Letizia Ramolino

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Maria Letizia Bonaparte
Maria Letizia Bonaparte a francia festő, Robert Lefévre festményén.
Maria Letizia Bonaparte a francia festő, Robert Lefévre festményén.
Születési név Letizia Ramolinu
Született 1750. augusztus 24.
Ajaccio
Elhunyt 1836. február 2. (85 évesen)
Róma
Állampolgársága
Házastársa Carlo Buonaparte (1764–)
Gyermekei
Beceneve Madame Mère
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Maria Letizia Bonaparte témájú médiaállományokat.

Maria Letizia Bonaparte, született Ramolino, (korz kiejtésnek megfelelően Letizia Ramolinu), a francia császár, Napoléon Bonaparte édesanyja volt. Korzikán, Ajaccióban született 1750. augusztus 24-én Giovanni Geronimo Ramolino (1723. április 13.1755) és Angela Maria Pietrasanta (kb. 17251790) gyermekeként. Elődei középosztályú nemesek voltak a Genovai Köztársaságban.

1764. június 2-án, 14 évesen, férjhez ment egy ügyvédhez, Carlo Buonapartéhoz, akitől 13 gyermeke született:

Amikor Napóleon tábornokként befolyásos emberré vált, elhozatta édesanyját és hét testvérét Ajaccio-ból, s Párizsba költöztette őket, hogy a közelében tudhassa őket. Anyagilag is támogatta népes családját, akik egyáltalán nem kedvelték Napóleon első feleségét, Jozefin-t, aki addigra már özvegy volt, s két gyermek édesanyja, ráadásul idősebb is volt új férjénél. Letizia minden alkalmat megragadott, hogy becsmérelje menyét, akinek szemére vetette, hogy sajnos már abba a korba lépett, hogy nem képes gyermekkel megajándékozni Napóleon-t. Letizia nem volt hajlandó részt venni Napóleon és Jozefin koronázási szertartásán, mivel nem tartotta méltónak menyét a császárnéi korona viselésére. Letizia örült, hogy Napóleon elvált Jozefin-től, s feleségül vette I. Ferenc osztrák császár fiatal és szépséges leányát, Habsburg-Lotaringiai Mária Lujza főhercegnőt. Az ifjú császárné pár hónappal az esküvő után már várandós is lett, s világra hozta Napóleon császár egyetlen törvényes gyermekét, egy fiút.

Fia, I. Napóleon császársága idején az anyacsászárné címet viselte, a császár a Madame Mère kitüntető címet adományozta neki (magyarul talán az anyám asszony a legpontosabb fordítása), ezen a néven emlegették a kortársak. Rómában halt meg 1836. február 2-án.