Sportlövészet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fémpárbaj verseny az indítás után kb. fél másodperccel: a lövészek (kép szélei) felemelt keze már megindult a fegyver felé, de még nem húzták elő, a 12 cél még áll. Előtérben a bíró

A sportlövészet lőfegyverekkel (hideglő- és tűzfegyverekkel) űzött szabadidős, félprofi, vagy profi sporttevékenység.

Pontlövészet[szerkesztés]

Olimpiai sportág is, egyetlen kihívás benne a pontosság. Többféle fegyver is használható benne, kis- és nagy kaliberű pisztoly, kiskaliberű puska (.22 LR peremgyújtású lőszerrel). A pisztollyal űzött sportok közül ebben kell a legnagyobb pontosságot elérnie a lövőknek.

Fémlövészetek és Rapid Shooting[szerkesztés]

Rapid shooting sörétes verseny: versenybíró (balra) és a lövész

Magyarországon csupán néhány éves múltra tekintő lövészeti ágak, kettős kihívás elé állítják a lövészeket: nem elég pontosan lőni, arra is szükség van, hogy gyorsan lőjenek. Az győz, aki a leggyorsabban eltalálja a felállított célok mindegyikét (mellélövés esetén ismételt lövés lehetséges, idővesztés terhére).

A Magyar Sportlövő Szövetség (MSSZ) Szituációs szakága fogja össze az alábbi versenyágakat.[1][2]

Steel challenge[szerkesztés]

Változó méretű (köralak esetén 8, 10, és 12 hüvelyk átmérőjű, négyszögalak esetén 18×24 hüvelyk, a vastagság legalább 10 mm), 7–20 m távolságra elhelyezett fém célra történik a lövészet pisztollyal vagy pisztoly kaliberű puskával (géppisztolyok kizárólag egyeslövés leadására – öntöltővé – átalakított változatai).

Rapid shooting[szerkesztés]

A rapid shooting versenyszámoknál célnak A/3 méretű papírlapot használnak. Papír célok esetben a teljes terjedelmében a célon áthaladó találat számít értékelt találatnak.Kis -és nagy kaliberű pisztoly számoknál a célok elhelyezkedése 5, nagy kaliberű pisztoly és puska, valamint sörétes puska számoknál 10 méter. Sörétes puska számoknál papír célok helyett fém célokat használnak.

A pályák mindig azonosak a szabálykönyvben leírtaknak megfelelően, egy pályát (sorozatot) ötször kell végrehajtani és a legrosszabb idő eredmény nem számít bele az összesített eredménybe.

Fémpárbaj[szerkesztés]

A Steel Challenge-hez hasonlít, azonban itt nem a mért idő számít, hanem a párban megmérkőző lövészek közül a gyorsabb győz, illetve jut tovább.

Sport Action Shooting - SAS[szerkesztés]

Ez a versenyág azért jött létre, hogy a sportlövők, a honvédelem és rendvédelem hivatásos/szerződéses/önkéntes tagjai biztonságos és gyakorlatias keretek között tudják a lőtudásukat fejleszteni. Az alapja az IDPA 2016-os szabálykönyvére épül, de a céltípusok az ISSF által is elfogadható (nem emberi alakot imitáló) sziluettek.

Multigun[szerkesztés]

A Multigun, amit gyakran 2 Gun -nak vagy 3 Gun -nak is neveznek a használt lőfegyverek típusától függően, olyan gyakorlati lőverseny, ahol megkövetelik a versenyzőktől a maroklőfegyverek (pisztolyok), a puskák és/vagy sörétes puskák használatát is.

MSSZ Multigun szabályzat[3]

IDPA[szerkesztés]

2006-os IDPA OB

Az IDPA (International Defensive Pistol Association) Magyarországon nagyon fiatal sport, a rendőrség csak 2006-tól fogadja el a benne elért minősítéseket. Az előzőeknél összetettebb, mivel tripla kihívás: pontosan, gyorsan, biztonságosan kell lőni.

Noha a pontlövészetben és a Steel Challenge-ben is fontos a biztonságos fegyverkezelés, azonban statikusan, egy helyben állva ez kisebb erőfeszítést igényel. Az IDPA ezeknél jóval dinamikusabb sport. Változatos és életszerű pályákon folyik a lövészet, ahol különböző testhelyzetekből (például fedezék mellett, fedezék felett, lehajolva ablakon át), különböző fegyverfogásokkal (általában két kézzel, néha egy, néha gyenge (bal) kézzel) kell lőni, a fegyverrel mozogni kell a kiépített lőpályán. Az IDPA versenyek fokozott biztonságosságát több fegyverbíró és szigorú szabálykönyvek alkalmazása kényszeríti ki, a szabálytalanul játszó versenyzőket kizárják, így a kezdő lövészek is gyorsan rákényszerülnek a maximális fegyverbiztonságra. Itt is az győz, aki a leggyorsabb. A pontatlan találatokért időbüntetés jár.

Szituációs lövészet (IPSC)[szerkesztés]

IPSC verseny 2005-ben, a Bel SE rendezésében

A szituációs lövészet (International Practical Shooting Confederation, IPSC) látszólag régebbi sport, mint az IDPA, de az alapítók (2006-ban elhunyt Jeff Cooper mindkét sport alapító tagja) szerint az IPSC a kezdeti „praktikus” hozzáállástól eltávolodva a versenysport irányába mozdult el.

A versenyszabályzatok, a lőpályák és a pontozás itt a legbonyolultabb (súlyozott). A lövésekkel elért pontszámot elosztják a lövésekkel eltöltött idővel, akinek a legmagasabb az így kapott pontszáma, az lesz a győztes.

Precíziós lövészet[szerkesztés]

Az előző pontokban látható sportágaktól teljesen eltérő lövészet. Itt (legtöbbször) nem számít az idő, csak az, hogy a találat a lehető legpontosabb legyen. Puskával, általában fekve, feltámasztott fegyverrel kell lőni. A célok nagyon kicsik, és nagyon messze (100–425 m távolságra) vannak. Vannak olyan versenyek, ahol száz méterről egy 1 cm átmérőjű célt kellett eltalálni úgy, hogy a találat teljesen benne legyen a célban, miközben maga a lövedéke 7,62 milliméter átmérőjű.

Nagytávolságú lövészet[szerkesztés]

Szintén nagy kaliberű, távcsöves puskával űzött sport, azonban itt még nagyobbak a távolságok. Jelenleg három lőtávkategória van: 300 m, 600 m, 900 m. Az első megrendezett versenyeken még 1000 m-re is lőttek. Egészen más messzire lőni, mint közelre egy arányosan lekicsinyített lőlapra: a természeti hatások itt már nagy jelentőséggel bírnak.[4] Az 1000 méteren vagy 1000 yardon elhelyezett lőlap mérete 183×183 cm.

Biatlon[szerkesztés]

Az amerikai Jeremy Teela fekvőlövészethez készül

A biatlon, másik nevén a sílövészet szintén olimpiai sportág, a sífutás lövészettel összekapcsolt változata. A lövész könnyű vállfegyverrel, puskával a hátán síeli végig a távot, a fegyver tömege töltött tölténytárakkal együtt a 3,5 kilogrammot (7,7 fontot) nem haladhatja meg. A puska a .22 LR-t tüzeli és rendszerint tolózáras ismétlőpuska.

A lőtáv 50 méter (160 láb), a célsorban öt kör alakú cél van elhelyezve, találat esetén ezek vagy lebuknak, vagy elfordulnak. Egy célt csak egyszer lőhet meg a lövész. A kihagyott cél után, és ha a szomszéd versenyző célját lövi is, büntetőköröket kell futnia. Állólövészet idején a célalak 115 milliméter (4,5 hüvelyk), fekvőlövészet esetén 45 milliméter (1,8 hüvelyk).

IPC-lövészet[szerkesztés]

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (International Paralympic Committee, IPC) által szervezett és rendezett sportlövészeti ág, melynek magyarországi felelős szerve a Magyar Paralimpiai Bizottság. A sportág két fegyverágra – pisztoly és puska – oszlik két fegyvernemben (lég- és .22 LR). Szabályait az IPC Lövész Bizottsága (IPC Shooting Technical Committee) dolgozta ki és módosítja, melyek figyelembe veszik az azonos képességű, de eltérő sérültségű lövészek együttversenyzési lehetőségeit, egyéni és csapatversenyen egyaránt.[5]

Elöltöltő-fegyveres lövészet[szerkesztés]

A hazai elöltöltő-fegyveres életet két szövetség, a Magyar Sportlövők Szövetsége és a Magyar Elöltöltő-Fegyveres Lövészek Szövetsége közösen népszerűsíti, közös munkával. A sportág 1995-ben vetette meg lábát hazánkban. 2000-ig versenyeinket a hazai szabályozás hiányosságai miatt Szlovákiában kellett megszervezni, de 2000. augusztustól elindulhatott a hazai lövészélet is. A 253/2004. fegyvertörvény jelentősen enyhített az elöltöltő fegyverek sportcélú használatának lehetőségein. Hazánk 2003 óta teljes jogú tagja a Nemzetközi Elöltöltő-Fegyveres Lövész Szövetségnek (MLAIC). Aki történelmi fegyverekkel kíván hazánkban sporttevékenységet folytatni, a következő feltételeknek kell megfelelnie:

Személyi feltételek: Az elöltöltő-fegyverek (muzeális fegyverek) 18 év életkor felett szabadon megvásárolhatóak, tarthatóak. A lövésznek lövészegyesületi tagnak kell lennie. A lövészetre használni kívánt fegyvert be kell vizsgáltatni (új fegyver esetén szemléztetni) az MKH-ban[6] A versenyeken való indulásnak még van egy fontos személyi feltétele, melyet nem a törvények írnak elő, hanem a józan ész: minden versenyen részt vevő lövésznek rendelkezni kell a jártasságát igazoló elöltöltő-fegyveres vizsgával, vagy MSSZ rajtengedéllyel. Elöltöltő-fegyvert csak feketelőporos lövészetre engedéllyel rendelkező lőtéren lehet sportlövészetre használni.

Egyesülettel kapcsolatos feltételek: Csak sportlövész egyesület végezhet feketelőporos lövészetet. Az egyesületnek külön engedélyt kell kérnie feketelőporos lövészetre. Az egyesületnek létre kell hozni a feketelőpor és csappantyúk tárolására biztonságtechnikailag alkalmas és a jogszabályoknak megfelelő tárolóhelyet. Lőport csappantyút csak a lövészegyesület tarthat, ezeket csak a lövészegyesület lőporkezeléssel megbízott illetékese vásárolhatja.

Versenyágak: A szövetségek minden történelmi korból származó, minden típusú fegyverre külön egyéni és csapatversenyeket rendeznek, így igen változatos kínálat áll az érdeklődők rendelkezésére a vadászias puska lövészettől a párbajpisztolyos lövészetig, de az érdeklődők belekóstolhatnak a vadnyugat revolvereinek lövészetébe is. Az eredeti fegyverek a korhű másolatoktól elkülönített kategóriákban versenyeznek. Eredeti fegyver lövészetre csak akkor használható, ha az műszaki vizsgálaton esett át, és lövészetre alkalmasnak találtatott. A versenyeken 25–300 m közötti távolságokon lövünk. Egy sorozat 13 lövésből áll, melyből a 10 legjobb lövést értékeljük. Pontosság tekintetében elmondhatjuk, hogy a huzagolt elöltöltő-fegyverek éppoly hatékonyak e távolságokon belül, mint a modern sportlövész fegyverek. Lőlapjaink mérete megegyezik a modern sportlövész lőlapok méreteivel. A pontlövészeti ágak mellett vadász tereplövész versenyeket is tartunk vad formájú fémcélokra (elöltöltő-fegyveres sziluett lövészet). Ezek a hangulatos, dzsembori jellegű lövészetek készítik fel a hazai érdeklődőket arra, hogy ha egyszer törvényeink lehetővé teszik, vadászatra is használhassuk történelmi fegyvereinket. Ezzel kapcsolatban a MEFLSZ 2008-ban civil kezdeményezést indított útjára: Az elöltöltő-fegyveres vadászatról[halott link].

Elöltöltő-fegyverek Elöltöltő-fegyvernek nevezünk minden olyan lőfegyvert, mely nem modern egybeszerelt lőszerrel működik, hanem a lőport, fojtást, majd lövedéket a csőtorkolat felől töltjük külön egységekben a fegyver csövébe. A betöltött lőpor begyújtása a gyúlyukon (vagy lőkúpon) keresztül történik. Az elöltöltő fegyverek fejlődéstörténete:

 • 12-13. sz. lakat nélküli kéziágyúk
 • 13-15. sz. kanócos lakatok
 • 16. sz. keréklakatos fegyverek
 • 17. sz. kovás fegyverek
 • 19. sz. kémiai gyújtású (perkussziós) fegyverek

Elöltöltő-fegyveres lövészélet A lövészélettel kapcsolatos információk a Kapszli portálon találhatóak meg (versenyek, eredmények, országos csúcsok, vizsgakövetelmények, szabályzatok): Lövészélet Szintén ezen a honlapon érhető el a magyar elöltöltő-fegyveres lövészek ingyenes eMagazinja, a Füstölgő.[7]

Szövetségek[szerkesztés]

Jelenleg két olyan szövetség van, mely rajtengedély kiadására jogosult: az egyik az Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetség] (MDLSZ), ahol IPSC, nagytávolságú lövészet és sziluett lövészet a fő ágak.

A nagyobb szövetség az Magyar Sportlövők Szövetsége (MSSZ), itt több szakág is megtalálható:

 • Szituációs szakág (Rapid shooting, Steel challenge, Fémpárbaj, Sport Action Shooting és Multigun.[1])
 • Precíziós lövészet
 • Elöltöltő-fegyveres lövészet
 • Cowboy Action Shooting
 • Mozgássérült szakág
 • Számszeríjász szakág
 • Koronglövészet: skeet, trap és vadászkorong (legismertebb sportoló: Igaly Diána olimpiai bajnok),
 • Olimpiai pontlövészeti ágak

Az elöltöltő-fegyveres lövészet kulturális-társadalmi koordinálása terén az MSSZ partnere a Magyar Elöltöltő-Fegyveres Lövészek Szövetsége.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Szituációs szakág (magyar nyelven). www.hunshooting.hu. Magyar Sportlövők Szövetsége. (Hozzáférés: 2018. szeptember 18.)
 2. A Szituációs Szakág hivatalos honlapja (magyar nyelven). www.szituacios.hu. Magyar Sportlövők Szövetségének szakága. (Hozzáférés: 2018. szeptember 18.)
 3. Multigun | A Szituációs Szakág hivatalos honlapja (magyar nyelven). szituacios.hu. (Hozzáférés: 2018. szeptember 18.)
 4. Egy alig észrevehető 4 km/órás oldalszél 90 cm-t tolja oldalra a találatot 1000 m-en, ami már elég ahhoz, hogy tökéletes tízes helyett a lőlap mellé menjen a lövedék
 5. Lásd a szervező honlapját (angolul).
 6. MKH: Magyar Kézilőfegyver-vizsgáló Hivatal, 1971-ben hozták létre, 1996 óta a Polgári Kézilőfegyver- és Lőszervizsgáló Kft. végzi a bevizsgálásokat.
 7. Füstölgő eMagazin

További információk[szerkesztés]