Wikipédia:Hogyan lehet új lapot írni?

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wikipédia:Hogyan írj új lapot? szócikkből átirányítva)
Tudnivalók

Ezen az oldalon röviden és praktikus céllal összefoglaltuk, hogyan tudsz a Wikipédián új lapokat létrehozni, mégpedig az összes létező műfaji változatban (szócikket, kategóriát, sablont, fájlt stb.) Arra is kitér, mire kell figyelni, vigyázni közben. NE feledd, hogy ez csak rövid útmutató, a minél eredményesebb munka érdekében érdemes elolvasni az egyes lapfélékről szóló fő szócikkeket!

Hogyan hozz létre új szócikket?

Új szócikk létrehozása a Wikipédián (nagyobb változat, YouTube HD változat)

Előtte

Mielőtt nekilátnál, hogy egy új szócikket írj, ellenőrizd a menü Keresés funkciójával, hogy arról a témáról létezik-e már szócikk, esetleg eltérő cím alatt. Vedd figyelembe az elnevezési szokásokat! Ha az általad kiszemelt téma már létezik eltérő néven, de úgy gondolod, mások más néven keresnék, akkor készíts átirányítást rá. Arról is jó ha meggyőződsz, hogy az általad megírni kívánt cikk témája eléggé nevezetes, ugyanis ha a cikked nem teljesíti a nevezetességi követelményeket, akkor törlésre kerülhet.

Közben

Több módon is készíthetsz új cikket. A legegyszerűbb az, ha egy cikkben rákattintasz egy piros linkre és a megjelenő ablakba begépeled az új cikk szövegét. A másik lehetőség, hogy a keresőbe beírod pontosan a leendő szócikk címét (kisbetű, nagybetű is számít), és a kereső-ikonra kattintasz. Ha még nem létezik a keresett oldal, akkor a program felajánlja, hogy hozd létre, a következő szöveg kíséretében: Hozd létre a(z) „Újcikkneve” nevű lapot ezen a wikin! Ha itt a piros linkre kattintasz, begépelheted az új cikk szövegét.

Létrehozhatsz új szócikket az alábbi űrlappal is:

Utána

Lehetőleg a wiki jelölőnyelv szabályainak megfelelően formázd és lásd el néhány forrással, hogy megfeleljen a Wikipédia elvárásainak. A forrásokat a legegyszerűbben a következő formában írhatod be:

  • Link esetén: [http://www.peldaoldal.hu hivatkozás címe]; ez fog megjelenni: hivatkozás címe;
  • Nyomtatott irodalom esetén: mindenképpen tüntesd fel a mű nevét és szerzőjét, s nem árt, ha a kiadót, az évet és más hasonló adatokat is feltüntetsz (például ISBN-szám).

A Wikipédia:Tüntesd fel forrásaidat! oldalon további részleteket olvashatsz arról, miként tudod lábjegyzet formájában megjeleníteni ezeket, illetve sablonná alakítani, az egységes megjelenés érdekében.

Ha egyetlen szerkesztésből nem készül el a cikk, ajánlott használni az {{építés alatt}}(?) sablont, mely értesíti a többi szerkesztőt arról, hogy a cikk még készül, lehetőleg ne módosítsanak egyelőre rajta.

… vitalapot?

Előtte

A vitalapokra úgy juthatsz, hogy amikor a lapot (vagy az adott szerkesztő lapját) látod, akkor a fenti fülek közül kiválasztod a "vitalap"-ot.

Ha egy szerkesztő vitalapjára szeretnél lépni, akkor az előbbi módszer mellett azt is megteheted, hogy ráböksz a vita linkre a neve mellett ott, ahol az látszik, például a Friss változtatásokban vagy a Figyelőlistában.

A saját vitalapodra a legegyszerűbben úgy juthatsz, hogy a jobb felső sarokban a neved utáni vitám linket kiválasztod (természetesen ehhez be kell jelentkezned).

Közben

Ha a vitalap link még piros, akkor ez azt jelenti, hogy az adott vitára még nem írtak. Ha úgy érzed megjegyzést fűznél egy adott témához, akkor klikkelj rá a vitalapra és hagyj üzenetet (ha az illető vitalapon ez az első üzenet, illik {{üdvözlet}}(?)-tel indítani).

Szerkesztők esetében előfordul, hogy a lapjuk üres, tehát az arra mutató link piros, de ha a vitalapjukra már írtak, akkor az a link kék lesz a nevük mellett.

… szerkesztői lapot?

Az alábbi módok közül választhatsz:

  • a Wikipédia ablakának jobb felső sarkában pirosan megjelenő szerkesztői azonosítódra kattintva megnyílik a lap szerkesztőablaka, amit rögtön szerkeszthetsz;
  • beírod a bal oldali „keresés” ablakba azt, hogy „Szerkesztő:sajátnév”, ahol sajátnév helyett a szerkesztői azonosítódat írod, majd a „Menj” gomb megnyomása után a wiki felkínálja az új lap létrehozásának lehetőségét. Ezzel létrehozod saját szerkesztői lapodat.
  • bármely vitalapon tett aláírásodban ráklikkelsz a piros azonosítódra, és bejön a lap szerkesztőablaka.
  • de a legegyszerűbb: kattints erre a linkre, ott lesz a te saját különbejáratú szerkesztői lapod. :-)

… kategóriát?

Kategorizálni nagyon egyszerű: csak be kell írni a szócikk végére (a cikk szövege alá, de a nyelvi hivatkozások fölé) azt a kategóriát, amelybe a szócikk tartozik, az alábbi formában:

[[Kategória:Budapest III. kerülete]]

Ha a cikk több kategóriába is tartozik, akkor azokat érdemes egymás alá írni, például:

[[Kategória:Költők, írók]]
[[Kategória:Politikusok]]
[[Kategória:Wikipédia-inkubátor]]

Ennyi az egész! Amint ezzel elkészültél, a szócikk címszava megjelenik a kategória betűrendes lapján, a beszúrt kategóriák pedig a szócikk végén olvasási nézetben is megjelennek.

Új kategóriák

Ha olyan kategóriát adsz meg, ami még nem létezik, piros színnel fog megjelenni a szócikk végén. A piros linkre kattintva a szócikkekhez hasonló módon megírhatod az új kategóriát.

Mielőtt új kategóriát hoznál létre, nézz utána, hogy nem létezik-e már más néven, és gondold meg, tényleg szükség van-e rá! A Kategóriajavaslatok lapon tudod az új kategóriádat másoknak is jelezni; így ott hozzá tud bárki szólni, ha javaslata van hozzá (pl. már létezik más néven, stb.).

Szemben a szócikkekkel, amelyeket majdcsak megír valaki egyszer, a piros kategóriáknak nem sok értelmük van, mert nem segítik a szócikk (vagy a hasonló témájú más szócikkek) megtalálását. Ezért új kategóriát csak akkor adj meg egy cikkben, ha utána létre is akarod hozni.

… sablont?

Egy új üzenet létrehozásához egyszerűen hozz létre egy Sablon névtérbeli hivatkozást, mint például [[Sablon:Teszt]], és szerkeszd a lapot úgy, hogy az általad kívánt szöveget tartalmazza. Ha adminisztrátor vagy, akkor le is védheted a lapot, de ha nem tartod ezt feltétlenül fontosnak, akkor inkább hagyd szabadon szerkeszthetően.

  1. Mielőtt létrehozol egy új sablont, jól gondold át, milyen nevet adsz neki, hogy a lehető legrövidebben és legpontosabban mutassa, hogy mire való a sablon. Az elnevezés legyen rövid, de egyértelmű.
  2. Fontold meg, milyen rövidítést érdemes alkalmazni, és hivatkozz a főlapon az átirányításokra a {{rövidítés}}(?) sablon segítségével! Jó ha egy sablonnak van egy teljesen érthető, magyar neve, és egy könnyen memorizálható rövid neve, amiről átirányítás vezet a teljes, hivatalos névhez. (Ezeket utóbb bot fogja javítani a megfelelő lapokon.)
  3. Ha egy sablont más nyelvű Wikipédiából veszel át, nagyon nem árt meghagyni az eredeti nevét redirektnek akkor is, ha nincs rámutató hivatkozás. Ez jelzi a jövő nemzedékeinek, hogy nem kell lefordítani még egyszer a sablont, és hogy milyen néven van, és így az is megtalálja, aki átemelve venné használatba, mert a sablonok gyakran nincsenek rendes interwiki-hivatkozásokkal ellátva.

A sablonok kibontására használd a Sablonok kibontása speciális lapot.

A sablonok kipróbálására használd a Sablonhomokozót vagy egy saját allapot! Csak emlékeztetőül: ezután a teszteléshez egy másik oldalra, például a Homokozóba a {{Sablonhomokozó}}(?) szöveget kell beillesztened.

Sablondokumentáció

Készíts az új sablonhoz dokumentációt! A részleteket lásd: Wikipédia:Sablondokumentáció.

… műhelyt?

Ha egy műhelyt szeretnél indítani, akkor először az szerkesztői lapod egy allapján készíts vázlatot (a jelenlegi műhelyek lapjai segítséget nyújthatnak ebben).

A műhely lapján érdemes legalább a következőket feltüntetni:

  • műhely célja;
  • tagjai, későbbi csatlakozók;
  • a kívánatos állapot felvázolása;
  • mire kell ügyelni a munka során.

Az új műhelyterveket érdemes kihirdetni a kocsmafal hírek vagy javaslatok szekciójában. Keress társakat, például a Wikipédisták szakterületek szerint listában. A tagok lehetőleg tüntessék fel mit vállalnak, a műhely mely céljaiban segítenek. A műhelytervet tedd be a Műhelytervek kategóriába.

Ha mindezeken túljutottál és van legalább 3 tag, akkor mozgasd át a vázlatod a Wikipédia:Xxxx-műhely névre, ha nem vagy biztos a helyesírásában, kérj segítséget a Wikipédia:Helyesírás lapon. A műhelyt helyezd át a Műhelyek kategóriába.

… portált?

A portálkészítés kiskátéja hét lépésben

  1. Nézz körül a Portál:Portál lap listájában, érdemes egy pillantást vetned az összes portálra, mindegyiken lehet hasznos fícsör, amit ellophatsz!
  2. Döntsd el, melyik tetszik a legjobban.
  3. Lopd el az oldal lényegét, ha valami nem megy, keresd meg a létrehozót (kiderül a laptörténetből és a portálos oldalról is), és kérj segítséget.
  4. csinálj portáltervet allapon magadnak: Szerkesztő:Nagyember/Portál:Mindenféle (ügyelj a helyesírásra, ha kétségeid vannak, kérj segítséget a helyesírási kocsmafalon, inkább, mint hogy átnevezéssel induljon mindjárt elsőnek az élet…
  5. Ha kész vagy az építkezéssel, a lopkodással és a tájékozódással, a kocsmafalon (illetve az illetékes műhelyben, ha van olyan) jelentsd be, hogy megnézhessék mások.
  6. Várj egy-két napot, ha van visszajelzés, ha nincs, akkor mehet rögtön a portálnévtérbe: Portál:Valami.
  7. Sok sikert és hajrá!

Aki mégis a gyötrelmesebb saját fabrikálás útját választaná, olvasson tovább.

A portálok készítésének két módja van

  • az egyik boxok,
  • a másik sablonok felhasználásával történik.

Célszerű kezdetben a szerkesztői lapodon dolgoznod, és csak később mozgatni a lapot Wikipédia névtér alá. Ugyancsak érdemes a portáltervről véleményt kérni. Más szerkesztők szempontjai, építő jellegű kritikái elengedhetetlenek. Ha túl bonyolultnak találod a munkát egy szerkesztőnek, akkor nézd át a szerkesztők szakterület szerint listáját, és keresd meg a hasonló érdeklődésű szerkesztőket.

… fájlt?

Hogy feltölts egy fájlt, először kattints az eszközök menü "Fájl feltöltése" opcióra.

Képfeltöltéskor kitöltendő

Mindig jelöld a kép szerzői jogállását a kép feltöltésekor, a legördülő menüből válassz licencet, és pontosan írd le, honnan származik a kép, valamint hogy mit ábrázol. A kép leírása, forrása és a licenc kötelezően megadandó, ezek hiányában a képet törölni fogjuk, mert nélkülük nem lehet a kép szabad vagy jogvédett voltát megállapítani.

A kép feltöltésekor a következőket kell kitölteni:

{{Információ
| leírás         = Mi látható a képen?
| forrás         = URL, könyv címe és adatai; „saját kép” megjelölése vagy jogtulajdonos nevének megadása
| dátum          = A kép készítésének időpontja. Minél pontosabb, annál jobb.
| helyszín       = a kép készültének pontos helyszíne
| szerző         = a kép szerzője; különösen ha nem egyezik a jogtulajdonossal
| engedély       = mi alapján használható a Wikipédián (törvény? közkincs? írásos engedély megléte?)
| más változatok = ha a képnek van más változata (vagy belőle származtatott kép) feltöltve, annak linkje kerülhet ide
}}

Ha egy jogvédett képre írásos engedélyt kértél, az engedély rovatba írd be, hogy engedély elküldve a permissions-hu [kukac] wikimedia.org címre és tedd ki az {{engedélykérés folyamatban}}(?) sablont. A sablont ne hagyd 30 napnál tovább a képen. Ha 30 napon belül nem érkezik válasz az engedélyre, még 30 napot várhatsz, utána a képet törölnünk kell. Engedélykérő levélre példát itt találsz.

Lásd még