Prefektus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A prefektus a római praefectus (a latin praeficere (elöljárni) szóból) tisztségből származó, a történelem során és ma is széles körben használt elöljárói megnevezés. Rómában is jelenthetett területi vezetőt, de egy szakfeladatra kinevezett irányítót, felügyelőt is. A hivatal viselését, a hivatalt, vagy illetékességének területi egységét is prefektúrának hívjuk.

Az ókori Rómában[szerkesztés]

Antiokheiai Szent Margit felhívja a római praefectus figyelmét, Jean Fouquet műve egy illusztrált kéziratból.p

A praefectus a Római Birodalomban, nem választott, hanem kinevezett (prae 'elé' + facere 'tenni, csinálni') polgári és katonai tisztségviselők megnevezése volt.[1]

Újkori gazdasági tisztségviselők[szerkesztés]

Az újkori Magyarországon a több uradalmat kormányzó jószágigazgatót nevezhették prefektusnak is.[2]

A modern közigazgatásban[szerkesztés]

Több mai országban a megyék mint központi igazgatási szervek élén álló személy. Ilyen például Franciaország prefektusa,[3] de a kiegyezés utáni közigazgatási reform Magyarországának főispánja is megfelelt ennek a kategóriának.[4]

A rendszerváltás utáni Magyarországon a prefektus magyar megfelelője az 1990-től bevezetett köztársasági megbízott intézménye volt. (Hivatalának a nevét 1994-ben közigazgatási hivatalra változtatták.) 2011-től a kormányhivatalokat kormánymegbízottak (2022-től főispánok) vezetik.

A katolikus egyházban[szerkesztés]

A Vatikánban a pápai háztartás illetve a Szentszék gazdasági ügyeit intézi egy-egy prefektúra.[5]

Prefektusnak hívják katolikus kollégiumokban a diákok tanulmányainak felügyelőjét.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Római történeti kézikönyv praefectura, 375. o.
  2. MTF gazdatisztek, 155–156. o.
  3. Helyi önkormányzati modellek. ktk.uni-nke.hu. Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar Alkotmányjogi Tanszék. [2015. október 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. június 23.) „A helyi ügyek intézésével egyrészt a települési egységekben (commun) választott képviselő testület, élén a polgármesterrel, másrészt az állam megyei szintig telepített központi szervei, élükön a prefektussal (préfet) volt megbízva.”
  4. Koi: Helyi önkormányzati modellek III.
  5. Roman Curia
  6. http://www.kislexikon.hu/prefektus_a.html [Tiltott forrás?]

Források[szerkesztés]