Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (rövidítve ÁPV Rt.) zártkörű részvénytársaságként (Zrt.) működő állami vállalat. Feladata a törvényben meghatározott vagyoni kör (állami tulajdon) értékesítése, illetve annak felelős, piaci alapú kezelése. További feladata a korábbi privatizációs ügyletekkel kapcsolatos elszámolási és ellenőrzési feladatok végrehajtása.

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. jogelődjei az Állami Vagyonügynökség és az Állami Vagyonkezelő Rt. voltak. Az ÁPV. Rt. 1992-ben alakult meg az 1992. évi LIII. törvény rendelkezései alapján.

A magánosítandó állami vállalatok száma 1990-ben 1859 volt, 1670 Mrd Ft könyv szerinti értéken (1990. évi árfolyamon közel 26,5 Mrd USD). 2005. december 31-én az ÁPV Rt. tulajdonosi felügyelete alatt már csak 128 társaság működött, amelyek könyv szerinti vagyona 795,70 milliárd forintot (3,8 Mrd USD-t) tett ki előzetes, nem auditált adatok alapján.

Az ÁPV Zrt.-t az Állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény 2007. december 31. napjával megszüntette, általános jogutódja a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt) lett. Az intézmény (és jogutódja, az MNV Zrt. is) megalakulásától kezdődően Budapest XIII. Pozsonyi út 56. szám alatt, Magyar Alumíniumipari Tröszt egykori székházban működött.

További információk[szerkesztés]