születési névJakubovics Ferenc
Született1946. február 10. (78 éves)
Munkács
Pályafutás
Műfajokklezmer
Aktív évek1967
EgyüttesBudapest Klezmer Band
Hangszerhegedű
Hangzongora, hegedű
Díjak
Tevékenység
A Wikimédia Commons tartalmaz Jávori Ferenc témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Jávori Ferenc, „Fegya” (született Jakubovics) (Munkács, 1946. február 10. –) Kossuth-díjas magyar zenész, zeneszerző, előadóművész, érdemes művész.

Élete[szerkesztés]

A holokauszt után született, a nemrégiben a Szovjetunióhoz került Kárpátalján, zsidó családban, Jakubovics Ferenc néven. Édesanyja az auschwitzi koncentrációs táborban raboskodott, míg édesapja munkaszolgálatos volt.[1] Gyerekkorát szülővárosában, soknemzetiségű környezetben töltötte, ami még fogékonyabbá tette őt más kultúrák befogadására. Hegedülni tanult, mivel ha menekülésre került volna sor, ezt a hangszert könnyedén magával tudta volna vinni.[2]

Mindig is érdekelte a klezmer zene, amely a közép-európai askenázik hagyományos zenéje, ezért felkereste Galambos Gyula cigányprímást, akitől klezmert tanult. 1967-ben felvételt nyert a drohobicsi Zeneművészeti Egyetem hegedű tanszakára, ahol zongorázni is tanult. Az egyetem elvégzése után – többek között – Nagyszőlősön és Huszton tanított zenét. Eridán néven együttest is alapított a magyarországi táncdalfesztiválok hatására, amellyel szovjet slágereket játszottak, és bejutottak az ottani Ki mit tud? döntőjébe, később a zenekart cionista összeesküvés vádjával betiltották.

1976-ban települt át Magyarországra, ahol a Budapesti Operettszínházba került mint zenekari hegedűs. Kísérte többek közt Németh Marikát, Feleki Kamillt, Galambos Erzsit és Lehoczky Zsuzsát. Az 1980-as évek végén ismerkedett meg jobban a klezmer zenével az Egyesült Államokban, ennek hatására 1990-ben megalapította a Budapest Klezmer Bandet, amellyel nemzetközi szinten is komoly sikereket ért el.

1990-es években Kerényi Imre a Madách Színház akkori igazgatója felkérte, hogy klezmeresítse a Hegedűs a háztetőn című darabot, ami óriási siker lett és ezzel végképp berobbantak a köztudatba.[3]

Több sikeres musicalt szerzett, többek között a Menyasszonytáncot, amely a világ első klezmeroperettje. 2008-ban a budapesti Müpában Purimtól a Menyasszonytáncig címmel tartotta meg szerzői estjét.

2011-ben közreműködött Sztevanovity Zorán lemezén, amelyre az Esküvő című dalnak a zenéjét szerezte, a szövegíró Sztevanovity Dusán volt.[4]

Munkásságát 2014. március 14-én Kossuth-díjjal ismerték el.

Lemezek[szerkesztés]

  • A klezmer mestere (2008)
  • Purimtól a Menyasszonytáncig (2008)

Díjai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://noklapja.nlcafe.hu/noklapja/2015/11/06/a-zene-osszekot-interju-javori-ferenccel/
  2. https://www.youtube.com/watch?v=r8i9iB5mUKk
  3. Archivált másolat. [2016. április 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 12.)
  4. https://www.youtube.com/watch?v=k4QMo8Ge-iw
  5. Galambos Erzsi, Glatz Ferenc és Jávori Ferenc a kerület új díszpolgárai (hu-HU nyelven). Budapest13, 2020. szeptember 16. (Hozzáférés: 2020. október 1.)
  6. Népszava: Átadták a Hazám-díjakat (magyar nyelven). nepszava.hu. [2022. július 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. július 13.)

Források[szerkesztés]