Hábetler András

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hábetler András
Született1973. április 16. (50 éves)[1]
Budapest
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásaoperaénekes, orvos, operarendező
Iskolái
Zenei pályafutása
Aktív évek2000–
EgyüttesFaReMiDo Operatársulat
Hangszerénekhang
Hangbasszbariton, basszus

A Wikimédia Commons tartalmaz Hábetler András témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Hábetler András (Budapest, 1973. április 16. –) operaénekes (basszbariton), operarendező, a Magyar Állami Operaház állandó vendégművésze. Orvos.

Élete[szerkesztés]

Kamaszkorában kiemelkedő eredményeket ért el a vízilabdában. A Radnóti Miklós Gimnáziumban végezte a középiskolát. Már itt feltűnt hangja a kórusban. A Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerzett orvosi diplomát. Énektanulmányait magánúton végezte, mesterei voltak többek között: Mircea Breazu, Kincses Veronika, Ercse Margit és Polgár László.

Operaénekesként 2000-ben debütált, a Don Giovanni Masettoját énekelte a Diósgyőri várban, Kovalik Balázs rendezésében. 2000 és 2002 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem énekszakának vendéghallgatója, itt olyan vizsgaelőadásokban szerepelt, mint: Monteverdi: Poppea megkoronázása, Händel: Giustinio, Massenet: Don Quichotte, Poulenc: Tiresias keblei. Az Operaházban 2003 május 13-án debütált a Joseph Haydn A halászlányok c. operájának Lindorójaként. 2003 és 2005 között a színház stúdiósa, azóta állandó vendégművésze. A Pozsonyi Piknik Balkoncert rendezvényeinek kezdeményezője és szervezője, operarendezéssel is foglalkozik, 2013 nyarán nagy sikere volt a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezett modern Figaro házassága rendezésének.

2020-2021 között vezette a Klubrádió nagy sikerű 'Operaklub' című operanépszerűsítő műsorát. 2021-ben visszatért orvosi hivatásához, megkezdve a háziorvosi szakirányú végzettség megszerzéséhez szükséges rezidensállományát.[2]

Szerepei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • opera Operaportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap