Nógrád Volán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nógrád Volán Zrt.
Jelmondat Önért haldunk
Típus Zártkörűen Működő Közlekedési Részvénytársaság
Alapítva 1949
Megszűnt 2014. december 31.
Jogutód KMKK Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ
Székhely Salgótarján. Rákóczi út 137-139.
Vezetők Bucsok Lajos
Szolgáltatások Közösségi közlekedés,
Autóbuszbérlés,
Járműjavítás,
Könyvelési szolgáltatások
Alkalmazottak száma 500 dolgozó
300 buszsofőr
Magyar cégjegyzékszám 12-10-001514
A Nógrád Volán Zrt. weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Nógrád Volán Zrt. témájú médiaállományokat.

A Nógrád Volán Zrt. Nógrád megye, illetve Salgótarján, Balassagyarmat és Bátonyterenye helyi helyközi-távolsági autóbusz-közlekedését ellátó közlekedési vállalat volt 2014-ig, amikor a többi Volán Vállalathoz hasonlóan beleolvadtak egy-egy közlekedési központba. A Nógrád Volán jogutódja a Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ lett. Székhelye Salgótarján volt.

Története[szerkesztés]

1953. augusztus 7-én hozták létre a 33. számú Autóbusz-közlekedési Vállalat Salgótarján központtal. A vállalat Balassagyarmat és Salgótarján helyi és helyközi tömegközlekedését szolgálta ki. A vállalat első helyi járata 1955. július 1-jén indult meg Salgótarjánban, ma ez a 14-es busz.

1961-ben alakult meg a 2. számú Autóbusz-közlekedési Vállalat amely az egész megyére kiterjedt. Ennek a vállalatnak is Salgótarján lett a székhelye. 1967-ben Szécsényben és Nógrádkövesdben létrejött egy térségi telep, valamint ebben az évtizedben indult meg a helyi közlekedés Balassagyarmaton is, a mai 1-es busz útvonalán.

1969-ben lett a cég Volán társaság. Így jött létre a 2. számú Volán vállalat Salgótarján székhellyel. 1975-ben Kisterenyén a vasúti el- és felfuvarozás új szociális és forgalomirányító létesítménnyel bővült. 1976-ban átadásra került a salgótarjáni távolsági autóbusz-pályaudvar és a helyi autóbusz-állomás. 1978. május 1-jén átadásra került a balassagyarmati új forgalmi-műszaki komplex telep, elkészült a nógrádkövesdi és keszegi kirendeltség beruházása. 1986. január 1-jétől a vállalat a Nógrád Volán nevet kapta. Ugyanekkor létrejött a nagybátonyi (1989-ben bátonyterenyei) Volán telep.

A társaság neve 1992-ben Nógrád Volán Autóbusz-közlekedési Részvénytársaságra módosult.

A társaság 1997-ben jelentősen átszervezte a salgótarjáni helyi járatokat: Ekkor szűntek meg a felhalmozódott autóbuszvonal-rendszerek és megszűnt az északi autóbusz-állomás. Ennek a helyén ma egy Penny Market áruház helyezkedik el.

2005 és 2012 között a BKV szerződéses alvállalkozójaként a budapesti tömegközlekedésben is szolgáltatott, új Volvo-Alfa Localo típusú autóbuszokkal, valamint használtan beszerzett Volvo 7000A és Volvo Säffle B7LA csuklós buszokkal. A Volvo csukló buszok sok meghibásodása miatt a BKV 2009 áprilisában felmondta ezekre a szerződést, így a Nógrád Volán 2012-ig csak szóló buszokkal képviselte magát a fővárosban.

2012-ben európai uniós forrásból intelligens utastájékoztató rendszer került kiépítésre. A fejlesztés során az autóbusz-állomány nagy részét felszerelték GPS-szel, lehetővé téve, hogy központokban és az interneten (http://menetrend.nogradvolan.hu) valós időben lehessen követni a járművek tartózkodási helyét. Ehhez kapcsolódóan Balassagyarmaton és Szécsényben LCD monitorokat szereltek fel a járatok indulása, érkezése és egyéb forgalmi információk kijelzésére, Salgótarjánban, Bátonyterenyén, Pásztón és Rétságon pedig dinamikus megállóhelyi táblák kerültek kihelyezésre.

2014. december 31-én a volán a 2013. évi CLXXVI. törvény 25.§ (4) bekezdés[1] alapján az Agria Volánnal, a Hatvani Volánnal, a Jászkun Volánnal és a Mátra Volánnal együtt beolvadással egyesült a Középkelet-magyarországi Közlekedési Központtal. A beolvadás után a cég által kiszolgált területet a KMKK Zrt. Salgótarjáni Területi Igazgatósága szolgálja ki a mai napig.

A cég arculata[szerkesztés]

Logó[szerkesztés]

A logó egy kék vagy piros alapú kerekített sarkú téglalap amelyben elhelyezkedik a Nógrád Volán Zrt. felirat.

Járműszínek[szerkesztés]

Helyközi buszok

A helyközi buszok színezése általában kék és fehér, amelyen fehér alapon kék csíkok illetve a sárvédő körüli rész kék színű. a cég logója általánosan kék színű.

Helyi buszok

A helyi buszok színezése nagyon változatos de az általános szín a piros csíkok és sárvédő körüli rész, valamint egy piros logó. Ám a legtöbb busz nem kapta meg az "egyenruhát". Vannak aranyozott felületű, kék, zöld csíkos, egyedi- és BKV festésű buszok is.

Járműpark[szerkesztés]

MAN SL 223
Rába Contact 092
Ikarus 411

A Nógrád Volán járműparkja meghatározó része Ikarusból állt. Az állomány fiatalítása érdekében a 2000-es években külföldről vásárolt használt Volvo, MAN és Marcopolo autóbuszokat. A használt buszok mellett 2005 és 2008 között újonnan vásárolt Volvo-Alfa Regiok és 2012 után budapesti alvállalkozásból elhozott Volvo-Alfa Localok tovább csökkentették az állomány átlagéletkorát, és növelte az alacsonypadlós buszok számát. A lista a 2014-es állapotot mutatja.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Nógrád Volán témájú médiaállományokat.